"AI zal dubbele groeicijfers in economie van elk land veroorzaken"

Arthur Mensch voorspelt dat kunstmatige intelligentie (AI) de economie van elk land flink zal veranderen. Mensch is de topman van het Franse AI-bedrijf Mistral. Hij vergelijkt de opkomst van AI met de invoering van elektriciteit honderd jaar geleden. Volgens hem moeten landen hun eigen AI-systemen opzetten om niet afhankelijk te worden van andere landen.


"AI zal in de komende jaren een impact hebben op het bruto binnenlands product van elk land met dubbele cijfers", zei Arthur Mensch in de A16z-podcast die donderdag online kwam. Het bruto binnenlands product (BBP) meet de waarde van alle goederen en diensten die in een land worden gemaakt. Mensch waarschuwt dat landen die geen eigen AI-systemen bouwen, geld zullen verliezen aan andere landen.


Vergelijking met elektriciteit
De vergelijking met elektriciteit maakt zijn punt duidelijk. "Honderd jaar geleden, als je geen elektriciteitscentrales bouwde, bereidde je je voor om stroom te kopen van je buren. Dat is uiteindelijk niet geweldig, omdat het zorgt voor afhankelijkheden."


Hij voegde toe dat AI anders is dan elektriciteit omdat het inhoud maakt die de waarden en cultuur van een land kan doorgeven. Daarom vindt hij dat AI meer aandacht nodig heeft dan elektriciteit.


Eigen AI-strategie
Mensch richtte Mistral op in 2023. Hij sprak in de podcast over nationale AI samen met Jensen Huang, de topman van Nvidia. Beide leiders zijn het erover eens dat elk land een eigen AI-strategie moet vinden. Ze vinden dat landen eigen AI-mogelijkheden moeten ontwikkelen omdat de technologie breed zal worden gebruikt. Toepassingen zijn onder andere openbare diensten, landbouw en defensie. Huang heeft soortgelijke opmerkingen eerder gemaakt, ook direct tegen overheidsfunctionarissen.


Mistral bouwt grote taalmodellen en heeft een AI-chatbot genaamd 'Le Chat' uitgebracht. Het bedrijf concurreert direct met OpenAI, Anthropic en DeepSeek. Mistral beweert dat zijn modellen veel sneller werken dan die van concurrenten. Het is een van de meest waardevolle startups in Europa, laatst gewaardeerd op 6,2 miljard dollar. Mensch is ook een sterke voorstander van open-source taalmodellen.


Versnelling van vooruitgang

"Tussen 2010 en 2020 was er een versnelling van vooruitgang omdat elk laboratorium voortbouwde op elkaar. Dat is iets dat verdween met de eerste grote taalmodellen van OpenAI. Het opnieuw aanzwengelen van dat open vliegwiel van 'ik draag iets bij en dan draagt een ander laboratorium iets anders bij en dan gaan we verder vanaf dat punt' is de reden waarom we Mistral hebben opgericht", aldus Mensch.

LAATSTE AI-NIEUWS

De homepage van OpenAI's ChatGPT.
6 juli 2025
AI-chatbots zoals ChatGPT zijn overal. Maar weinig mensen weten hoe ze echt functioneren. Wist u dat ChatGPT het internet moet doorzoeken voor nieuws na juni 2024? Çağatay Yıldız van de Universiteit van Tübingen onthult vijf opvallende feiten. Deze kennis helpt gebruikers chatbots beter te begrijpen en gebruiken. Mensen trainen de chatbots. AI-systemen beginnen met voortraining op grote tekstbestanden. Ze leren het volgende woord voorspellen. Daarna komen menselijke beoordelaars in actie. Zij sturen de antwoorden in veilige richtingen. Dit proces heet afstemming. Zonder deze menselijke hulp zouden chatbots gevaarlijke of foute informatie geven. "Dit benadrukt de cruciale rol van menselijke tussenkomst bij het vormgeven van AI-gedrag", zegt Yıldız. Ze leren niet via woorden maar tokens. Mensen leren taal door woorden. AI-chatbots gebruiken kleinere eenheden: tokens. Een token kan een woord, deelwoord of tekenreeks zijn. De zin 'ChatGPT is marvellous' wordt opgedeeld in zes tokens. Moderne chatbots kennen 50.000 tot 100.000 tokens. Deze opsplitsing verraadt hoe AI taal interpreteert. Hun kennis veroudert elke dag. ChatGPT weet niets van gebeurtenissen na juni 2024. Voor actuele informatie gebruikt het systeem zoekmachine Bing. Het leest de resultaten en geeft een antwoord. Updaten is kostbaar en moeilijk. "Hoe je hun kennis efficiënt bijwerkt, is nog steeds een open wetenschappelijk probleem", legt Yıldız uit. Ze hallucineren heel makkelijk. AI-chatbots verzinnen soms zelfverzekerd onzin. Ze voorspellen tekst op basis van patronen. Feiten controleren ze niet. Ze kiezen samenhang boven juistheid. Hulpmiddelen zoals feitencheckers helpen. Maar hallucinaties blijven voorkomen. Gebruikers moeten AI-informatie als startpunt zien. Ze gebruiken rekenmachines voor wiskunde. ChatGPT denkt stap voor stap bij complexe sommen. Dit heet ketenredenering. Voor precieze berekeningen gebruikt het een ingebouwde rekenmachine. "Deze hybride aanpak van interne redenering met de rekenmachine helpt de betrouwbaarheid bij complexe taken te verbeteren", aldus Yıldız.
Een tekstschrijver schrijft in een notebook met haar laptop op haar bureau voor zich.
6 juli 2025
Sarah Skidd verdient goed geld met het verbeteren van teksten die kunstmatige intelligentie (AI) heeft geschreven. De productmarketingmanager uit Arizona werkt voor technologie- en startupbedrijven. In mei kreeg ze een dringende opdracht van een contentbureau. Ze moest websiteteksten herschrijven voor een horecaklant. Het bedrijf had AI gebruikt om kosten te besparen. Maar dat pakte verkeerd uit. De AI-teksten waren saai en simpel. "Het was typische AI-tekst. Heel basaal en niet interessant", zegt Skidd. "De tekst moest verkopen en nieuwsgierig maken. In plaats daarvan was het heel flauw." Skidd besteedde ongeveer twintig uur aan het herschrijven. Ze rekende honderd dollar per uur. Kleine aanpassingen waren niet genoeg. "Ik moest alles opnieuw doen", zegt ze. Problemen door AI-gebruik Meer bedrijven kampen met problemen door AI-gebruik. Sophie Warner heeft een digitaal marketingbureau in Hampshire. Ze ziet de laatste zes tot acht maanden veel klanten met AI-problemen. "Vroeger stuurden klanten ons berichten bij websiteproblemen. Nu gaan ze eerst naar ChatGPT", legt Sophie Warner uit. Klanten voegen code toe die ChatGPT aanraadt. Daardoor crashen websites. Hackers kunnen makkelijker binnenkomen. Een klant wilde tijd besparen met AI. Het updaten zou vijftien minuten kosten. Door AI-fouten was het bedrijf drie dagen offline. De schade bedroeg ongeveer 360 pond. Professor Feng Li werkt aan Bayes Business School. Hij ziet dat bedrijven te optimistisch zijn over AI. "AI hallucineert bekend. Het genereert inhoud die irrelevant of verzonnen is", waarschuwt hij. "Menselijk toezicht is essentieel." Menselijker Kashish Barot is tekstschrijver in Gujarat, India. Ze bewerkt AI-teksten voor Amerikaanse klanten. De teksten moeten menselijker klinken. Klanten verwachten door AI dat alles snel gaat. "AI laat iedereen denken dat het een paar minuten werk is", zegt Kashish Barot. "Maar goed redigeren kost tijd. Je moet nadenken. AI begrijpt nuances niet goed." Skidd maakt zich geen zorgen over AI. Ze gelooft dat goede schrijvers werk blijven houden. Andere schrijvers verdienen nu vooral met het repareren van AI-teksten. "Iemand vertelde me dat negentig procent van zijn werk nu bestaat uit het verbeteren van AI-teksten. Ik ben dus niet de enige die geld verdient aan zulke fouten", aldus Skidd.
Apple-logo op een MacBook Pro.
5 juli 2025
Apple had vorige maand twee grote lanceringen. Ze konden niet meer van elkaar verschillen. Eerst toonde Apple nieuwe kunstmatige intelligentie tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC. De reacties waren lauw. Daarna rolde Apple de rode loper uit voor blockbuster 'F1'. De film bracht meer dan 155 miljoen dollar op. De film 'F1' was een overwinning voor Apple. Toen Apple TV+ in 2019 startte, had het maar een handvol shows. Veel mensen zagen het als een duur zijproject. Toch hield Apple vol. Nu kan een Apple-film de bioscopen domineren tijdens een zomerweekend. Tim Cook verscheen met filmster Brad Pitt in een Apple Store. Hij plaatste ook een video met F1-coureur Lewis Hamilton. Geweldige dingen "We moeten winst maken om geweldige dingen te blijven doen", zei Apple-directeur Eddy Cue in een interview. Films zijn het gezicht van Apple's dienstenbusiness. Deze afdeling is een winstmachine voor beleggers. Het succes van 'F1' betekent dat Apple meer grote films kan maken. "Niets inspireert toekomstige investeringen zoals een huidig succes", zei Paul Dergarabedian van Comscore. Maar terwijl 'F1' succesvol is, blijven de AI-problemen een waarschuwingslampje. Wall Street wilde tijdens WWDC horen over Apple Intelligence. Dit zijn Apple's AI-functies uit 2024. De uitrol kende vertragingen. Apple onthulde niet wat beleggers willen: een slimme Siri die gesprekken kan voeren. Apple beloofde in 2024 een betere Siri. Die functies zijn uitgesteld tot 2026. Hetzelfde starre systeem "De huidige verwachtingen voor Apple Intelligence zijn te hoog", schreven analisten van Jefferies. Siri kwam in 2011 op de markt. Veertien jaar later is het nog steeds hetzelfde starre systeem. Apple's rivalen zoals Google doen veel meer met AI-assistenten. "Het driejarenprobleem is dat Android ver voorloopt", zei Laura Martin van Needham. Bloomberg meldde dat Apple overweegt Siri's motor te vervangen. Het zou technologie van Anthropic of OpenAI gebruiken. Dit zou tegen Apple's strategie ingaan. Apple wil zijn technologie bezitten, niet kopen. "Ze zijn steeds verder achterop geraakt. Ze moeten hun AI-inspanningen een boost geven. Dat kunnen ze niet intern", zei Martin.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht