logo

Zintuiglijk schrijven: prikkel de zintuigen bij beeldend schrijven

Zintuiglijk schrijven helpt je betere teksten te produceren. Dat geldt voor schrijvers die een boek schrijven, maar ook voor wie werkt aan een commerciële tekst. Alle reden dus om deze post te lezen als je graag beter wil schrijven. 


Het lijkt zo logisch, simpel misschien wel: zintuiglijk schrijven. 'Gewoon' onze vijf zintuigen gebruiken in je tekst. Toch zal het je tegenvallen. Het is namelijk nog best lastig. Tenminste, als je het niet veel geoefend hebt. Ben jij zo iemand? Dan nodig ik je graag uit om verder te lezen. 


Want in dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze manier van schrijven en hoe die je helpt in je eigen schrijfwerk.


Basis van zintuiglijk schrijven

Voordat ik verder inga op zintuiglijk schrijven en alles wat erbij hoort, lijkt het me goed eerst te definiëren wat zintuiglijk schrijven precies is. 


Zintuiglijk schrijven is een schrijftechniek waarbij de schrijver zo concreet en levendig mogelijk beschrijft wat personages zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Het doel is om de lezer mee te nemen in het verhaal en de gebeurtenissen intens te laten beleven. Door de zintuigen van je lezer aan te spreken, houd je de aandacht vast, activeer je zijn of haar verbeeldingskracht en kan je lezer zich inleven in de personages. 


Dit is hoe je daarvoor de basis legt:


Kies de zintuigen: bepaal welke zintuigen je wilt aanspreken in je tekst. Denk aan zicht, gehoor, reuk, smaak en tast. Het doel is om je lezers te mee te nemen naar de wereld die je beschrijft met woorden die hun zintuiglijke ervaring prikkelen.


Dat kan aan de hand van detail en beschrijving:

  • Visueel: beschrijf kleuren, vormen en visuele contrasten.
  • Auditief: benoem geluiden, toonhoogtes en het volume.
  • Olfactorisch: beschrijf geuren en luchtkwaliteit.
  • Gustatoir: benoem smaken en smaaksensaties.
  • Tactiel: omschrijf hoe iets aanvoelt.


Integreer in het verhaal: zorg ervoor dat zintuiglijke details natuurlijk in je verhaal vloeien. Ze moeten de tekst versterken zonder hem te overladen.


Wees specifiek maar subtiel: je beschrijvingen zijn specifiek genoeg om een bepaald beeld of gevoel op te roepen, maar subtiel genoeg om de verbeelding van de lezer te stimuleren zonder te sturen.


Waarom is zintuiglijk schrijven belangrijk? Het stelt je in staat om krachtige en memorabele beelden te creëren in de hoofden van je lezers. Het maakt je schrijven ook toegankelijker en 'genietbaarder', omdat het een diepere betrokkenheid en emotionele reactie oproept.


Vraag je tijdens het schrijven steeds af hoe je de scène nog meer levensecht kunt maken met zintuiglijke details. Dit is de kern van zintuiglijk schrijven: vervang abstracte concepten door concrete zintuiglijke informatie.


De kenmerken van zintuiglijk schrijven

Wanneer je zintuiglijk schrijft, betrek je expliciet al onze zintuigen – zien, horen, ruiken, proeven en voelen – in je tekst. Hiermee verrijk je de leeservaring en breng je de omgeving en emoties in je verhaal tot leven. Daarvoor kun je je focussen op de volgende kenmerken:


  • Gebruik van concrete, beeldende details: beschrijf wat personages zien, horen, aanraken, proeven en ruiken. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen 'het eten was lekker', kun je de specifieke smaken en geuren beschrijven.

  • Creatief taalgebruik: vergelijkingen en metaforen kunnen je helpen bij het overbrengen van sensaties. Door innovatief taalgebruik gaat je lezer de wereld door de ogen van de personages beleven.

  • Emotionele diepgang: zintuiglijke details zijn verbonden met emoties. Gebruik ze om de innerlijke belevingswereld van je personages te tonen.

  • Dynamisch schrijven: varieer tijdens het schrijven de intensiteit en de frequentie van zintuiglijke beschrijvingen voor een ritmisch effect.


De vraag waarom zintuiglijk schrijven belangrijk is, zit hem erin dat het je lezers meevoert naar de wereld die je hebt gecreëerd en ze een rijke, meeslepende leeservaring biedt.


De zintuigen

Door je vijf zintuigen te benutten - geur, smaak, tast, zicht en gehoor - kun je de leeservaring verrijken. Zintuiglijk schrijven betekent dat je details in je tekst of verhaal opneemt die deze zintuigen aanspreken.


Ruiken en het belang van geuren

Geuren roepen vaak sterke herinneringen op. Bij zintuiglijk schrijven gebruik je omschrijvingen van geuren om sfeer te creëren. Als je beschrijft hoe een karakter de frisheid van munt ruikt, betrek je de lezer direct bij de scène.


De rol van smaak

Smaak is een krachtig zintuig dat directe emoties kan oproepen. Het kan bepalend zijn voor een beleving wanneer een personage bijvoorbeeld een tang van een citroen proeft. Deze details maken de ervaring tastbaar.


Het gebruik van tastzin

Tastzin verbindt lezers met de fysieke wereld van de personages. Als je personage iets glibberigs aanraakt, wordt dit meteen voelbaar voor de lezer. Beschrijf dus de tastzin via de tong en huid zorgvuldig om de scène levendiger te maken.


Visuele beschrijvingen

Visuele beschrijvingen zijn essentieel in zintuiglijk schrijven; zij schilderen het beeld. Vertel niet alleen wat je personages zien, maar hoe bijvoorbeeld het licht een kamer vult of een windvlaag gordijnen laat wapperen.


Geluiden effectief inzetten

Geluiden kunnen een scène verlevendigen of spanning opbouwen. Krakende twijgen onder voeten of ruisende bladeren in de wind zijn voorbeelden. Wees specifiek in wat je personage hoort; elk geluid heeft een effect.


Technieken voor zintuiglijk schrijven

Om zintuiglijk te schrijven, is het essentieel dat je technieken toepast die de zintuigen prikkelen en de lezer onderdompelen in je verhaal. Je maakt gebruik van concrete details en krachtige taal om een levendige leeservaring te creëren.


Metaforen en beeldspraak

Het benutten van metaforen en beeldspraak is cruciaal voor een sterke zintuiglijke ervaring. Metaforen vergelijken twee 'ongelijksoortige dingen' op een manier die je nieuwe inzichten biedt. Beeldspraak maakt gebruik van zintuiglijke details om een krachtig beeld te scheppen in het brein van je lezer. Zorg dat je metaforen origineel zijn en vermijd clichés om te voorkomen dat je schrijven, eh, bedorven aandoet.


Schrijfoefeningen en experimenten

Regelmatige schrijfoefeningen helpen je zintuiglijk te schrijven. Experimenteer met het beschrijven van een scène door alleen geur of aanraking te gebruiken. Maak je eigen schrijfuitdagingen door bijvoorbeeld een dialoog te schrijven waarin zintuiglijke ervaringen de onderliggende emoties van de personages onthullen.


Associaties en werkwoorden

Associëren is een techniek waarbij je verbanden legt tussen zintuiglijke ervaringen en emoties, locaties of acties. Krachtige, actieve werkwoorden versterken deze associaties en brengen je tekst tot leven.


Vermijd zwakke werkwoorden (zoals zijn, worden en hebben); krachtige werkwoorden geven dynamiek en versnellen het tempo van je verhaal.


Schrijftips van experts

Als aspirant-schrijver kun je veel leren van de ervaring en wijsheid van gelauwerde auteurs. Hieronder heb ik adviezen van drie gerenommeerde schrijvers opgesomd. Ze kunnen je helpen om je zintuiglijk schrijfvermogen te verbeteren.


Advies van Stephen King

Stephen King benadrukt dat het cruciaal is om dagelijks te schrijven en trouw te blijven aan je eigen stijl. In zijn boek On Writing: A Memoir of the Craft deelt hij de tip om je te concentreren op helderheid en eenvoud.


Zijn advies is om niet te vertrouwen op een complex vocabulaire of overbodige beschrijvingen, maar om sterke actie- en zintuiglijke details te gebruiken om verhalen tot leven te brengen.


Tips van Natalie Goldberg

Natalie Goldberg, bekend van Writing Down the Bones, adviseert om zintuiglijk schrijven te benaderen met een open geest en continue observatie.


Ze stelt voor om je ervaringen te filteren door zintuigen en om notitieblokjes te gebruiken als gereedschap om spontane ideeën en observaties op te schrijven. Ze beveelt aan om regelmatig vrij schrijven te beoefenen, waar je je gedachten de vrije loop laat zonder jezelf te censureren.


Margaret Atwood over schrijven

Margaret Atwood, een veelgeprezen auteur, legt de nadruk op het belang van het lezen van veel verschillend werk. Dit helpt niet alleen om je eigen schrijfstijl te ontwikkelen, maar ook om een beter begrip te krijgen van hoe verschillende auteurs zintuigen in hun schrijven verwerken.


Atwoods advies omvat het gebruik van specifieke, zintuiglijke details om je lezers betrokken te houden en ze je de wereld te laten ervaren door de ogen van je personages.



Cartoon van een vrouw met om haar heen vijf balonnen met daarin een symbool van één van de vijf zintuigen.


Hoe kan zintuiglijk schrijven de leeservaring verbeteren?

Zintuiglijk schrijven kan je leeservaring aanzienlijk verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop:


  • 'Vivid imagery': door het gebruik van zintuiglijke details, word je als lezer meegevoerd naar de wereld van het verhaal. Je ziet wat de personages zien, raakt wat zij aanraken en proeft wat zij proeven. Dit leidt tot een meer meeslepende leeservaring.

  • Emotionele connectie: zintuiglijk schrijven appelleert aan je emoties. Als je de textuur van een oude foto of de geur van regen beschrijft, kan dat diepere emotionele reacties uitlokken. Dat helpt om een 'band' met het verhaal te creëren.

  • Herinneringen triggeren: het aanspreken van je lezers zintuigen kan herinneringen oproepen en persoonlijke associaties versterken. Daardoor wordt je verhaal relevanter en misschien zelfs wel gedenkwaardiger.


Je kunt met zintuiglijk schrijven nosgtalgische gevoelens oproepen of de zintuigen prikkelen om een verhaal tot leven te brengen.


Door je lezer midden in de actie te plaatsen, creëert zintuiglijk schrijven een levendig en onvergetelijk verhaal. Je lezer begrijpt niet alleen de gebeurtenissen die je beschrijft, maar ervaart ze ook. En dat versterkt de impact van je verhaal.


Welke technieken verbeteren zintuiglijke beschrijving in tekst?

Om je tekst zintuiglijk te verrijken, kun je gebruikmaken van verschillende schrijftechnieken. Hier volgt een beknopte lijst met methoden om de zintuiglijke ervaring in je schrijven te verbeteren:


  • Wees specifiek: kies voor nauwkeurige en gedetailleerde beschrijvingen in plaats van algemene. Probeer bijvoorbeeld in plaats van ‘de bloemen roken lekker’, te omschrijven welke geur de bloemen hebben en waarom die aangenaam is.

  • Activeer alle zintuigen: probeer niet alleen visuele details te benoemen, maar ook geluiden, geuren, smaken en texturen. Dit zorgt voor een completere zintuiglijke ervaring.
  • Voor zicht: beschrijf kleuren, vormen, en bewegingen;
  • Voor gehoor: benoem specifieke geluiden of het gebrek daaraan;
  • Voor geur: verwijs naar herkenbare geuren of geurassociaties;
  • Voor smaak: betrek termen die zowel smaaksensaties als textuur beschrijven;
  • Voor tast: illustreer de ruwheid of zachtheid, temperatuur, of de druk van een object.

  • Gebruik metaforen en vergelijkingen: dit helpt lezers om zich een voorstelling te maken door te verwijzen naar iets dat zij al kennen. Bijvoorbeeld: de zon was een gloeiende oranje bal aan de hemel;
  • Schrijf in de actieve vorm: door sterke werkwoorden en actieve zinsconstructies te gebruiken, breng je dynamiek in de tekst. Het draagt bij aan een levendigere ervaring;
  • Pas het show don’t tell-principe toe: toon de lezer wat er gebeurt via actie en dialoog, in plaats van het alleen te vertellen. Dit stelt de lezer in staat om de scène te ervaren door de acties en reacties van de personages.


Door deze technieken toe te passen, maak je je tekst tastbaarder en lok je lezers in de wereld die je hebt gecreëerd.


Welke rol spelen zintuigen in creatief schrijven?

Bij creatief schrijven vertrouw je op zintuigen om levendige, meeslepende scenes te creëren. Je zintuigen zijn de brug tussen de wereld om je heen en je innerlijke ervaringen.


In het schrijfproces spelen ze een cruciale rol door details toe te voegen die de lezer helpen om zich in het verhaal te verplaatsen.


  • Zicht: beschrijf wat je karakter ziet op een manier die de lezer voor zich kan zien;
  • Gehoor: laat de lezer de geluiden horen die jouw karakter hoort;
  • Reuk: geurassociaties kunnen krachtige herinneringen oproepen;
  • Smaak: beschrijvingen van smaak prikkelen de zintuigen en kunnen emoties teweegbrengen;
  • Gevoel: fysieke sensaties brengen diepte in de fysieke ervaring van het karakter.


Door de zintuigen doelgericht in te zetten kun je een rijkere dimensie toevoegen aan je tekst of verhaal. Dit vraagt oefening en aandacht voor detail. Jouw beschrijvingen worden meer beeldend wanneer je verder kijkt dan alleen het zicht. 


Neem je lezer mee in een complete zintuiglijke ervaring. Dit maakt de belevenis voor de lezer intenser en persoonlijker. Zo wordt je schrijven een uitnodiging voor de lezer om zelf te ontdekken, te voelen, en te ervaren, waardoor jou verhalen misschien wel memorabel worden.


Voorbeelden van zintuiglijk schrijven in de Nederlandse literatuur

In de Nederlandse literatuur vind je een boel zintuiglijke beschrijvingen die een levendig beeld scheppen.


Neem bijvoorbeeld het werk van Tessa de Loo. Haar verhalen zijn vaak rijk aan zintuiglijke details. In De tweeling beschrijft ze geuren en geluiden die de lezer meevoeren naar de scènes die zij schetst.


| Terwijl ze zich had overgegeven aan de warmte van de zurige veenpap die haar verstijfde gewrichten ontdooide, zweefde door een kier in de deur een oud kinderlied de bad- kamer binnen, geneuried door een onvaste oudevrouwen-mezzo. |


Jan Wolkers staat ook bekend om zijn zintuiglijk schrijven. Zijn roman Turks Fruit zit vol gedetailleerde beschrijvingen die alle zintuigen aanspreken. Hij roept niet alleen visuele beelden op, maar integreert ook tastzin en geur om de ervaringen van de hoofdpersonen tastbaar te maken. 


| Hij was toen al een hoop blubber en het vocht kwam door de matras heen, zodat er kwistig met de eau de cologne in huis gesprenkeld moest worden om de weeë geur van verrotting te verdrijven. |


Herman Koch gebruikt in Het Diner de smaak van eten en de sfeer van een restaurant om het verhaal een extra laag te geven. De manier waarop hij details observeert en verwerkt, prikkelt je zintuigen op een subtiele manier.

| Omdat zij onder geen beding iets aan mij mocht merken verborg ik mijn gezicht in haar haar. Ik versterkte de druk in mijn arm om haar middel en snoof: shampoo. Shampoo en nog iets anders, iets warms – de geur van geluk, dacht ik. |


Adriaan van Dis heeft in Indische duinen een rijke schat aan sensorische beschrijvingen die je terugvoeren naar een vervlogen tijdperk.


| Ze hoorden opgewonden stemmen op de gang en een luid- spreker galmde over alle dekken: nederland in zicht. de stoomfluit loeide, voetstappen bonk- ten op de trap, meeuwen krijsten. |


Deze schrijvers tonen hoe zintuiglijk schrijven een verhaal verdiept en je een intensere leeservaring biedt. Let op de subtiele manieren waarop ze geur, geluid, tast, en smaak in hun verhalen hebben verwerkt. Je zult merken hoe deze technieken bijdragen aan een meeslepende vertelling.


Als je tot hier bent gekomen met lezen, chapeau! Je weet nu heel wat meer over zintuiglijk schrijven. Wil je daar beter in worden, dan rest je één ding: oefenen. Succes!

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: