logo

Beeldend schrijven ontrafeld: van saaie naar boeiende tekst

Illustratie van een reeks kleurpotloden in diverse kleuren op een rij tegen een witte achtergrond in het kader van beeldend schrijven.

Met beeldend schrijven geef je de lezer de kans om je verhaal echt te zien. In deze blogpost leg ik uit hoe je met behulp van zintuiglijke details, concrete voorbeelden en beeldrijke taal een verhaal tot leven kunt wekken.


Beeldend schrijven is niet alleen maar interessant voor wie een verhaal of een roman schrijft. Het is een belangrijk principe dat werkt in elk type tekst. Simpelweg omdat beeldend schrijven helpt een tekst beter leesbaar en boeiend te maken. 


Kortom: wat voor doel je ook hebt met je tekst, het is goed om te weten hoe je beeldend kunt schrijven.


Laten we gauw eens kijken hoe je zelf een meester kunt worden in beeldend schrijven.


Wat is beeldend schrijven?

Beeldend schrijven is een schrijftechniek waarbij je de lezer een beeld voor ogen probeert te schetsen door gebruik te maken van zintuiglijke details. Door beeldend te schrijven, zorg je ervoor dat je verhaal boeiend en meeslepend wordt, waardoor je lezer als het ware in het verhaal wordt getrokken.


Een belangrijk kenmerk van beeldend schrijven is het gebruik van specifieke, concrete woorden in plaats van algemene termen.


Voorbeeld:

  • ‘Een oude eik’ in plaats van ‘een boom’


Door beeldend te schrijven krijgt de lezer een zo sterk mogelijk beeld bij de beschreven situatie of gebeurtenis. Dat maakt je tekst levendiger en interessanter.


Basisprincipes van beeldend schrijven

Als je je houdt aan een aantal basisprincipes wordt het gemakkelijker beeldend te schrijven. Ik heb die principes hieronder opgesomd.


1.    Schrijf zintuiglijk

Door woorden en beschrijvingen te gebruiken die lezers kunnen zien, proeven, ruiken, horen en voelen, wordt je boodschap begrijpelijker, herkenbaarder en realistischer. Probeer te vermelden hoe iets eruitziet, en hoe het aanvoelt en/of klinkt.


Voorbeeld:

  • “De vrouw sloot haar ogen en genoot van de warme zonnestralen op haar gezicht terwijl ze de zachte bries voelde en de zoete geur van bloemen ruikte die door de tuin dwarrelde.”


2.    Geef concrete en specifieke details

In plaats van te schrijven dat iemand een appel at, kun je ook iets schrijven in de trant van dat iemand een sappige, rode appel met een knapperig geluid doormidden beet. Het maakt de zin interessanter voor je lezers.


Voorbeeld:

  • “De oude man staarde met zijn gerimpelde handen op zijn knieën voor zich uit over de golvende korenvelden, waarin hij de gele bloemen van de margrieten kon onderscheiden tussen de rijpe tarwe die in de zachte zomerbries wiegde.”


3.    Gebruik actieve werkwoorden

En vermijd zwakke werkwoorden, zoals ‘zijn’, ‘worden’ of ‘hebben’. Denk hierbij aan werkwoorden die een handeling of beweging uitdrukken, die je personage uitvoert. Dit maakt je tekst dynamischer en boeiender om te lezen.


Voorbeeld:

  • “Terwijl hij zijn rugzak over zijn schouder wierp, liep Joris met grote passen het pad af richting het bos, waar hij de rust en stilte op wilde zoeken.”


4.    Gebruik tastbare woorden

Door tastbare woorden te gebruiken kunnen je lezers zich gemakkelijk zaken inbeelden. Denk aan voorwerpen, kleuren, geuren of geluiden die je in je verhaal kunt verwerken. Dit is overigens nauw verwant met zintuiglijk schrijven (zie hierboven). 


Voorbeeld: 

  • “De ijzige wind sneed door mijn jas, terwijl sneeuwvlokken op mijn gezicht vielen.”


Dat is tastbaarder en beeldender dan simpelweg “Het was een koude dag” te schrijven. 


5.    Houd je tekst persoonlijk en authentiek

Om je tekst persoonlijk en authentiek te houden werkt het goed te schrijven alsof je in een café zit en een verhaal vertelt aan een vriend. Gebruik eenvoudige woorden, vermijd lange zinnen en tutoyeer je lezer (‘je’).


Dit zorgt voor een warme, toegankelijke schrijfstijl die je lezers aanspreekt en vasthoudt.


Voorbeeld:

  • "Wacht, laat me even het begin vertellen. Gisteren had ik een echt gekke dag. Ik fietste naar kantoor en onderweg begon m'n fiets ineens te haperen. Ik dacht, wat is hier aan de hand? Toen zag ik dat er een kabeltje los zat. Terwijl ik stond te klooien, kwam er een auto aangereden. Die ging vol in de ankers en schoof maar door, mijn kant op. Ik moest echt wegspringen om die auto te ontwijken! Kun je nagaan, bijna aangereden worden op weg naar kantoor. Ik was even flink over m'n toeren. Maar ja, gelukkig viel het uiteindelijk mee. Heb m'n fiets gemaakt en ben toen alsnog naar kantoor gefietst.”


6.    Metaforen en similes

Het gebruik van metaforen en similes kunnen heel goed werken bij beeldend schrijven. 


Metaforen zijn vergelijkingen waarbij je een beeld of voorwerp gebruikt om iets anders te beschrijven, meestal iets abstracts of moeilijk te bevatten. 


Voorbeeld:

  • “Het leven is als een doos chocolaatjes, je weet nooit wat je gaat krijgen.” 


Een simile, of vergelijking, is een uitspraak waarin twee verschillende zaken met elkaar vergeleken worden door ze met ‘als’ of ‘zoals’ aan elkaar te koppelen. 


Voorbeeld:

  • “Het gras is groen als smaragd.”


7.    Pas ‘show don’t tell’ toe

Met 'show don't tell' laat je je lezer zien wat er gebeurt, in plaats van simpelweg te vertellen wat er gebeurt. 


Voorbeeld:

  • “De stad leek even stil te staan, alsof ik midden in een foto was beland waar alle beweging was bevroren.” 


Deze beschrijving geeft je een beter beeld van de situatie en maakt het verhaal interessanter dan simpelweg ‘het was een rustig moment’ te schrijven. 


8.    Gebruik eenvoudige woorden, vermijd (te) lange zinnen

Het maakt je tekst makkelijker te begrijpen voor je lezer. Probeer ook spreektaal te gebruiken, zodat je tekst als een echt gesprek aanvoelt.


Voorbeeld: 

  • “Het meisje keek naar de sterren die aan de hemel dansten.”


9.    Beeldend taalgebruik

Kies voor beeldend taalgebruik woorden en beschrijvingen die je gemakkelijk kunt visualiseren, die uitbeelden hoe personages zich gedragen, zodat lezers zich een duidelijk beeld kunnen vormen.


Voorbeeld: 

  • “Moeder trok zorgzaam de deken recht en aaide met haar hand het voorhoofd van haar zieke dochter."


Door deze principes toe te passen in je teksten, creëer je een levendige en boeiende schrijfstijl. En vergeet niet: oefening baart kunst! Blijf schrijven, experimenteren en verbeteren. Het beeldend schrijven wordt dan vanzelf een tweede natuur voor je.


Illustratie van een veelkleurige ganzenpen die een lijn schrijft op een vel papier in het kader van beeldend schrijven.


Personage-ontwikkeling

Beeldend schrijven gaat dieper dan alleen effect op zins- of woordniveau. Zo is personage-ontwikkeling een belangrijk onderdeel van beeldend schrijven – tenminste voor wie een roman of ander verhaal schrijft. 


Het helpt je een geloofwaardig en interessant personage te creëren voor je verhaal. En daarmee schrijf je ook beeldend.


Allereerst is het belangrijk te weten wat je personage drijft. Wat zijn zijn of haar doelen, verlangens en angsten? Door hierover na te denken, kun je de basis leggen voor een personage dat lezers aanspreekt. 


Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de grootste angst van je personage als een manier om zijn of haar doelen en verlangens vorm te geven.


Daarnaast is karakterontwikkeling essentieel. Hoe reageert je personage op wat er in het verhaal gebeurt? Hoe verandert zijn of haar karakter als gevolg daarvan? Wat zijn de keerpunten in zijn of haar leven? Een geloofwaardige karakterontwikkeling maakt je personage en je verhaal sterker.


Bij beeldend schrijven is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de acties en emoties van je personage. Hoe gedraagt die zich? Welke gezichtsuitdrukkingen en gebaren gebruiken hij of zij? 


Deze details helpen je lezers om je personage beter voor zich te zien. Werkwoorden (zie hierboven) kunnen je hierbij helpen. Ze laten zien hoe je personages zich gedragen en zorgen voor een levendige voorstelling in het hoofd van je lezers.


Tot slot, vergeet niet dat je personage uniek en herkenbaar moet zijn. Geef hem of haar een eigen stem, manier van spreken en kenmerkende eigenschappen. Hierdoor zullen lezers zich je personage beter herinneren en zich er meer mee verbonden voelen.


Emoties en stemmingen overbrengen

Als je een verhaal schrijft, probeer er dan voor te zorgen dat je personages levensecht aanvoelen. Dat kun je doen door hun emoties te beschrijven en de lezer het gevoel te geven alsof ze er zelf bij zijn.

 

Wanneer je emoties en stemmingen wil overbrengen, is het belangrijk om je woordkeuze zorgvuldig te selecteren.


In plaats van simpelweg te schrijven dat een personage verdrietig is, kun je beelden en metaforen gebruiken. 


Voorbeelden:

  • “Tranen vielen als regendruppels op haar wangen.” 
  • “Sinds haar breuk zat de pijn als een doorn in haar hart, die bij elke herinnering weer dieper leek te snijden.” 


Het overbrengen van emoties is niet alleen belangrijk voor de personages, maar ook voor de sfeer in je verhaal. Door bepaalde woorden en zintuigelijke beschrijvingen te gebruiken, kun je een bepaalde stemming creëren. 


Als je bijvoorbeeld een griezelig verhaal schrijft, kun je beschrijven hoe het ritselen van blaadjes de spanning opbouwt, of hoe onheilspellende schaduwen over de muren bewegen.


Een andere tip voor het overbrengen van emoties en stemmingen is om te letten op lichaamstaal. Beschrijf bijvoorbeeld hoe iemand met zijn of haar ogen rolt bij irritatie of zenuwachtig een glas water vasthoudt. 


Dit geeft diepte aan je personages en helpt de lezer om hun emoties beter te begrijpen.


Als je deze stappen volgt en emoties en stemmingen op een beeldende manier beschrijft, zul je merken dat je verhaal rijker en meeslepender wordt. Je lezers zullen je personages beter begrijpen en zich meer verbonden voelen met het verhaal. 


Beeldend schrijven in zakelijke teksten

Jazeker, ook in zakelijke teksten werkt beeldend schrijven heel goed. Ik zou haast willen zeggen júist in zakelijke teksten. 

Want whitepapers, marketingteksten en jaarverslagen worden vaak geschreven in een droge, abstracte stijl. Terwijl juist beeldend schrijven de lezer kan boeien en overtuigen.


De principes die ik hierboven beschreven heb, kun je ook voor zakelijke teksten gebruiken. Hieronder ga ik nog in op enkele concrete situaties die met name gelden voor zakelijke teksten.


Hoewel het grotendeels overlapt met de principes die ik hierboven heb beschreven, maakt de toepassing ervan in een zakelijke context de zaak duidelijk (hoop ik). 


Zorg voor concrete tekst

Concrete tekst gebruiken is voor elke tekst belangrijk en zeker in zakelijke teksten. Die zijn vaak doordrenkt van vaagheden en containerbegrippen als ‘uitdaging’, ‘kansen’, ‘goede service en ‘proces’. 


Noem specifiek wat er gebeurt en door wie. 


Voorbeeld: 

  • “Onze marketeers analyseren de data om de bedrijfstakken in je branche in kaart te brengen.” 

Dat komt heel anders over dan “We analyseren informatie.”


Gebruik zintuiglijke details

Roep bij de lezer beelden op door details over zicht, gehoor, reuk, smaak en aanraking te noemen. 


Voorbeeld: 

  • “Tijdens de presentatie zagen de deelnemers het slanke, elegante design dat goed in elke woonkamer past. Bij het aanzetten klonk een zacht zoemgeluid, gevolgd door de verfrissende geur van ionen die vrijkwamen. Het schone resultaat op het glas was direct zichtbaar en de subtiele citrusgeur in de kamer deed vermoeden hoe schoon de hele ruimte zou ruiken."


Laat medewerkers handelen

Gebruik actieve werkwoorden om handelingen van personen weer te geven. 


Voorbeeld:

  • “Tijdens onze laatste klantenbeoordeling spraken de deelnemers hun waardering uit over de service van onze monteurs. Als er een storing was, belde klant X de servicelijn en binnen enkele uren stond er een monteur voor de deur. Die luisterde aandachtig naar het probleem en onderzocht het apparaat grondig. Vervolgens pakte hij zijn gereedschap en sleutelde hij een tijdje aan de elektronica. Hij loste hij de storing op, legde uit wat er aan de hand was geweest en demonstreerde dat alles weer naar behoren functioneerde.”


Gebruik metaforen en vergelijkingen

Metaforen en vergelijkingen geven inzicht op een beeldendere manier. 


Voorbeeld: 

  • “Ons nieuwe marketingplan zal de verkoopcijfers een fikse boost geven. Net als een atleet die zich voorbereidt op de Olympische Spelen hebben we ons team klaargestoomd met een intensief trainingsprogramma. Onder leiding van onze coach is elk lid tot het uiterste gegaan om zich verder te ontwikkelen.”


Door deze technieken toe te passen, kun je zakelijke teksten een stuk aantrekkelijker en overtuigender maken. De lezer zal zich beter kunnen verplaatsen in de boodschap doordat die beeldender wordt overgebracht.


Nog één tip

Als laatste wil ik je graag nog dit meegeven: wees niet bang om je eigen stijl te ontwikkelen en te experimenteren met verschillende schrijftechnieken. Beeldend schrijven is geen vast recept, maar een manier om je creativiteit vrij te laten stromen en je tekst tot leven te brengen. 


Gebruik dus je creativiteit. Durf te experimenteren met woorden en vergelijkingen. Door je eigen stijl te ontwikkelen, maak je jouw verhalen uniek en interessant.


Net als bij een goed gesprek in het café, is het belangrijk om authentiek en boeiend te zijn, zodat je lezers blijven hangen en meer willen lezen.



Op deze manier zul je zeker beeldend kunnen schrijven en je lezers aan je verhaal kluisteren. 


Succes!


Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: