logo

Whitepapers en e-books schrijven: scoor met gezaghebbende content

Schematische weergave van een whitepaper of e-book op een computerscherm van een Mac.

Jouw publiek boeien met waardevolle content? Whitepapers en e-books zijn daarvoor perfect geschikt. In deze blogpost ontdek je hoe je deze twee soorten content succesvol inzet. 


Schrijven van langere stukken content kun je doen in je blog, maar op een gegeven moment wordt de tekst zo lang, dat je tekst een ander format vereist. Enter e-books en whitepapers. Daarin kun je mooi je kennis te delen, je publiek én je autoriteit op jouw vakgebied te vergroten. 


Whitepapers zijn vaak gericht op het onderbouwen van de technische aspecten of voordelen van een product of dienst. E-books hebben vaak een meer educatief karakter en zijn vaak toegankelijker voor een breder publiek.


Belangrijkste punten van deze post:


  • Whitepapers en e-books zijn uitstekende tools om je expertise te delen en 'thought leadership' te laten zien;


  • Het schrijfproces vereist inzicht in je publiek, structuur en zorgvuldige planning;


  • Deze contentvormen zijn belangrijk voor marketing, leadgeneratie en het opbouwen van je merk.


De basis van whitepapers en e-books

Hieronder leg ik je uit wat whitepapers en e-books zijn, leer je over de belangrijkste verschillen en begrijp je wat ze kunnen betekenen voor jouw product of dienst.


Wat is een whitepaper?

Een whitepaper is een gezaghebbend document dat is gericht op een specifiek publiek met complexe informatie. Vaak dient het om een probleem en potentiële oplossing rond een product of dienst te presenteren.


Whitepapers zijn meestal diepgaand en worden gebruikt om lezers te overtuigen met feiten en logica.


Wat is een e-book?

Een e-book (elektronisch boek) is een digitaal boek dat toegankelijk is via verschillende elektronische apparaten zoals een Kindle of gewoon op een tablet. E-books zijn vaak informatief.


Verschillen tussen whitepapers en e-books

Whitepapers zijn vaak formeler en meer zakelijk van toon, terwijl e-books breder en wat informeler (kunnen) zijn.


Doelen van whitepapers en e-books

Het doel van een whitepaper is om kennis te delen en autoriteit op te bouwen binnen een bepaald branche, vakgebied of niche. Daardoor kun je potentiële klanten informeren en overtuigen van jouw product of dienst.


Dit kan ook met e-books, maar die zijn veelzijdiger en kun je voor veel verschillende doelen en onderwerpen gebruiken.


Het schrijfproces

Een whitepaper of e-book schrijven is nogal een uitdaging, maar door de juiste stappen te zetten, maak je content die zowel informatief als aantrekkelijk is. Hieronder vind je handvatten voor elke fase.


Voorbereiding van content

Begin met een grondige voorbereiding. Bepaal je doelgroep en onderzoek wat die wil weten. Stel vervolgens een contentplan op waarin je de hoofdonderwerpen en subonderwerpen op een rijtje zet.


Zorg ervoor dat je de meest recente gegevens en trends opduikt om je document actueel te maken.


Een whitepaper schrijven

Een whitepaper moet informatief zijn en diepgang hebben. Presenteer daarbij complexe informatie op een heldere en toegankelijke manier . Maak gebruik van grafieken en lijsten om je argumenten te ondersteunen.


Zorg dat elk onderdeel van je whitepaper bijdraagt aan het hoofdthema.


Een e-book schrijven

Bij het schrijven van een e-book heb je meer vrijheid in stijl en lengte. Hou het boeiend en verdeel de tekst in korte, overzichtelijke hoofdstukken. Maak gebruik van persoonlijke anekdotes of casestudies om je punten kracht bij te zetten.


Om een e-book te schrijven kun je je wat meer vrijheden veroorloven dan bij een whitepaper. Een e-book mag een verhaal vertellen en hoeft niet alleen maar zakelijk te zijn.


Voorkom deze 4 veelgemaakte fouten

  1. Niet nadenken over de structuur: een goede logica houdt de lezer geboeid;

  2. Te veel jargon gebruiken: maak je tekst toegankelijk door vaktaal te vermijden of uit te leggen;

  3. Verouderde informatie gebruiken: zorg dat je content up-to-date is;

  4. Geen revisie: lees je whitepaper of e-book nauwgezet na om type- en stijlfouten te vermijden.

Door deze aanpak te volgen, schrijf je een e-book of whitepaper die jouw lezers waarderen en delen.


Marketing en leadgeneratie

Whitepapers en e-books zijn uitstekende middelen om leads te genereren en jouw marketingstrategie te versterken. Als je het goed doet, bieden ze waardevolle informatie waarnaar jouw potentiële klanten op zoek zijn.



Leads genereren met whitepapers

Door whitepapers te delen, kun je jezelf positioneren als expert in je vakgebied, markt of niche. Leadgeneratie met whitepapers gebeurt vaak door ze als gratis weggever (een 'leadmagnet') op je site te presenteren in ruil voor contactgegevens. Zo verander je websitebezoekers in leads.



Een e-book als leadmagnet

Een e-book kun je gebruiken als leadgenerator; je biedt het e-book gratis aan in ruil voor een e-mailadres. Dit is een uitstekende methode om je mailinglijst te laten groeien terwijl je gelijktijdig waarde biedt aan jouw doelgroep.



Positionering in de buyer journey

Het is belangrijk om te weten waar jouw potentiële klanten zich bevinden in de buyer journey. Hierdoor kun je whitepapers en e-books creëren die inspelen op vragen of behoeftes van je potentiële klanten op verschillende momenten.


Het is daarbij belangrij kdat je jouw content strategisch inzet om de leads verder te helpen op hun weg naar een aankoop.


Expertise en thought leadership

In contentmarketing zijn whitepapers en e-books krachtige tools om jouw expertise en thought leadership te demonstreren.


Thought leadership is weer zo'n vreselijke marketingterm, maar die helaas wel veel gebruikt wordt, daarom hier een korte definitie:


Thought leadership is het uitdragen van ideeën die aantonen dat je expertise hebt op een bepaald vakgebied, onderwerp of thema.


Met een whitepaper of e-book stel je jouw bedrijf in staat om diepgaande kennis te delen en zo vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep. Potentiële klanten die vertrouwen hebben in jouw bedrijf of kennis of allebei zullen sneller geneigd zijn bij je te kopen. 


Expertstatus benadrukken met whitepapers

Met whitepapers overtuig je jouw lezers van jouw deskundigheid en die van jouw . Een goed uitgevoerde whitepaper kan jouw positie als expert binnen je vakgebied versterken.


Kennisdeling via e-books

Een e-book is een fantastische manier om waardevolle kennis te delen die jouw bedrijf heeft opgebouwd en om je doelgroep te helpen met inzichten die ze nergens anders vinden.


Thought leadership ontwikkelen

Door consistent inhoud te produceren die toonaangevend is in je industrie, bouw je aan een reputatie van autoriteit. Dit is niet iets wat je van de ene op de andere dag bereikt; het vraagt om een strategische aanpak.


Zet in op hoogwaardige content die jouw unieke perspectief en deskundigheid uitdraagt.


Design en publicatie

Bij het creëren van whitepapers en e-books zijn design en publicatie essentieel om jouw informatie over te brengen en een professionele uitstraling te geven.


Een whitepaper ontwerpen

Spreek jouw lezer aan met een gestructureerde layout en heldere visuals in het ontwerp van je whitepaper. Gebruik koppen, subkoppen, en bullet points voor de vorm van een whitepaper.


Dit maakt de inhoud toegankelijk. Afbeeldingen, grafieken en tabellen kunnen complexe informatie inzichtelijk presenteren. Zorg er verder voor dat je steeds jouw organisatie's kleurenschema en logo gebruikt.


Een e-book vormgeven

Bij de vormgeving van een e-book moet je extra letten op schaalbaarheid voor verschillende apparaten. Zorg dat de tekst leesbaar blijft op smartphones én tablets met een zogeheten responsive design (een ontwerp dat zich aanpast aan het gebruikte apparaat.


Gebruik interactieve elementen zoals hyperlinks naar externe bronnen of naar andere secties binnen het e-book.


Publicatie en distributie

Als het tijd is voor publicatie en distributie, kies dan het juiste platform dat past bij het doel van je whitepaper of e-book. Overweeg je eigen website voor het positioneren van je whitepaper.


Voor e-books kunnen online boekwinkels of educatieve platforms zoals Udemy helpen een breder publiek te bereiken. Via sociale media en nieuwsbrieven kun je jouw doelgroep informeren over je nieuwe publicatie.


Illustratie van een boek op een computerscherm ter illustratie van het fenomeen e-book.


Analyse en optimalisatie

Whitepapers en e-books schrijven is niet gemakkelijk, maar zonder de juiste analyse en optimalisatie is het moeilijk om de aandacht van een B2B-koper te pakken. Die is kritisch en op zoek naar waardevolle informatie.


Resultaten meten

Om te begrijpen hoe goed jouw whitepaper presteert, moet je de resultaten regelmatig meten. Kijk naar het aantal downloads, het aantal gelezen pagina's, en hoe lang iemand jouw inhoud bekijkt.


Door gebruik te maken van tools als Google Analytics, krijg je inzicht in de betrokkenheid van je lezers bij je whitepaper.


Dus:

  • Downloads: houd bij hoe vaak jouw whitepaper gedownload wordt;


  • Paginaweergaves: bekijk welke secties het meest gelezen worden;


  • Leestijd: analyseer hoe lang iemand jouw whitepaper leest.


Optimaliseren van whitepapers en e-books

Optimalisatie van je content is een voortdurend proces (althans, dat zou het moeten zijn). Als je merkt dat een specifiek deel van je whitepaper consequent wordt overgeslagen, kan dit een signaal zijn dat het niet aansluit bij wat je lezers willen. 


Pas je inhoud hierop aan door bijvoorbeeld:


  • Survey feedback: vraag lezers om feedback;


  • A/B-tests: test versies van je whitepaper om te zien welke beter presteert.


Pas de structuur en inhoud van jouw whitepapers en e-books aan om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften van de B2B-koper. Zo kan je whitepaper transformeren in een waardevol hulpmiddel dat niet alleen informeert, maar ook overtuigt en aanzet tot actie.


Juridische overwegingen en richtlijnen

Bij het schrijven van whitepapers en e-books moet je rekening houden met verschillende juridische aspecten om zowel jou als je lezers te beschermen.


Auteursrechten en licenties

Auteursrechten beschermen je werk tegen ongeautoriseerd gebruik door anderen. Zorg ervoor dat je eigen werk origineel is en dat je, als je werken van derden gebruikt, de juiste licenties hebt.


Dit kan variëren van het kopen van stockfoto's tot toestemming krijgen voor het gebruik van citaten. Een overzicht van welke licenties op jouw werk van toepassing zijn, is essentieel.


Voor meer inzicht in de juridische en rechtseconomische aspecten van auteursrecht kun je de bron Auteursrecht en technische voorzieningen bekijken.


Privacy en Gegevensbescherming

Voor privacy en gegevensbescherming moet je transparant zijn over het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens zoals iemands naam en e-mailadres.


De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft strikte regels over hoe je met deze informatie moet omgaan. Informeer je lezers over wat je met hun gegevens doet en waarom. Vergeet niet een optie te bieden voor het uitschrijven of opvragen van hun data.


Bekende e-mailsoftware als die van MailChimp bieden die optie.


Algemene voorwaarden en disclaimer

De algemene voorwaarden beschrijven de regels die zowel jij als je lezers moeten volgen. Die hebben vaak licentiebeperkingen, copyrightinformatie, garantie-uitsluitingen en beperkingen van aansprakelijkheid. 


Zorg dat die gemakkelijk toegankelijk zijn en duidelijk vermeld staan op je website. Ook is het goed een disclaimer op te nemen die je beschermt tegen eventuele fouten of misinterpretaties in je whitepaper of e-book.


Veelgestelde vragen


Welke structuur kan ik het beste gebruiken voor een whitepaper?

Voor een whitepaper is een formele en informatieve structuur essentieel. Begin met een uitgebreide inleiding die het probleem schetst, gevolgd door een analyse of discussie en eindig met een sterke conclusie die de belangrijkste punten samenvat en je lezer voorziet van duidelijke, actiegerichte stappen.


Wat zijn de voornaamste elementen die in een e-book moeten staan?

In een e-book moet je zeker een introductie, een aantal informatieve hoofdstukken en een conclusie opnemen. Zorg ook voor een aantrekkelijke cover, inhoudsopgave, en voeg visuele elementen toe zoals afbeeldingen, diagrammen of infographics om de tekst te ondersteunen.


Hoe kan ik een aantrekkelijk ontwerp maken voor mijn whitepaper of e-book?

Concentreer je eerst op een heldere lay-out met veel witruimte om de leesbaarheid te bevorderen. Gebruik grafieken en afbeeldingen passend bij je merk. Software als Adobe InDesign en Canva kunnen je helpen om een professioneel ontwerp te creëren.


Op welke manieren kan ik mijn e-book effectief promoten?

Maak gebruik van social media, e-mailmarketing, en je eigen website om je e-book te promoten. Overweeg het aanbieden van een gratis hoofdstuk om interesse te wekken of werk samen met influencers en partners binnen je vakgebied.


Wat zijn de verschillen tussen een whitepaper en een e-book voor wat betreft inhoud en doel?

Een whitepaper is doorgaans formeler en diepgaander, gericht op zakelijke besluitvormers en vaak gebruikt om gedetailleerde informatie te bieden over een specifiek onderwerp of oplossing. Een e-book is breder van opzet en vaak educatiever van aard.


Hoe zorg ik ervoor dat mijn whitepaper of e-book waarde toevoegt voor mijn doelgroep?

Zorg dat je uitgebreid onderzoek doet en schrijf content die antwoord geeft op de vragen of problemen van je doelgroep. Bied unieke inzichten, praktische tips, en zorg dat de inhoud makkelijk toe te passen is voor de lezer.


Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: