logo

33 clichés in webcontent: vermijd ze en voorkom jeuk!

Cartoon van een krabbende man die overal op zijn lijf jeuk heeft.

Clichés vermijden is belangrijk, en al helemaal in webcontent. Websites van bedrijven staan er vol mee, van die flauwe zinnen en uitdrukkingen die je overal tegenkomt. Vermijd de clichés in deze post en maak je teksten duidelijker, frisser, origineler. Oh, en het voorkomt tegelijkertijd jeuk bij het lezen! ;)


We kennen ze allemaal wel: jeukwoorden als ‘oplossingsgericht’ of ‘ontzorgen’. Ze maken je tekst vaak onpersoonlijk, saai en kleurloos. Het zorgt ervoor dat je je lezer snel kwijtraakt. En dat wil je niet. Je schrijft een tekst tenslotte om gelezen te worden.


Clichés vermijden klinkt makkelijk, is moeilijk. Want onze taal staat er bol van (yep, ook al zo’n cliché).


Als je even stilstaat bij de clichés hieronder, dan kun je bij de meeste denken: nogal wiedes!


Geldt dat voor tekst op jouw website? Een teken dat je het net zo goed kunt weglaten. Of vervang het door iets concreters.


Goed, tijd voor de clichés. De een nog ‘tenenkrommender’ dan de ander.


Wij ontzorgen

Met afstand één van de ergste clichés, wat mij betreft. Wat is dat dan, ‘ontzorgen’? Alsof ik me de hele tijd zorgen maak om iets dat ik nodig heb. Ik schakel een bedrijf in omdat dat zorgt voor iets dat ik nodig heb. 


Bovendien is ontzorgen een holle frase. Wat betekent dat ‘ontzorgen’ dan precies? Wees concreet en beschrijf precies wat je doet om je klant te helpen.


We hebben professionele werknemers

Elk bedrijf met personeel op de loonlijst, heeft per definitie professionele werknemers. Ze worden er immers voor betaald. Als klant ga je er automatisch vanuit dat het personeel verstand van zaken heeft en kundig is (want dat is wat je wil vertellen door ‘professionele werknemers’ te schrijven).


Zeg liever iets over wat jouw werknemers bijzonder maakt. En waarom. Het kan al zo simpel zijn door hun specifieke vaardigheden of ervaringen te beschrijven.


We hebben een dynamisch team

Dit klinkt leuk, maar is ook weer zo’n leeg begrip. Wat betekent dat dan, dynamisch? Zijn je teamleden allemaal heel druk, hyperactief, dan weer rustig en dan weer druk? 


Als je deze term toch echt wil gebruiken, vertel je lezers dan wat er zo dynamisch is aan je team. Werken ze met de nieuwste technologieën of werken ze op tijden die de klant niet snel verwacht?


De klant is koning

Eén van de oudste clichés op zakelijk gebied. We weten allemaal dat klanttevredenheid belangrijk is en dus voegt het niets toe. In plaats van dit cliché te gebruiken, vertel je lezers hoe jouw bedrijf klanten concrete voordelen biedt.


Wij zijn een betrouwbare partner

Het zou wat zijn als je onbetrouwbaar zou zijn. Dan kun je je bedrijf waarschijnlijk snel opheffen. Je klanten gaan er automatisch vanuit dat je betrouwbaar bent. Ze willen daar ook nog eens concrete voorbeelden van. Hoe beter je daarin slaagt, hoe sneller jouw klant de portemonnee trekt. 


Beschrijf daarom specifieke situaties waarin je betrouwbaarheid hebt getoond, in plaats van alleen maar te zeggen dat je betrouwbaar bent. Je kunt zoveel zeggen. 


De koffie staat klaar

Dit klinkt gastvrij, maar het zegt niks over je producten of diensten. Misschien heeft je klant helemaal geen tijd om rustig te gaan zitten en koffie te drinken. 


Je kunt op allerlei andere manieren laten zien dat je gastvrij bent. Bovendien: zowat elk bedrijf kan koffie inschenken voor zijn klanten. Niks bijzonders dus. Concentreer je liever op wat echt belangrijk is voor je klanten.


Wij werken oplossingsgericht

Een bedrijf bestaat bij de gratie van het oplossen van een ‘probleem’. Want elke klant heeft iets nodig, of het nu om een product of dienst gaat. Jouw bedrijf heeft daarvoor de ‘oplossing’. Dat je oplossingsgericht werkt, is dus nogal wiedes.


Enne, niemand wil meer problemen. Deze veelgebruikte term voegt dus niks toe. Stel je excelleert in oplossingsgericht werken, beschrijf dan liever hoe je dat doet. Laat je meteen zien hoe je je onderscheidt.


Wij bieden een totaaloplossing

Wat betekent dat, een ‘totaaloplossing’? Weer zo’n vage term die de klant niks zegt. Moet-ie daarbij soms gaan fantaseren over wat je ‘totaaloplossing’ inhoudt?


Wees dus specifiek over wat je aanbiedt. Dan weet je klant waar-ie aan toe is. Misschien dat-ie dan zelf wel denkt: ‘Goh, een totaaloplossijn, fijn!’ 


Trouwens, zijn er wel bedrijven die wat ze verkopen of aanbieden bewust halfslachtig doen, als halve oplossing?


Wij zijn flexibel

Weer een sterk staaltje ‘vaagtaal’. Wat betekent flexibel precies? Misschien heeft je klant daarover een heel ander idee dan jijzelf. 

Beschrijf liever hoe je flexibel bent in je dienstverlening door voorbeelden te geven waaruit die flexibiliteit blijkt.


Als je het goed doet, zal je klant zelf wel concluderen dat je bedrijf flexibel is.


We leveren kwaliteit

Je levert kwaliteit? Echt waar? Welke klant wil rotzooi kopen dan? En ook hier: wat betekent het precies? Vertel je lezers wat je doet om kwaliteit te waarborgen. Laat het zien met voorbeelden zodat het duidelijk is dat je bedrijf goed werk levert (kwaliteit biedt). 


We zijn de goedkoopste

Dit kan een belangrijk argument zijn voor klanten om bij jouw bedrijf te kopen, afhankelijk van je markt of het segment van je markt. Maar omdat zoveel bedrijven dat claimen, is de geloofwaardigheid van deze claim laag. 


Hoe weet je trouwens zo zeker dat je de goedkoopste bent? Monitor je elke dag de prijzen van je concurrentie? Ken je al je concurrenten? 

Prijs is belangrijk, maar focus liever op de waarde die je levert.


Bij ons bent u aan het juiste adres

Het zou wat zijn om het tegenovergestelde te beweren. Anders gezegd: allicht vind je dat. Dat vindt elk bedrijf over zijn product of dienst. Het voegt dus nul komma nul toe. 


In plaats van te zeggen dat je goed bent in wat je doet, toon het aan door te beschrijven wat je concreet doet voor je klanten.


Hoog in het vaandel

Ouderwets cliché. Vaandel? Beschrijf liever wat je belangrijk vindt zonder deze uitdrukking te gebruiken en geef voorbeelden.


Wij zijn een one stop shop

Een cliché van de laatste jaren (uiteraard in het Engels…) om te melden dat je alles in huis hebt om je klant te helpen tijdens een complex proces. Maar het zegt niks meer dan dat. 


Wat houdt dat dan precies in? Waarmee kun je je klant allemaal helpen? En wat betekent dat voor je klanten? Beschrijf dus wat je specifiek aanbiedt.


We zijn klantgericht

Da’s nogal wiedes. Klanten zijn de reden dat je bestaansrecht hebt, dus allicht ben je klantgericht. Het is een variatie op de ‘de klant is koning’ die al net zo weinig zegt. 


In plaats van dit cliché te gebruiken, toon het aan door te beschrijven hoe je naar je klanten luistert en wat je doet om aan hun behoeften te voldoen.


We werken doelgericht

Vaag begrip. Vergelijkbaar met een ‘oplossing’ aanbieden. Elk bedrijf is toch doelgericht? Geen enkel bedrijf doet wat om maar wat te doen. 

Beschrijf liever hoe je doelen behaalt en hoe je je klanten helpt om hun doelen te behalen.


We werken resultaatgericht

Komt op hetzelfde neer als ‘doelgericht’. In plaats van te zeggen dat je resultaatgericht bent, toon het aan door te beschrijven hoe je successen hebt behaald.


Bij ons staat de klant centraal

Veelgehoord cliché. Allicht staat-ie centraal. Klanten zijn je bestaansrecht. Beschrijf liever hoe je klantgerichtheid in de praktijk brengt.


Welkom op deze website

Dit is overbodig. Je lezers weten heus wel dat ze welkom zijn op je website. Bovendien heb je geen regie over wie je website bezoekt en weet je (dus) niet wie je website bezoekt. Wie weet zitten er bezoekers bij die je niet welkom zou heten als je ze zou kennen. 


Wij hebben een passie voor

Passie? Iedere ondernemer heeft tegenwoordig een passie voor zijn werk. Het zal best dat je het (erg) leuk vindt wat je doet, maar als klant is het niet eens zo belangrijk om dat te weten. Zolang-ie maar tevreden is. 


Beschrijf liever wat je leuk vindt aan je werk en waarom. Als je dat goed doet, blijkt daaruit je ‘passie’ wel.


Kantoorhond

Tegenwoordig erg populair. In de trant van: ‘Kijk ons eens diervriendelijk zijn. Zijn wij als bedrijf (daardoor) ook niet aaibaar?’ Schattig, maar niet relevant voor je dienstverlening. 


Full service

Wat betekent 'full service' eigenlijk? Vergelijkbaar met het al even Engelse ‘one stop shop’. Je doet dus alles wat je klant van je nodig heeft (kan hebben).


Wees specifiek over wat je aanbiedt, dat maakt vanzelf wel duidelijk dat je aan ‘full service’ doet.


Wij bieden onafhankelijk advies

Dit is zo gebruikelijk dat een klant er onbewust al van uitgaat dat jouw advies onafhankelijk is. En mocht dat niet zo zijn, dan doe je er goed aan dat juist duidelijk te maken. Dan kan je klant zich later niet bekocht voelen. 


Gelukkig is in veel gevallen automatisch duidelijk dat het advies niet onafhankelijk is. Als je naar de Rabobank gaat voor een hypotheekadvies dan weet een klant dat heus wel.


Wij bieden een oplossing op maat

Als je maatwerk levert (tegenwoordig bijna elk bedrijf) laat dan zien waaruit dat blijkt. Gebruik je alleen deze frase dan laat je het aan de fantasie van de klant over wat dit dan inhoudt. 


Beschrijf liever hoe je gepersonaliseerde oplossingen biedt, weet de klant meteen waar-ie aan toe is. Zo maak je de kans (als het goed is) juist groter dat-ie contact opneemt. 


Wij staan voor u klaar

Welk bedrijf staat niet voor zijn klanten klaar? Klanten zijn immers je bestaanrecht. Weer zo’n veelgehoord cliché, dat niks zegt (zoals bijna alle zakelijke clichés).

 

Beschrijf hoe je beschikbaar en bereikbaar bent voor je klanten. Laat het blijken uit voorbeelden. En laat de conclusie dat je voor je klant ‘klaarstaat’ dus aan de klant zelf. 


Content is king

Bekend cliché in de marketingwereld. Waarom is content dan king? Leg het op zijn minst uit. En wat je klant heeft aan die content. Wat zijn de voordelen en waarom? Maar laat deze uitdrukking aub weg.


Geheel vrijblijvend

Geheel vrijblijvend? Zolang je klant nergens voor tekent gaat-ie daar van uit. Beschrijf liever op een andere manier hoe je zonder verplichtingen werkt. Ook hier weer (geldt voor alle clichés): laat het zien. Laat het blijken. 


Uniek

Te pas en te onpas gebruikt. Uniek betekent ‘enig’ of ‘enige’. Weinig is echt uniek. Hoe weet je zeker dat je de enige bent? Beschrijf liever wat je onderscheidt van anderen. 


En ben je echt uniek in hetgeen wat je doet (en het toegevoegde waarde heeft), dan heb je een uitstekend marketinginstrument in handen. Dat verdient heel wat beter dan alleen maar de beschrijving dat jouw product of dienst ‘uniek’ is. 


Uw partner in

Vaag begrip. Beschrijf concreet hoe je jouw klant helpt en ondersteunt. Trouwens, ben je als bedrijf niet automatisch op jouw gebied een soort partner van je klant?


Wij zijn proactief

Modewoord dat weinig zegt. Containerbegrip, want wat valt er allemaal onder proactief? Beschrijf liever hoe je initiatief neemt en vooruitdenkt. Dat maakt je tekst veel concreter. 


Je klant zal dan uit zichzelf wel concluderen dat je ‘proactief’ bent.


Wij zijn innovatief

Gevaarlijk woord om te gebruiken. Want is dat wel echt zo? En wat is er dan zo innovatief aan? En stel jouw bedrijf is echt innovatief, beschrijf dan hoe je innoveert en welke nieuwe technologieën je gebruikt in plaats van simpelweg te zeggen dat je innovatief bent.


Wij denken out of the box

Dit is tegenwoordig een erg populair cliché (uiteraard in het Engels). Beschrijf liever hoe je creatieve en originele oplossingen bedenkt. En als iedereen ‘out of the box’ denkt, hoe creatief en origineel ben je dan feitelijk nog?


Overigens is ‘out of the box’ foutief Engels. Als je het per se in je tekst wil gebruiken, doe het dan correct. Juist is namelijk ‘outside the box’ denken.


Wij hebben een hands-on-mentaliteit

Weer zo’n vaag begrip. Beschrijf hoe je praktisch en doelgericht aan de slag gaat. Bovendien: welk bedrijf verliest zich liever in vage theorie zonder zijn klant te helpen?


Dat zijn ze. Drieëndertig clichés die je beter vermijdt in je webcontent. Vervang ze door concrete en specifieke beschrijvingen, laat blijken wat je graag claimt, zodat je het ook kúnt claimen. 


Daarmee maak je je webcontent en andere zakelijke teksten interessanter, aantrekkelijker, beter en geloofwaardiger.

Win-win! ;)

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: