AI-avatar probeert zaak te bepleiten voor rechter in New York

Een door kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerde avatar probeerde vorige maand een zaak te bepleiten voor een rechtbank in New York. De rechters ontdekten snel dat de persoon op het videoscherm niet echt bestond. Dit voorval toont de uitdagingen bij de opkomst van AI in de juridische wereld.


Op 26 maart verscheen een jonge man met verzorgd kapsel op een beeldscherm in de rechtszaal. Jerome Dewald, een eiser in een arbeidsgeschil zonder advocaat, had deze avatar gemaakt om zijn zaak te bepleiten. Rechter Sallie Manzanet-Daniels onderbrak de video vrijwel meteen na het begin van de presentatie.


Misleid
"Ik waardeer het niet om misleid te worden", aldus Manzanet-Daniels voordat ze Dewald toestond om zelf zijn zaak voort te zetten. Dewald schreef later een excuusbrief aan de rechtbank. Hij legde uit dat hij dacht dat de avatar zijn argumenten beter kon overbrengen dan hijzelf met zijn gebruikelijke gestotter.


Dit is niet het eerste AI-incident in rechtszaken. In 2023 kregen twee advocaten en een advocatenkantoor elk een boete van 5.000 dollar. Ze hadden een AI-hulpmiddel gebruikt voor juridisch onderzoek en daarbij verzonnen rechtszaken aangehaald. Ook Michael Cohen, voormalig advocaat van president Trump, citeerde in juridische documenten fictieve rechterlijke uitspraken die door AI waren verzonnen.


Onvermijdelijk
"Vanuit mijn perspectief was dit onvermijdelijk", zei Daniel Shin, adjunct-professor en onderzoeksleider bij het Centrum voor Juridische en Rechtstechnologie aan de William & Mary Law School. Hij voegde toe dat personen die zonder advocaat verschijnen meestal geen instructies krijgen over de risico's van het gebruik van synthetisch geproduceerde video's.

LAATSTE AI-NIEUWS

Een zwart computerscherm met daarop het logo van OpenAI
16 mei 2025
OpenAI heeft vrijdag een nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) voor programmeurs aangekondigd. De tool heet Codex. Dit is een belangrijke stap in één van de populairste toepassingen van AI. OpenAI is het bedrijf achter de bekende ChatGPT-software.  Codex kan verschillende taken tegelijk uitvoeren voor programmeurs. De tool schrijft code, lost fouten op en voert tests uit. Ook beantwoordt Codex vragen over bestaande code van klanten. De nieuwe assistent is gebaseerd op een speciaal model voor programmeerwerk. OpenAI noemt dit model 'codex-1'. Veel concurrentie "Er zijn veel goede AI-systemen beschikbaar", zegt Srinivas Narayanan, technisch directeur bij OpenAI. Hij erkent dat er veel concurrentie is in deze markt. Grote bedrijven zoals Microsoft, Amazon en Google investeren allemaal in vergelijkbare technologie. Ook kleinere bedrijven zoals Anysphere ontwikkelen tools voor programmeurs. Experts Wayne Chi en Valerie Chen van de Carnegie Mellon Universiteit zien een verschil. OpenAI is weliswaar marktleider bij gewone chatbots. Maar bij programmeertools heeft het bedrijf die positie nog niet. Volgens hen kiezen veel programmeurs nu voor modellen van concurrent Anthropic. OpenAI hoopt dit te veranderen met Codex. Fundamentele nieuwe manier van werken Codex werkt anders dan veel bestaande tools. Het draait zelfstandig in de cloud en levert resultaten binnen 1 tot 30 minuten. De tool past zich aan de programmeerstijl van een organisatie aan. "Het is een fundamenteel nieuwe manier van werken", aldus Narayanan. "We staan nog aan het begin, dus we moeten nog veel leren."
Het Witte Huis in Washington met rode bloemen in bloei in de voorliggende tuin.
16 mei 2025
De Amerikaanse Defense Innovation Unit (DIU) ontwikkelt een slimme matchmaker. Het nieuwe systeem heet "Digital OnRamp". Het gebruikt kunstmatige intelligentie om technologiebedrijven te koppelen aan defensieafdelingen. Deze innovatie moet het vaak moeizame verbindingsproces tussen beide partijen versnellen. "Bedrijven hebben moeite om de juiste kans te vinden voor hun technologie", aldus Cheryl Ingstad, plaatsvervangend directeur van DIU. Zij sprak tijdens een AFCEA-paneldiscussie over kunstmatige intelligentie. "Het wordt heel moeilijk als je moet zoeken via deze persoon die weer iemand anders kent. Ons onderzoek toont aan dat dit meer dan drie jaar kan duren." Gewone taal Digital OnRamp gebruikt grote taalmodellen (computermodellen die tekst kunnen begrijpen en genereren). Bedrijven kunnen in gewone taal hun mogelijkheden beschrijven. Defensieafdelingen doen hetzelfde met hun behoeften. Het AI-systeem zoekt dan naar overeenkomsten. DIU testte een demoversie in december. Ongeveer zeventig bedrijven vulden 1500 vragenlijsten in. Daarnaast dienden 30 defensieorganisaties 7500 zoekopdrachten in. DIU wil het systeem voor eind september als 'Minimum Viable Product' (een werkende basisversie) uitrollen. Ze werven momenteel duizend bedrijven als testgebruikers. Dit is tien keer meer dan bij de december-demo. In juni kiest DIU een leverancier voor het onderliggende platform. Daarnaast sluiten ze contracten met andere bedrijven voor specifieke softwaretools. Defensie-industriekring Het Pentagon probeert al sinds 2015 buiten zijn vaste defensie-industriekring te werken. Toenmalig minister van Defensie Ash Carter richtte de DIU op. Dit moest een brug slaan naar het sceptische Silicon Valley. Sindsdien ontstonden veel soortgelijke innovatie-organisaties. Er zijn er nu 294 volgens de eigen Pentagon-lijst. Dit zorgt voor verwarring bij bedrijven die niet weten waar ze terecht kunnen. "De enige manier om dit op grote schaal te doen is via een digitaal platform met een groot taalmodel", zegt Ingstad. "We hebben in het contract opgenomen dat het platform flexibel en modulair moet zijn. Later dit fiscale jaar organiseren we een wedstrijd voor AI-tools die in ons platform worden geïnstalleerd."
Een smartphone met daarop groot op een roze achtergrond het logo van Klarna.
15 mei 2025
Sebastian Siemiatkowski, de directeur van Klarna, vertelt dat zijn bedrijf het aantal werknemers met 40% heeft verminderd. Deze afname komt deels door investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) en natuurlijk verloop onder het personeel. Het Zweedse fintechbedrijf telt nu ongeveer 3.000 werknemers, tegenover 5.000 voorheen. "De waarheid is dat het bedrijf is gekrompen van ongeveer 5.000 naar nu bijna 3.000 medewerkers", zei Sebastian Siemiatkowski woensdag tijdens het CNBC-programma 'Power Lunch'. Agressieve invoering van AI-tools Het bedrijf staat bekend om zijn agressieve invoering van AI-tools in alle bedrijfsonderdelen. Vorig jaar gebruikte Klarna zelfs een door AI gegenereerde versie van Sebastian Siemiatkowski om kwartaalresultaten aan te kondigen. Klarna werkt sinds 2023 samen met OpenAI, de maker van ChatGPT. Een jaar later lanceerde het bedrijf een AI-klantenservicemedewerker die gebruikmaakt van deze technologie. Volgens officiële cijfers daalde het personeelsbestand van 5.527 voltijdmedewerkers eind december 2022 naar 3.422 medewerkers eind vorig jaar. Deze vermindering komt door AI-gebruik en een algemene inkrimping van het personeelsbestand. Natuurlijk verloop De personeelsvermindering komt niet alleen door AI maar ook door natuurlijk verloop. Klarna stopte in 2023 met het aannemen van nieuw personeel. "We hebben onze werknemers eenvoudig verteld dat we gaan krimpen en stoppen met werven", aldus Siemiatkowski. Het natuurlijke verloop bij een bedrijf als Klarna ligt tussen 15 en 20 procent per jaar. "Binnenkort gaan we weer menselijke klantenservicemedewerkers aannemen die in een Uber-achtige opzet werken", zei Siemiatkowski vorige week in een interview met Bloomberg. Hij erkende dat volledige overstap naar AI-gebaseerde ondersteuning resulteerde in werk van lagere kwaliteit.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht