AI-zoekmachines verzinnen bronnen bij ruim de helft van zoekopdrachten

Uit onderzoek blijkt dat chatbots vaak informatie verzinnen als ze vragen krijgen over nieuwsberichten. Zelfs wanneer de AI-systemen directe citaten uit echte verhalen krijgen, liegen ze regelmatig.


De Columbia Journalism Review (CJR) heeft ontdekt dat AI-modellen van bedrijven zoals OpenAI en xAI meestal een verhaal verzinnen. Ze geven onjuiste details weer als ze wordt gevraagd naar specifieke nieuwsgebeurtenissen. De onderzoekers voerden directe fragmenten uit echte nieuwsartikelen in bij verschillende modellen.


Onjuiste informatie
Perplexity gaf in 37 procent van de gevallen onjuiste informatie terug. Het AI-model Grok van xAI verzon details in maar liefst 97 procent van de tijd. De fouten omvatten links naar artikelen die niet bestaan, omdat de bot zelfs de URL had verzonnen. De onderzoekers stelden vast dat AI-modellen bij 60 procent van de testvragen valse informatie produceerden.


Soms omzeilen zoekmachines zoals Perplexity de betaalmuren van websites als National Geographic. Dit gebeurt zelfs wanneer die sites instructies hebben geplaatst die zoekmachines normaal respecteren.


Perplexity kwam hierdoor eerder in problemen, maar beweert dat deze praktijk valt onder 'fair use'. Het bedrijf heeft uitgevers deals aangeboden om inkomsten te delen.


Schamen
Mark Howard, operationeel directeur bij Time magazine, uitte zijn zorgen over het vermogen van uitgevers om te controleren hoe hun inhoud wordt gebruikt. "Als iemand nu gelooft dat deze gratis producten 100 procent nauwkeurig zijn, dan moeten ze zich schamen", zei Howard tegenover CJR.

LAATSTE AI-NIEUWS

Het apple-logo ingezoomd.
2 mei 2025
The body content of your post goes here. To edit this text, click on it and delete this default text and start typing your own or paste your own from a different source.
Een hand houdt een visa card bij een betaalautomaat.
2 mei 2025
Visa maakt plannen om kunstmatige intelligentie 'agents' toegang te geven tot je creditcard. Het bedrijf kondigde woensdag samenwerkingen aan met toonaangevende AI-ontwikkelaars. Dit moet AI-systemen in staat stellen namens jou aankopen te doen. Het betalingsbedrijf uit San Francisco sluit partnerschappen met Amerikaanse bedrijven als Anthropic, Microsoft, OpenAI en Perplexity, en het Franse Mistral. Visa werkt ook samen met IBM, online betaalbedrijf Stripe en telefoonmaker Samsung aan dit initiatief. De eerste proefprojecten beginnen meteen, maar grootschalig gebruik wordt pas volgend jaar verwacht. Transformerend Jack Forestell, hoofd product en strategie bij Visa, noemt het idee in een interview "transformerend, van dezelfde orde als de komst van e-commerce". Volgens hem kunnen AI-agents, als je een budget instelt, voor jou winkelen en betalingen uitvoeren zonder dat je er zelf bij betrokken bent. Voor AI-ontwikkelaars kan de steun van Visa hun kansen vergroten om te concurreren met techgiganten Amazon en Google. Deze bedrijven beheersen de digitale handel en ontwikkelen ook hun eigen AI-agents. Deze nieuwe aanpak kan de markt dus ingrijpend veranderen. Grote veranderingen Het nieuwe AI-initiatief komt bijna een jaar nadat Visa grote veranderingen aankondigde in hoe credit- en debetkaarten in de VS zullen werken. Deze veranderingen maken fysieke kaarten en hun 16-cijferige nummers steeds minder belangrijk. Veel mensen gebruiken nu al digitale betalingssystemen zoals Apple Pay. "De betalingsproblemen kunnen de AI-platforms niet zelf oplossen", zei Forestell. "Daarom zijn we met hen gaan samenwerken."
Het logo van Microsoft op zijn hoofdkantoor.
2 mei 2025
Een kritische rechter in San Francisco heeft vraagtekens gezet bij Meta's argument over kunstmatige intelligentie. Hij betwijfelt of het bedrijf auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming mag gebruiken voor het trainen van AI-modellen. De zaak draait om het gebruik van boeken van onder andere Junot Diaz en Sarah Silverman. Rechter Vince Chhabria confronteerde de advocaten van Meta tijdens de hoorzitting. "Jullie hebben bedrijven die beschermd materiaal gebruiken om een product te maken dat oneindig veel concurrerende producten kan produceren," zei Chhabria. Hij voegde toe dat dit de markt voor iemands werk drastisch verandert of zelfs wegvaagt. Illegale kopieën De auteurs klaagden Meta in 2023 aan. Ze beweren dat het bedrijf illegale kopieën van hun boeken gebruikte om het Llama-model te trainen. Dit gebeurde zonder hun toestemming en zonder vergoeding. Technologiebedrijven vrezen dat verplichte betalingen aan rechthebbenden de opkomende AI-industrie kunnen belemmeren. Meta's advocaat Kannon Shanmugam verdedigde het bedrijf tijdens de zitting. Hij stelde dat auteursrechthebbenden geen recht hebben op "bescherming tegen concurrentie in de ideeënmarkt". Rechter Chhabria reageerde scherp: "Maar als ik dingen steel uit de ideeënmarkt om mijn eigen ideeën te ontwikkelen, is dat toch inbreuk op het auteursrecht?" Hoogst ongebruikelijke zaak "Dit lijkt een hoogst ongebruikelijke zaak. Hoewel het kopiëren een sterk transformatief doel heeft, kan het leiden tot het overspoelen van de markten voor de auteursrechtelijk beschermde werken," aldus Chhabria. De rechter benadrukte dat deze nieuwe technologische ontwikkeling de bestaande regels rond eerlijk gebruik van beschermd materiaal op de proef stelt.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht