logo

Interne links voor SEO: vergroot je online zichtbaarheid!

Illustratie van een grijze ketting met één rode schakel als symbool van hoe een link op een website twee pagina's met elkaar verbindt.

Zoals met zoveel dingen die met SEO te maken hebben: het klinkt complex, maar is het niet. Dat geldt zeker ook voor interlinken in een blog. Dat is niets meer dan een link plaatsen die verwijst naar een andere pagina binnen je eigen website. 


Yep, dit is een fundamenteel onderdeel van SEO (Search Engine Optimization). Het helpt je niet alleen bij het structureren van je site, maar ook bij het verbeteren van de gebruikservaring.


Door de juiste interne links toe te voegen, maak je het voor bezoekers eenvoudiger door je content te navigeren. Daardoor blijven ze langer op je site en bekijken ze meer pagina's. En krijg jij wellicht meer kansen om een product of dienst te verkopen. 


Maar ook: zorgvuldig geplande interne links op je website vergroten de vindbaarheid van je pagina's door zoekmachines als Google. Dat helpt je hoger te scoren in de zoekresultaten. 


Moet je ook nog even weten wat het onderscheid is tussen interne en externe links. Ook dat is simpel. Interne links verwijzen naar content binnen je eigen site, externe links verwijzen vanaf jouw site naar andere websites.


Belangrijkste punten in deze post:


  • Interne links verbeteren de navigatie binnen je blog en ondersteunen je SEO strategie;


  • Een goed gestructureerde interne linkingstrategie kan je positie in zoekmachines verhogen;


  • Het volgen van best practices voor interlinking is cruciaal voor de effectiviteit ervan.


Het belang van interne linking voor SEO

Interne linking is een simpele maar krachtige manier om de SEO van je website te verbeteren. Het helpt zoekmachines om de structuur van je website te begrijpen. Ook draagt het bij aan een betere positie van je zoekresultaten.


Voordelen van internal linking

Het is gelukkig doodeenvoudig om interne links te plaatsen. Toch is het handig om te weten wat daar dan het voordeel van is.


Nou, daar zijn er verschillende van. Kijk maar: 


  • Verbeterde navigatie: door het strategisch plaatsen van interne links geef je bezoekers een duidelijk pad door je website, waardoor de gebruikservaring verbetert;


  • Verdeling van paginawaarde: interne links dragen bij aan een effectieve spreiding van autoriteit en 'ranking power' over de pagina's van je website;

  • Indexatie door zoekmachines: zoekmachines zoals Google gebruiken interne links om nieuwe pagina’s te ontdekken en te indexeren;

  • Keyword-targeting: door relevante keywords te gebruiken in de ankertekst van je interne links, kun je zoekmachines meer context geven over de inhoud van de gelinkte pagina's.


Mocht je niet weten wat een ankertekst (ook wel anchor-tekst) is:


Een ankertekst is de klikbare tekst in een hyperlink. Deze tekst is vaak zichtbaar voor de gebruiker en meestal onderstreept en/of heeft een andere kleur om aan te geven dat het een link is. Ankerteksten zijn belangrijk voor zowel gebruikersnavigatie als voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat ze context bieden over de inhoud van de linkbestemming.


Interne linkstructuur en websitestructuur

Als je goed wil interlinken, kun je maar beter ervoor zorgen dat je een goede interne linkstructuur hebt. Hetzelfde geldt voor je websitestructuur. 


Hoe dat zit? Ik heb het hieronder opgesomd:



  • Duidelijke hiërarchie: een logische interne linkstructuur maakt het eenvoudiger voor zoekmachines om de hiërarchie binnen je website te herkennen;

  • Grotere kans op ranking voor meerdere keywords: een goed georganiseerde structuur van je website, ondersteund door interne linking, vergroot de mogelijkheden om voor diverse relevante zoekwoorden gevonden te worden;

  • Consistentie is key: consistente interne linking zorgt ervoor dat zoekmachines een duidelijk beeld krijgen van wat de belangrijkste inhoud is op je site.


Interne links in je blogcontent

Het moge duidelijk zijn dat interlinking een krachtig middel is om de structuur van je blog te versterken en je bezoekers te dirigeren naar (andere) relevante content.


Door interne links slim te plaatsen, verhoog je niet alleen de gebruiksvriendelijkheid van je blog, maar ondersteun je ook de SEO-waarde.


Interne links in je content plaatsen

Om te beginnen met interlinking, is het ontzettend belangrijk dat de interne links die je plaatst relevant zijn voor de content op je website. Bij het bloggen voor je bedrijf is het bijvoorbeeld verstandig om topics met elkaar te verbinden die binnen dezelfde interessegebieden van je bezoekers vallen.


Denk goed na over de anchor-teksten. (Weet je nog: de klikbare teksten die de interne links bevatten). Het is belangrijk dat ze duidelijk en beschrijvend zijn, zodat je lezers weten wat ze kunnen verwachten als ze erop klikken.


Elke keer dat je nieuwe content toevoegt, zoek je naar kansen om die te verbinden met bestaande content door middel van het gebruik van interne links. Sterker nog, probeer altijd in een bestaande post te linken naar je nieuwe post.


Doe je dat niet, dan krijg je te maken met zogeheten 'orphaned posts'. Wat dat dan is, vraag je?


Een orphaned post (weespagina) is een pagina of bericht op een website die geen interne links ontvangt van andere pagina's binnen dezelfde website. Dit betekent dat de content niet gemakkelijk te vinden is via de normale navigatie van de website en dat zoekmachines deze moeilijker kunnen indexeren. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de SEO van de site. Orphaned content is vaak alleen toegankelijk door directe invoer van de URL of via externe links.


Automatiseren van interne links

Het handmatig plaatsen van interne links kan tijdrovend zijn, vooral als je blog groot en uitgebreid is. Gelukkig is er een manier om dit proces te automatiseren.


Als je gebruikmaakt van online platforms voor je blog, zijn er verschillende plugins beschikbaar die je kunnen helpen bij het automatiseren van interne links. Deze tools scannen je content en suggereren automatisch interne links op basis van bepaalde keywords of labels.


Zo bespaar je niet alleen tijd, maar zorg je er ook voor dat er consequent interne links worden toegevoegd aan je nieuwe en oude blogposts.


Interne versus externe links

Interne en externe links spelen allebei een belangrijke rol voor SEO. Beide hebben invloed op hoe zoekmachines je site begrijpen en hoe ze de relevantie van je content voor zoekopdrachten inschatten.


Verschillen en de balans vinden

Interne links zijn koppelingen die binnen je eigen domein blijven. Ze verbinden verschillende pagina's van je blog of website met elkaar en helpen bij het structureren van je content.


Deze links maken het voor lezers makkelijk om door je site te navigeren, wat de gebruiksvriendelijkheid verhoogt. Daarnaast kunnen interne links zoekmachines een idee geven van welke content op je website het belangrijkste is.


Externe links, daarentegen, wijzen naar domeinen buiten je eigen website. Ze kunnen leiden naar betrouwbare bronnen of aanvullende informatie die relevant is voor je lezers. Het gebruik van externe links kan de geloofwaardigheid en autoriteit van je blog verhogen. En dat komt weer ten goede komt aan je SEO strategie.


De juiste balans vinden tussen interne en externe links is cruciaal. Te veel externe links kunnen de aandacht van je eigen content afleiden, terwijl te veel interne links overweldigend kunnen zijn.


Linkjuice en SEO-waarde

Plaats je links op je website dan geven die een bepaalde waarde door. Dat noemen we linkjuice. Dat kan een aanzienlijke invloed hebben op de rangschikking van je pagina in de zoekresultaten.


Interne links verdelen deze linkjuice binnen je eigen site. Dat kan leiden tot een betere rangschikking van specifieke pagina's. In je SEO-strategie is het essentieel om inkomende links (links van externe sites naar je blog) te realiseren. Omdat dit de autoriteit en betrouwbaarheid van je website aantoont.


Voor een effectieve SEO zijn zowel inkomende externe links als goed doordachte interne links onontbeerlijk. Ze vormen samen het fundament voor succes in zoekmachineresultaten en een sterke structuur van je blog.


Beste practices voor interlinking

Hieronder vind je welke interlinking-technieken het meest effectief zijn voor jouw website.


Ankertekst en relevantie

Wanneer je interne links toevoegt aan je blogposts, is de keuze van de juiste ankertekst cruciaal. Gebruik keywords die nauw aansluiten bij de inhoud van de pagina waarnaar je doorverwijst.


Dit helpt niet alleen zoekmachines om de context van de link te begrijpen, maar het maakt het ook voor lezers duidelijk wat ze kunnen verwachten als ze op de link klikken.


Daarbij moet je het volgende in de gaten houden:


  • Gebruik beschrijvende ankerteksten: kies voor heldere en informatieve teksten in plaats van vage termen zoals 'klik hier';


  • Vermijd over-optimalisatie: een natuurlijke variatie in ankerteksten is beter dan het herhaaldelijk gebruiken van dezelfde keywords.


Checklist voor effectieve interlinking

Interlinking doe je niet zomaar. Je hebt er een doordachte aanpak voor nodig.


Hier is een beknopte checklist om ervoor te zorgen dat je interlinking strategie effectief is:


  1. Gerelateerde artikelen: link alleen tussen blogposts die inhoudelijk aan elkaar gerelateerd zijn voor de beste gebruikerservaring;

  2. Linkplaatsing: plaats links op een logische plek in de tekst, waar het relevant en nuttig is voor de lezer;

  3. Balans in de links: te veel links kunnen overweldigend zijn, zoek naar een goede balans die de leesbaarheid niet verstoort;

  4. Controleer gebroken links: regelmatig controleren op niet-werkende links helpt om de kwaliteit van je blog hoog te houden. Je kunt dat eenvoudig doen aan de hand van software zoals Ahrefs en SEMrush


Door deze adviezen te volgen, benut je de voordelen van interlinking optimaal. Dat verrijkt de gebruikerservaring van je lezers en verbetert de zichtbaarheid van je blogposts.


Veelgestelde Vragen


Hoe kun je een effectieve interne linkstrategie opzetten voor je blog?

Door relevante en nuttige links naar andere en op je blog op te nemen verbeter je de gebruikerservaring en help je zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen.


Begin met het identificeren van natuurlijke aanknopingspunten in je content waar een link waarde kan toevoegen voor je lezer. Zorg ook voor een gebalanceerde verdeling van links over je belangrijke pagina's.


Welke soorten interne links kun je gebruiken in je blogartikelen?

Je kunt verschillende soorten interne links gebruiken: de belangrijkste zijn navigatielinks en contextuele links.


  • Navigatielinks zijn de hyperlinks die je gebruikt binnen de navigatiestructuur van een website. Ze dienen om gebruikers te helpen door de verschillende pagina's en secties van de site te surfen. Dit soort links zijn meestal te vinden in menu's zoals een hoofdmenu, zijmenu's en voetteksten. Ze zijn essentieel voor een goede gebruikerservaring en helpen bij het bepalen van de sitearchitectuur, wat ook van invloed is op zoekmachineoptimalisatie.

  • Contextuele links zijn hyperlinks die natuurlijk zijn opgenomen in de content van een webpagina. Dat gebeurt meestal in de vorm van tekst. Deze links bieden extra informatie of referenties die relevant zijn voor de tekst waarin ze zich bevinden. Ze verbeteren de leeservaring door lezers de mogelijkheid te bieden om meer te leren over een specifiek onderwerp of concept dat in de tekst wordt genoemd.

    Vanuit SEO-perspectief worden contextuele links waardevol geacht omdat ze zoekmachines helpen de relevantie en de waarde van de gelinkte content te begrijpen. Dat kan bijdragen aan de zoekmachine-ranking van zowel de pagina die de link bevat als de pagina waarnaar wordt gelinkt.


Waar moet ik op letten bij het uitvoeren van een interne link audit?

Allereerst: een link audit is het proces waarin je de kwaliteit, kwantiteit en relevantie analyseert van de links die naar je website verwijzen.

Tijdens een link audit identificeer je de sterke punten van je backlinkprofiel.


Dat gaat om links van hoge kwaliteit en relevantie, maar ook om potentiële risico's zoals onnatuurlijke of schadelijke links die de zoekmachine-ranking kunnen schaden.


Het doel is om inzicht te krijgen in de gezondheid en prestaties van het backlinkprofiel. En indien nodig actie te ondernemen om dit te verbeteren, zoals het verwijderen of disavowen (afwijzen) van zogeheten 'toxische backlinks'. 


Let daarbij op het aantal links op een pagina, de relevantie van gelinkte pagina's, en of de ankerteksten duidelijk zijn. Een goede interne link heeft een ankertekst die de inhoud van de doelpagina nauwkeurig weerspiegelt. 


Oh ja, een interne link audit kan je ook helpen om gebroken links te vinden en te repareren.


Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: