logo

Voorkom vage woorden in tekst: over vaagtaal en helder schrijven

Onduidelijk beeld met groene, gele en blauwe blokjes ter illustratie van vage taal of vaagtaal.

Elke keer dat je iets opschrijft, wil je dat je helder en overtuigend bent, toch? Dan is het cruciaal om vage woorden en uitdrukkingen te vermijden. Vage taal kan de boodschap van je tekst flink vertroebelen en het voor je lezer lastiger maken om je punt te begrijpen of te onthouden. Precisie in taal is dus belangrijk. Het helpt niet alleen om je communicatiedoel te bereiken, maar verhoogt ook je geloofwaardigheid.


Je hebt een kritische blik een bewuste aanpak tijdens het schrijven nodig om vage en moeilijke woorden te kunnen identificeren en vervangen. Door concrete en specifieke termen te gebruiken, kun je de duidelijkheid en impact van jouw tekst vergroten. Dit kan ook bijdragen aan zakelijk succes, want klare taal straalt professionaliteit uit en voorkomt misverstanden.


Om jou te helpen gemakkelijker klare taal te laten schrijven, heb ik dit artikel geschreven. In zo heldere taal als ik maar kon.


Belangrijke aandachtspunten in deze post:

  • Helder taalgebruik versterkt de leesbaarheid en overtuigingskracht;
  • Vervang vage woorden door concrete termen voor meer precisie;
  • Een kritische blik op taalgebruik draagt bij aan professionele uitstraling.


Het belang van duidelijk taalgebruik

Het is essentieel dat je de precisie van je taalgebruik begrijpt om effectief te communiceren en anderen te overtuigen. Duidelijke taal verkleint de kans op misverstanden en versterkt je boodschap in een artikel, verslag of welke schriftelijke vorm dan ook.


Definitie van vage woorden

Wat zijn dat dan, vage woorden, vraag je? Hier is een definitie:


Vage woorden zijn termen die niet specifiek zijn die je op verschillende manieren kunt interpreteren. Ze kunnen essentiële details missen die nodig zijn om een precieze betekenis over te brengen. Voorbeelden van vage termen zijn 'dingen', 'spullen', of 'sommige mensen'. Deze woorden leveren je lezers een gebrek aan duidelijkheid op.


Effecten van vaagtaal op communicatie

Het gebruik van vaagtaal kan jouw vermogen om anderen te overtuigen ondermijnen. Wanneer je boodschap onduidelijk is, kunnen lezers of luisteraars jouw argumenten terzijde schuiven omdat ze niet concreet of overtuigend genoeg lijken. Een heldere formulering helpt je lezers jouw punt snel te begrijpen en kan de effectiviteit van je communicatie aanzienlijk verhogen.


Hoe herken je vage woorden

Het herkennen van vage woorden in teksten is cruciaal om twijfel en verwarring bij je lezer te voorkomen. Deze woorden kun je vaak vervangen door meer specifieke termen om je boodschap helderder over te brengen.


Veelvoorkomende vage termen en formuleringen

Vage termen zijn vaak allemansvrienden – woorden die breed worden ingezet, maar weinig specifieke informatie bieden. Denk aan woorden als 'dingen', 'aantal', 'enkele' en 'verscheidene'. Deze termen laten veel aan de interpretatie over, waardoor je lezer kan blijven hangen in onzekerheid over wat je nu precies bedoelt.


De impact van vage taal op de lezer

Het gebruik van vage taal maakt teksten onduidelijk en kan bij de lezer leiden tot misinterpretaties. Voor een heldere communicatie is het dus belangrijk dat je deze woorden herkent en waar mogelijk vermijdt. Dit zorgt voor een directere en duidelijkere tekst, waardoor je boodschap beter overkomt.


Voorbeelden van vage woorden in teksten

Een zin als 'Er zijn veel zaken die bijdragen aan succes' is vaag. Want wat zijn precies 'veel zaken'? En wat houdt 'succes' in dit geval in? Door vage taal te vervangen door concrete termen en voorbeelden wordt je tekst sterker. 'Vijf factoren, zoals gerichte marketing en klantenservice, dragen bij aan het verhogen van de verkoopcijfers', is al een stuk duidelijker.


Strategieën om vage woorden te vermijden

Vage woorden kunnen je tekst onduidelijk maken. Hier lees je hoe je helder en concreet kunt schrijven om je boodschap kracht bij te zetten en je lezers te overtuigen.


Het gebruik van concrete taal

Concreet taalgebruik helpt je om levendige en duidelijke beelden te scheppen in de geest van je lezers. Gebruik specifieke namen en exacte gegevens om je beweringen te ondersteunen. Bijvoorbeeld, in plaats van 'veel mensen' kun je zeggen '74 procent van de deelnemers' als je harde cijfers hebt. Concrete taal maakt je tekst betrouwbaarder en geeft je woorden gewicht.


Zorg voor preciezer woordgebruik

Om precies te zijn in je taalgebruik, is het goed woorden te elimineren die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn.


Hier enkele tips:

  • Vermijd containerbegrippen: kies in plaats van termen als 'dingen' of 'zaken' voor het exacte object of idee dat je beschrijft;
  • Beperk het gebruik van bijwoorden: woorden zoals 'ergens', 'daar' of 'blijkbaar' laten te veel ruimte voor twijfel;
  • Synoniemen gebruiken: wissel af tussen synoniemen om herhaling te voorkomen en je taal verrijkend te houden.


Zorg voor overtuigingskracht

Overtuigen gaat niet alleen over wat je zegt, maar ook over hoe je het zegt. Gebruik daarom actieve werkwoorden en vermijd passieve constructies. Dit maakt je boodschap directer en krachtiger. Ook kan het helpen om getallen en statistieken toe te voegen voor extra overtuigingskracht. Tenminste, als ze relevant en correct zijn. Hierdoor zullen klanten en lezers je argumenten eerder accepteren als waar.


Praktische toepassing

Hieronder lees je hoe je met behulp van specifieke schrijftechnieken jouw teksten helder en overtuigend kunt maken. Bekijk de praktische voorbeelden en oefeningen om je eigen schrijfstijl te verbeteren.


Schrijftechnieken voor heldere teksten

Om jouw tekst overtuigend en helder te maken, is het van belang om concreet te zijn. Vermijd abstracte termen waar het kan en wees specifiek. Gebruik actieve werkwoordsvormen en laat overbodige woorden weg.


Een structuur die je kunt volgen is:

  1. Inleiding: introduceer het onderwerp;
  2. Kern: gebruik feiten en concrete voorbeelden;
  3. Conclusie: eindig met een duidelijke samenvatting of oproep tot actie.


Voorbeelden en oefeningen

Bij het schrijven is het nuttig om met voorbeelden te werken.


Zie de twee zinnen hieronder:

  • Vage zin: "Er zijn verschillende dingen die belangrijk zijn."
  • Heldere zin: "De deadline en het budget zijn cruciaal voor het project."


En dan nog een oefening: herschrijf een vage zin uit je eigen tekst en maak hem concreet. Focus op het gebruik van specifieke informatie die je boodschap versterkt.


Analyse van eigen teksten

Neem de tijd om je eigen teksten kritisch te lezen. Zoek naar vage woorden en vervang ze door concrete termen. Let op woordgebruik dat niet specifiek is en vraag jezelf af of dit duidelijker kan.


Voor analyse kun je in gedachten houden:

  • Is elke zin noodzakelijk?
  • Draagt elk woord bij aan je boodschap?


Door kritisch te kijken naar je eigen werk, kun je ervoor zorgen dat jouw teksten helderder en meer overtuigend worden.


Schrijf met precieze woorden in teksten

Het gebruik van precieze woorden in je teksten is van groot belang.


Hier zijn een aantal redenen waarom:

  • Duidelijkheid: door precies te zijn, begrijpen je lezers meteen wat je wilt zeggen, zonder ruimte voor misinterpretatie. Bijvoorbeeld, in plaats van het vage 'een aantal mensen', zeg je 'drie personen'.

  • Professionaliteit: accurate woordkeuze draagt bij aan een professionele uitstraling van je tekst. Dit is vooral belangrijk in academische en zakelijke contexten, waar geloofwaardigheid cruciaal is.

  • Efficiëntie: je voorkomt dat lezers zich door een woud van woorden moeten worstelen om de kern te begrijpen. Een heldere en bondige schrijfstijl is efficiënter en wordt meer gewaardeerd.

  • Overtuigingskracht: specifieke taal maakt je argument sterker. Als je data en feiten gebruikt, kan niemand om de hardheid van je claims heen.

  • Zoekmachineoptimalisatie: online teksten met specifieke terminologie worden makkelijker gevonden door zoekmachines.


Hier zijn enkele tips om vage woorden te vermijden:

  1. Vervang algemene termen met specifieke feiten of cijfers;
  2. Wees voorzichtig met het gebruik van jargon — het moet toegevoegde waarde hebben voor de lezer;
  3. Lees je tekst na met de vraag 'Kan dit specifieker?' en pas aan waar nodig.


Kortom: scherp en precies woordgebruik maakt je tekst krachtiger en je boodschap helderder.


De invloed van duidelijk taalgebruik op zakelijk succes

In een zakelijke omgeving is het essentieel dat je taalgebruik helder en direct is. Dit draagt niet alleen bij aan een professionele uitstraling, maar maakt je communicatie ook betrouwbaarder, zowel richting klanten als medewerkers.


Hoe duidelijkheid klanttevredenheid verhoogt

Wanneer je duidelijke zakelijke teksten gebruikt, stel je klanten in staat de informatie snel te begrijpen en te gebruiken. Dit minimaliseert verwarring en bouwt, als het goed is, vertrouwen op. Zo ontvangen klanten exact wat ze verwachten, wat direct leidt tot een hogere klanttevredenheid.


Communicatie met klanten en medewerkers

Een transparante dialoog met zorgvuldig gekozen woorden zorgt ervoor dat zowel klanten als medewerkers zich gewaardeerd en geïnformeerd voelen. Dit is cruciaal voor het behoud van een goede klantrelatie en een positief werkklimaat. Je medewerkers zijn immers de ambassadeurs van jouw dienstverlening.


Professioneel taalgebruik in bedrijfscontext

In schriftelijke communicatie is professioneel taalgebruik onmisbaar. Dit betekent concreet en specifiek zijn, zonder ruimte voor dubbelzinnigheid. Informatie moet helder en overtuigend zijn, waardoor je boodschap niet alleen als betrouwbaarder wordt ervaren, maar ook je professionaliteit benadrukt.


Veelgestelde vragen


Hoe kan ik vaag taalgebruik in mijn scriptie vermijden?

Om vaag taalgebruik in je scriptie te voorkomen, is het belangrijk om concreet en specifiek te zijn. Gebruik duidelijke definities en vermijd woorden die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Voor meer inzicht en praktische tips kun je de aanbevelingen op Scribbr bekijken.


Welke woordenlijst kan ik raadplegen voor academisch taalgebruik?

Een goede woordenlijst voor academisch taalgebruik biedt alternatieven voor vage en informele termen. De website van Taalwinkel UvA-HvA biedt je een dergelijke lijst.


Hoe vervang ik verkleinwoorden in formele documenten?

In formele documenten kun je verkleinwoorden het beste vervangen door hun neutrale vorm. Dus in plaats van 'tafeltje' gebruik je 'tafel'. Hierdoor klinkt je tekst professioneler en serieuzer.


Op welke manier kan ik 'spreektaal' in schriftelijke werken vermijden?

Om 'spreektaal' in schriftelijke werken te vermijden, kun je formelere synoniemen gebruiken en zinnen volledig uitschrijven. Vermijd ook informele uitdrukkingen en zorg voor een gestructureerde opbouw van je zinnen.


Welke woorden zijn niet geschikt voor gebruik in een academisch verslag?

Woorden die subjectieve interpretaties kunnen geven, zoals 'misschien', 'waarschijnlijk', 'mogelijk' en emotioneel geladen termen, zijn niet geschikt voor een academisch verslag. Voorbeelden van ongeschikte woorden vind je op Scriptium.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: