logo

Conflicten in tekst en marketing: je kunt écht niet zonder

c

Dit is de belangrijkste post die je op deze website zult lezen. Want als je meer over schrijven en marketing wil weten, dan moet je eerst de rol van een conflict kennen in teksten. Want zonder conflict geen verhaal.


Ik weet nog dat ik een plaatselijk business magazine zat te lezen en dat ik bij de drie verhalen die ik probeerde te lezen niet verder kwam dan de derde alinea. Als ik de derde alinea al haalde. 


Ze waren te saai om verder te lezen. Simple as that. Ik ging erover nadenken wat er mis is met de verhalen in dit soort magazines. Zeker waren ze saai, maar waarom precies?


Eerst dacht ik dat het kwam omdat ze allemaal hetzelfde vertellen. Zeker waar. De poppetjes en het soort bedrijf zijn anders, maar verder komen al die verhalen uit op de bekende zakenclichés als ‘ontzorgen’, ‘korte lijntjes’, ‘de klant staat bij ons voorop’ en nog veel meer van die holle frasen.


Dat is inderdaad doodvervelend. Het zegt uiteindelijk allemaal niks. Tuurlijk haakt iemand bij het lezen van zo’n tekst af. 

En toch was dat niet de ultieme reden waarom ik afraakte. Wat was er dan mis mee? Verhalen in die magazines ontberen (meestal) een conflict. En dus heb je geen verhaal


Ga maar na: als je een boek leest waarin alles koek en ei is, alles goed gaat en alleen maar neerkomt ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ is er weinig aan. Hetzelfde met films. Daarin moet vaak een ‘bad guy’ verslagen worden. Zodra dat is gelukt, is de film ten einde. 


En dat is geen toeval. Er is feitelijk niks meer te vertellen, want ‘alles is nu weer goed’. Anders gezegd: zonder bad guy die verslagen moet worden geen film. Want geen conflict en dus geen verhaal. 


Dit is de essentie van goede verhalen en goede marketing. Conflicten moeten opgelost worden. Is er geen conflict, dan valt er niks op te lossen. Weg verhaal. Weg goede marketing. 


Laten we eens inzoomen op hoe je conflicten gebruikt in verhalen en marketing, wat voor soort conflicten er zijn en de tekstuele elementen van een conflict. 


Wat is een conflict in een verhaal?

Een conflict is de botsing tussen twee tegengestelde krachten of doelen in een verhaal. Het zorgt voor spanning en drijft het verhaal voort. Een goed conflict zorgt ervoor dat de lezer meeleeft met de hoofdpersoon en nieuwsgierig is naar de uitkomst.


Een conflict kan zijn:

  • De hoofdpersoon wil iets bereiken, maar wordt hierin tegengewerkt door iemand anders (intern conflict).
  • Twee personages willen iets anders en staan daarmee tegenover elkaar (extern conflict).
  • De hoofdpersoon staat voor een moreel dilemma en moet kiezen tussen twee opties (intern conflict).
  • De hoofdpersoon moet iets bereiken tegen alle obstakels in (extern conflict met omstandigheden).


Natuurlijk moeten conflicten in een verhaal ‘logisch’ zijn en passen bij de personages en het plot. Maar als dat goed zit, dan brengen conflicten een verhaal tot leven. Dat maakt het lezen van die verhalen zo boeiend en leuk.


De essentie van een conflict in tekst gaat dieper dan alleen een meningsverschil tussen personages. Het gaat over de worstelingen en uitdagingen die mensen in hun leven tegenkomen. 


In literatuur zijn conflicten belangrijk omdat ze de ontwikkeling van het verhaal en de personages stimuleren. 


Een goed conflict in een verhaal roept belangrijke vragen op en creëert een spannende dynamiek. Het zien van personages die met moeilijkheden worden geconfronteerd en hoe ze daarmee omgaan, helpt ons om van het verhaal te genieten en iets over onszelf te leren. 


Natuurlijk zijn er talloze manieren waarop een conflict zich kan ontvouwen in een verhaal. Maar wat belangrijk is, is dat het conflict de lezer interesseert en aantoont hoe de personages groeien en veranderen. Als je een verhaal wil schrijven of lezen, let dan goed op de conflicten en wat ze betekenen voor de personages en het verhaal zelf.


Waarom een conflict je tekst voortstuwt

In een verhaal is conflict belangrijk, omdat het de spanning en interesse van de lezer vasthoudt. Wanneer je een verhaal schrijft, wil je dat je personages te maken krijgen met verschillende conflicten. Dit helpt om hun ontwikkeling te tonen en het verhaal vooruit te helpen.


Iedereen heeft weleens een boek gelezen waarin het ene probleem na het andere zich opstapelt. Dat is omdat conflicten vaak fungeren als katalysator voor verandering. Ze dwingen personages keuzes te maken, hun angsten onder ogen te zien en zich in onbekend terrein te wagen.

 

Het hoeft niet altijd een fysieke strijd te zijn; het kan ook gaan om een innerlijk conflict, een moreel dilemma of een emotionele worsteling.


Zes soorten conflicten

Als je een verhaal schrijft, kun je verschillende soorten conflicten te gebruiken om je verhaal fris en boeiend te houden. In de literatuur onderscheiden we er grofweg zes. Ik heb ze hieronder opgesomd met een korte uitleg.


1. De mens versus zichzelf

Dit is een intern psychologisch conflict waarbij iemand worstelt met eigen twijfels, tegenstrijdige gevoelens of morele dilemma's. Het gaat om de innerlijke strijd binnen een persoon. 


Een voorbeeld is Hamlet die worstelt met wraak nemen op zijn oom voor de moord op zijn vader. Zijn twijfel drijft het verhaal en de acties.


2. De mens versus de mens 

Dit is een extern conflict tussen twee of meer personages met botsende doelen of belangen. Het kan gaan om strijd binnen families, vrienden, geliefden, rivaliserende groepen of zelfs oorlogen tussen volkeren. 


  • Bijvoorbeeld Harry Potter versus Lord Voldemort, of de strijd tussen Capulet en Montague families in Romeo en Julia


3. De mens versus de maatschappij

Hierbij staat een individu of groep tegenover de gevestigde orde, normen of wetten binnen een samenleving. Dit kan gaan om onderdrukking van minderheden, onrechtvaardige wetten, of iemand die in actie komt tegen de status-quo. 


  • Bijvoorbeeld Robin Hood die de rijken besteelt om de armen te helpen.


4. De mens versus de natuur

Dit is een externe strijd tegen de oneerlijke natuurkrachten of omstandigheden. Het kan gaan om overleven in woeste natuur, rampen of rampen als overstromingen, aardbevingen of orkanen. 


  • Bijvoorbeeld de overlevingsstrijd van Chris McCandless in Into The Wild of het voorkomen van een vulkaanuitbarsting in Pompeii.


5. De mens versus het bovennatuurlijke 

Hierbij vecht een persoon tegen iets buiten de natuurlijke orde, zoals bovennatuurlijke wezens, monsters of paranormale verschijnselen. 


  • Bijvoorbeeld Harry Potter tegen de duistere tovenaar of de strijd tegen zombies in World War Z.


6. De mens versus technologie

Dit conflict gaat om de strijd tussen de mens en de machines/apparaten die hijzelf heeft gecreëerd. Centraal staat de impact van onze uitvindingen op onszelf en de balans met de natuur.


  • Bijvoorbeeld de films The Terminator of The Matrix, waarin de mensheid het moet opnemen tegen een almachtig worden artificiële intelligentie wanneer computers of robots een eigen bewustzijn ontwikkelen en zich tegen de mens keren.


Je kunt natuurlijk verschillende conflicten combineren. Daarmee kun je een meeslepend verhaal creëren dat de lezer geïnteresseerd houdt tot het einde. Het belangrijkste is dat de conflicten echt en geloofwaardig aanvoelen, zodat de lezer zich kan inleven in de personages en hun worstelingen.

Een cartoon van een wolk van een ontploffing waarachter schijnbaar wordt gevochten.

Tekstuele elementen geassocieerd met conflict


Er zijn verschillende tekstuele elementen die vaak geassocieerd worden met conflicten in literatuur. 


  1. Ten eerste zijn er de personages. Zij zijn meestal degenen die het conflict ervaren en van cruciaal belang voor het verhaal omdat zij zorgen voor de emotie en de actie. 

  2. Een ander belangrijk tekstelement dat geassocieerd wordt met conflict is het plot of de gebeurtenissen die plaatsvinden in het verhaal. De manier waarop een verhaal zich ontvouwt, kan bijdragen aan het conflict.

    Een goed voorbeeld hiervan is wanneer het plot onverwachte wendingen en verrassingen bevat die de personages uitdagen en hun emoties testen. In sommige gevallen werken conflicten als drijvende krachten voor het plot, waardoor het verhaal boeiender wordt door gebeurtenissen die leiden tot een climax of een oplossing.

  3. De setting of de omgeving van het verhaal kunnen ook bijdragen aan het conflict. De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, heeft vaak invloed op de gebeurtenissen en de ontwikkeling van conflicten.

    In een oorlogsroman speelt de achtergrond van het militaire slagveld een cruciale rol bij het ontstaan van conflicten tussen personages, landen of ideologieën.

  4. Verder spelen de schrijfstijl en het perspectief een rol bij het weergeven van conflicten in een tekst. Hoe een auteur omgaat met het beschrijven van personages en gebeurtenissen kan veel invloed hebben op de manier waarop conflicten worden gepresenteerd. 

  5. De woordkeuze en zinsstructuur kunnen bijdragen aan het gevoel van spanning en urgentie dat conflict oproept. Bovendien wordt een verhaal interessanter als de auteur verschillende perspectieven gebruikt, zoals eerste en derde persoon, afwisselend personages invoegen om de lezer een breder begrip van het conflict te geven.


Conflicten in zakelijke webcontent

Net als in verhalen is het gebruik van conflict in zakelijke webcontent essentieel. En het werkt in grote lijnen hetzelfde. 


Ten eerste kan conflict in webcontent helpen om lezers geïnteresseerd en betrokken te houden. Bij het schrijven van een tekst wil je de aandacht van je lezer vasthouden.


Door een conflict of probleem te introduceren, wek je de nieuwsgierigheid van je publiek op. Ze willen weten hoe het verder gaat en hoe het conflict opgelost wordt.


1. Beschrijf de problemen en uitdagingen van klanten

Een effectieve manier om conflict te gebruiken in zakelijke content is door de problemen en uitdagingen van klanten uitgebreid te beschrijven. Denk hierbij aan artikelen waarin je diepgaand ingaat op typische knelpunten die klanten ervaren in hun werkprocessen. Je kunt hierbij specifieke casussen noemen van klanten die je hebt geholpen, waarbij je zeer gedetailleerd ingaat op de problemen die zij ervoeren. 


  • Een voorbeeld hiervan is een blogpost over de uitdagingen van bedrijven bij het digitaliseren van documenten. Je beschrijft hoe papierstroom inefficiënt is, fouten kan opleveren en niet duurzaam is. Vervolgens laat je zien hoe een contentservicesplatform dit conflict kan oplossen door papierloos en volledig gedigitaliseerd te werken.


2. Belicht conflicten tussen afdelingen of processen binnen een organisatie

Een andere optie is om conflicten tussen afdelingen of processen binnen een organisatie te belichten. Dit kan bijvoorbeeld door te beschrijven hoe de marketing- en salesafdeling nog weinig samenwerken, waardoor kansen verloren gaan. Je laat zien hoe jouw oplossing hier oneindigheid kan brengen, zoals door geïntegreerde ‘Customer Relationship Management tools’ (CRM-tools).


  • Een voorbeeld hiervan is een ‘whitepaper’ over de uitdagingen van bedrijven bij het invoeren van een CRM-systeem. Je beschrijft hoe verschillende afdelingen vaak verschillende tools en systemen gebruiken, wat leidt tot inefficiëntie en fouten. Vervolgens laat je zien hoe een geïntegreerde CRM-oplossing dit conflict kan oplossen door alle afdelingen te verbinden en informatie te delen.


3. Schets conflicten tussen een bedrijf en externe stakeholders

Ook kun je conflict schetsen tussen een bedrijf en externe ‘stakeholders’, zoals regelgeving of concurrenten. Bijvoorbeeld door te beschrijven welke nieuwe wet- en regelgeving voor onzekerheid zorgt in een sector, en hoe jouw juridische dienstverlening hier uitkomst kan bieden.


  • Een voorbeeld hiervan is een artikel over de impact van de AVG op bedrijven. Je beschrijft hoe bedrijven worstelen met de nieuwe privacywetgeving en de hoge boetes die hiermee gepaard gaan. Vervolgens laat je zien hoe jouw juridische dienstverlening dit conflict kan oplossen door bedrijven te helpen aan de AVG te voldoen.


4. Duid macro-conflicten als bedreigingen

Een andere manier om conflict te gebruiken in zakelijke content is door macro-conflicten te duiden als bedreigingen voor bedrijven. Denk hierbij aan klimaatverandering, technologische ontwikkelingen of demografische verschuivingen. Analyseer deze trends en beschrijf de gevolgen voor bepaalde industrieën. 


  • Een voorbeeld hiervan is een rapport over de impact van klimaatverandering op de landbouwsector. Je beschrijft hoe droogte, overstromingen en andere klimaatgerelateerde problemen de landbouwproductie bedreigen. Vervolgens laat je zien hoe jouw product of dienst deze bedreiging kan oplossen, zoals door het gebruik van duurzame landbouwmethoden.


Het is hierbij belangrijk om steeds heel concreet en specifiek te illustreren hoe jouw product of dienst problematiek kan oplossen. Geef daarbij voorbeelden van klanten waarvoor je dit daadwerkelijk hebben gerealiseerd. Door conflicten diepgaand en gedetailleerd te duiden en te koppelen aan jouw oplossing, creëer je een sterke case voor de waarde van jouw product of dienstverlening.


Conflicten in marketing

Als je geen conflict hebt in je marketing, doe je eigenlijk niet aan marketing. Want je wil (bijvoorbeeld) laten zien dat jouw bedrijf de oplossing heeft voor het probleem van je klant. 

 

Ja, nogal wiedes, zul je denken. Maar dit gaat verder dan: ‘Je huis is vies, wij hebben het schoonmaakmiddel dat je huis weer laat blinken.’

 

Zo’n soort boodschap is de kern van veel marketing. Die gaat om het verkopen van een product of dienst.


Je marketing kan gericht zijn op het opbouwen, verstevigen of verbeteren van het imago en/of reputatie van je bedrijf. 

 

Uiteindelijk doet het soort marketing er niet toe. Als je een conflict kunt oproepen, trek je de aandacht van degene die jouw marketingboodschap ontvangt. Zie het als een soort miniverhaal waarvan de ontvanger van jouw marketingboodschap wil weten hoe het afloopt.


Zeg dus niet ‘wij ontzorgen je’ (sowieso een tenenkrommend cliché), maar toon aan de hand van een conflict in je marketing hoe je alles hebt geregeld voor je klant.


Conclusie

De essentie van een conflict in tekst draait om de strijd tussen personages of de innerlijke strijd die een personage doormaakt. Er zijn verschillende soorten conflicten die we kunnen tegenkomen in literatuur waarbij een personage worstelt met zijn eigen emoties, overtuigingen of verlangens.


Conflicten zijn essentieel voor een verhaal. Ze zijn een soort bron van energie. Conflicten zorgen voor spanning en houden de lezer geïnteresseerd. Bovendien helpen ze bij het ontwikkelen van de personages en het verloop van het verhaal. Conflicten zorgen ervoor dat het verhaal vooruitgaat en dat de lezer wil weten wat er verder gaat gebeuren.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: