Wat is een silo in een blog? Geef je content en SEO een boost!

Illustratie van een man die een grote loep houdt voor een computerbeeldsc herm ter illustratie van contentsilo's.

Yep, een silo is zo'n levensgrote voertrechter op een boerderij, maar ook een manier van content organiseren op je website. En dat laatste is belangrijk, als je een website hebt, tenminste. 


Want door jouw blogposts te groeperen in duidelijk afgebakende categorieën, ofwel silo's, creëer je een structuur die zoekmachines én jouw bezoekers helpen om content gemakkelijker te vinden en te begrijpen.


Het gaat hierbij trouwens om meer dan alleen het categoriseren. Het is een goede strategie die relevante onderwerpen en zoekwoorden binnen elke silo met elkaar in verband brengt. Dat helpt je om de autoriteit van jouw website op bepaalde gebieden te versterken.


Het invoeren van een silostructuur in jouw blog kan wat werk zijn, maar de voordelen je kunt er grote voordelen mee behalen. Niet alleen verhoogt het de kans op een betere plaatsing in zoekresultaten, maar het draagt ook bij aan een betere gebruikerservaring.


Bezoekers navigeren makkelijker door jouw content, en door de interlinking binnen elke silo verleng je mogelijk de tijd die ze op jouw site doorbrengen.


Bovendien helpt een goed doorgevoerde silostructuur je het overzicht te behouden. En het helpt je strategisch nieuwe content toe te voegen die jouw positie in de zoekmachines verder kan verbeteren.


Belangrijkste punten in deze post:

  • Een blog silo is een effectieve structuur voor SEO en contentmanagement;
  • Silo's verbeteren de vindbaarheid en gebruikerservaring van jouw blog;
  • Door een silo te implementeren behoud je overzicht en bouw je autoriteit op.


Het belang van een silostructuur voor SEO

Een goed georganiseerde silo-structuur is essentieel om de zichtbaarheid van je blog in zoekmachines te vergroten. Het zorgt voor een duidelijke ordening naar thema, verbetert de indexering in zoekmachines en het versterkt de relevantie van zoekwoorden.


Definitie van contentsilo's

Voordat we verder inzoomen op het onderwerp, eerst maar eens een definitie wat een contentsilo precies is:


Contentsilo's verwijzen naar een methode waarbij je de inhoud van je blog ordent in verschillende categorieën of silo's. Elke silo bevat pagina's die gerelateerd zijn aan een specifiek onderwerp of zoekwoord. Dit maakt de structuur van je site overzichtelijker voor zowel gebruikers als zoekmachines.


De Impact van silostructuur op zoekmachines

Zoekmachines waarderen websitestructuren die gemakkelijk te 'crawlen' ( het proces waarbij een zoekmachinebot systematisch door webpagina's navigeert) en te indexeren zijn. Een heldere silostructuur bevordert dit proces omdat het gerelateerde content logisch groepeert.

Dit leidt tot betere zoekmachine-rankings en verbetert daarbij de zichtbaarheid van je blog.


Thematische relevantie en organisch verkeer

Een sterke silo-structuur verhoogt de thematische relevantie van je content. Door pagina's te groeperen rond centrale thema's verhoog je de relevantie voor specifieke zoekwoorden. Ook trek je meer organisch verkeer aan van bezoekers die geïnteresseerd zijn in die thema's.


Interne linking binnen silo's

Interne links zijn de verbindingen tussen pagina's binnen een contentsilo. Door strategische interne links te plaatsen, versterk je de linkstructuur binnen je silo's.


Dit draagt bij aan een beter begrip door de zoekmachines. Ook stimuleert het de gebruikers om langer op je site te blijven en meer content te lezen.


De voordelen van silo's in contentmanagement

Wanneer je jouw content in silo’s structureert, biedt dat dus een aantal voordelen voor jouw website of blog. Door de informatie logisch te groeperen, verbeter je niet alleen de vindbaarheid voor zoekmachines, maar ook de gebruikerservaring voor je bezoekers.


Een goed georganiseerde contentstructuur zorgt ervoor dat je thematisch verwante onderwerpen samenbrengt. Dat heeft een positieve invloed op je SEO-inspanningen.


Zoekmachines kunnen zo beter de relevantie van jouw content bepalen. Hierdoor word je makkelijker gevonden door mensen die zoeken naar informatie die je aanbiedt.


Een ander voordeel is de navigatie op je website. Bezoekers vinden sneller de informatie die ze zoeken via intuïtieve categorieën en subcategorieën.


Dit verhoogt niet alleen de tevredenheid van de gebruiker, maar moedigt ook aan om langer op je website te blijven en meer inhoud te ontdekken.


Een overzicht van de voordelen:


Voordelen van silo’s Beschrijving
Verbeterde SEO Helpt bij het verhogen van de relevantie voor zoekmachines
Betere navigatie Maakt het makkelijker voor bezoekers om informatie te vinden
Gebruikerservaring Verhoogt de tevredenheid en interactie van de bezoeker
Contentautoriteit Bouwt aan jouw expertise binnen specifieke thema’s
Beheersbaarheid Vereenvoudigt het updaten en uitbreiden van je content


Het inzetten van silo’s binnen je contentmanagement is dus een slimme stap om je online aanwezigheid te versterken.


Hoe implementeer je een siloconstructie?

Om een silostructuur succesvol te implementeren op je website, moet je starten met een goede basis en die uitbouwen met een duidelijke hiërarchie van categorieën en subcategorieën. Daarna voeg je alles samen met strategische interne links om jouw SEO te verbeteren.


De basisstructuur opzetten

Begin met het definiëren van de hoofdonderwerpen voor je blog of e-commerce-website. Dit vormt de basis van je silostructuur. Bedenk welke grote categorieën de essentie weergeven van waar je site over gaat.


Deze hoofdonderwerpen moeten helder en duidelijk navigeren mogelijk maken. Ze vormen de pijlers waar je verdere content op bouwt.


Categorieën en subcategorieën gebruiken

Binnen elke hoofdcategorie creëer je subcategorieën die gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp. Zo structureer je op een logische manier elke pagina binnen je website.


Iedere categorie en subcategorie moet een eigen silo vormen waarbij het onderwerp specifieker wordt naarmate een bezoeker dieper je site in gaat. Dit helpt bij het verduidelijken van de structuur van je content. Ook verbetert het zo de gebruikerservaring.


Optimaliseren van interne links voor SEO

Nu je een duidelijke structuur hebt met categorieën en subcategorieën, moet je effectief intern linken. Gebruik interne links om content binnen dezelfde silo te koppelen. Dat helpt zoekmachines de relatie tussen de pagina's te begrijpen.


Dit zal trouwens niet alleen helpen bij het navigeren op je website maar ook bij het versterken van de SEO van je website. Dat komt doordat je zo de linkwaarde door je silo’s effectief verspreidt.


Een man en een vrouw staan voor een beeldscherm waarbij een man een loep voor het scherm houdt om in te zoomen op de content als symbool van contentsilos.


Verbeter de gebruikerservaring met een silostructuur

Een goed georganiseerde silostructuur op je blog kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Hierdoor kunnen je websitebezoekers gemakkelijk navigeren en snel relevante inhoud vinden.


Navigatie en zoekgedrag

Met een goede structuur verbeter je het gemak waarmee bezoekers door je blog kunnen navigeren. Stel je voor dat je blog een bibliotheek is: elke silo is als een afzonderlijke boekenplank vol met onderwerpen die bij elkaar horen.


Zo kun je als bezoeker zonder moeite navigeren naar de secties die voor jou interessant zijn, omdat alles logisch is ingedeeld. Zo vinden je bezoekers heel gemakkelijk de inhoud die ze zoeken.


Daarvoor is het volgende belangrijk:

  • Efficiënt zoeken: door onderwerpen te groeperen wordt het vinden wat je zoekt heel gemakkelijk;
  • Duidelijke paden: goed geordende categorieën helpen je om zonder verwarring je weg op de site te vinden.


Relevantie en autoriteit door structuur

Een silostructuur verhoogt niet alleen de relevantie van de inhoud voor jou als lezer, maar bouwt ook autoriteit in de ogen van gebruikers en zoekmachines.


Elk artikel binnen een silo versterkt het thema. Het maakt duidelijk dat je expertise is over dat onderwerp met veel inhoud die dat ondersteunt.


Dat doe je zo:

  • Relevantie: artikelen zijn gerelateerd aan elkaar, wat je helpt de informatie te vinden die aansluit bij jouw interesses;
  • Autoriteit: door gerichte en uitgebreide informatie te bieden, komen lezers vaker terug en zien ze je blog als een belangrijke bron van informatie.


Best practices voor bloggen en online marketing 

Na het bovenstaande kunnen we wel concluderen dat het bouwen van een silostructuur voor je website bijdraagt aan je online marketing-doeleinden. Hieronder een overzicht van de 'best practices' op dit gebied. 


Tips voor content creëren binnen silo's

Zorg binnen contentsilo’s ervoor dat elke pagina content waardevolle informatie biedt en direct gerelateerd is aan het hoofdonderwerp van de silo. Zo kun je de kwaliteit en relevantie waarborgen.


Dat doe je zo:

  • Consistentie: publiceer regelmatig nieuwe artikelen binnen de silo;
  • Diepgang: behandel de verschillende facetten van het onderwerp in detail.


Verbinden van gerelateerde onderwerpen

Een sterke silostructuur opbouwen betekent dat je ervoor zorgt dat alle gerelateerde content verbonden is door middel van interne links. Dit helpt niet alleen bij het navigeren op de website. Het versterkt ook de relatie tussen de verschillende onderwerpen en verhoogt de autoriteit van je site.


Dat doe je zo:

  • Gebruik interne linking strategisch om gerelateerde artikelen te verbinden;
  • Maak indien mogelijk gebruik van ankerteksten die rijk zijn aan relevante trefwoorden.


Regelmatig bijwerken van de silostructuur

Hou de structuur van je website up-to-date door regelmatig oude content te vernieuwen en nieuwe artikelen toe te voegen. Hierdoor blijft de informatie die je deelt relevant. Ook houd je de interne linking-structuur sterk en logisch.


Dat doe je zo:

  • Herzien: werk bestaande content bij waar nodig;
  • Uitbreiden: voeg nieuwe content toe die aansluit bij de silo’s.


Contact- en conversiestrategieën

Het is cruciaal om een duidelijke call to action te integreren in je inhoud, zoals 'neem contact met ons op' of 'wij bellen jou'. Dit verhoogt de kans op conversies vanuit de content die je hebt gecreëerd.


Dat doe je zo:

  1. Plaats call-to-actions binnen en aan het einde van je artikelen;
  2. Zorg ervoor dat de contactopties gemakkelijk te vinden zijn voor de lezer.


Silo-casestudy en -praktijkvoorbeeld voor e-commerce websites

Het moge nu wel duidelijk zijn dat bij het optimaliseren van jouw website voor betere vindbaarheid en SEO een silostructuur een krachtig hulpmiddel is. Hieronder vind je een specifiek voorbeeld en de analyse van hoe een silostructuur de SEO en het verkeer naar een e-commerce website kan verbeteren.


Succesvolle toepassing van een silostructuur

Een duidelijke silostructuur helpt een e-commerce website die bijvoorbeeld verschillende productcategorieën heeft. Denk bijvoorbeeld aan 'herenkleding', 'dameskleding' en 'accessoires'. Binnen deze categorieën kun je subcategorieën aanmaken zoals 'broeken' of 'jassen' om een duidelijke hiërarchie te creëren.


De effecten van een silo op SEO en verkeer

Door relevante interne links tussen gerelateerde pagina's aan te brengen, verhoog je de kans dat zoekmachines de samenhang tussen pagina's herkennen. Dat kan de zichtbaarheid van jouw website verbeteren.


Praktijkvoorbeelden laten zien dat wanneer relevante content goed georganiseerd is, gebruikers langer op je site blijvenomdat ze gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.


Dit kan niet alleen de gebruikservaring verbeteren, maar ook de autoriteit van jouw website in zoekmachine resultaten verhogen.


Veelgestelde Vragen


Kun je een voorbeeld geven van een silostructuur binnen een blog?

Een silostructuur voor jouw blog kan eruitzien als een hoofdcategorie die 'Recepten' heet, met daaronder subcategorieën zoals 'Vegetarisch', 'Vleesgerechten', en 'Desserts'. Elke subcategorie bevat dan weer gerelateerde artikelen die onderling ook naar elkaar verwijzen.


Hoe kan ik een silostructuur opzetten voor mijn bedrijfsblog?

Begin met het identificeren van de hoofdthema's binnen jouw niche en maak voor elk thema een hoofdcategorie op je blog. Onder iedere hoofdcategorie, plaats je subcategorieën en artikelen die specifiek over dat onderwerp gaan.


Hierdoor creëer je een duidelijke hiëerarchische structuur die zoekmachines en lezers helpt om jouw content te navigeren.


Welke invloed heeft een silostructuur op de gebruikerservaring van een blog?

Het inrichten van een silostructuur zorgt voor een goed georganiseerde website waarin lezers gemakkelijk relevante informatie kunnen vinden. Het helpt ook om de leesbaarheid en navigatie van je blog te verbeteren, omdat content logisch gegroepeerd is en hiërarchisch juist is gelinkt

.

Wat is het verschil tussen een silo en gewone blogcategorieën?

Een silo is meer dan alleen een categorie; het is een diepere, strategische manier van organiseren die niet alleen de relaties tussen de pagina's duidelijk maakt, maar ook bijdraagt aan SEO doordat het de relevantie en autoriteit van de content binnen een bepaalde silo versterkt.


Gewone categorieën kunnen deze diepte en strategische structuur missen.

LAATSTE AI-NIEUWS

De app van Pinterest op het scherm van een smartphone.
30 april 2025
Pinterest neemt maatregelen tegen de overvloed aan AI-gegenereerde afbeeldingen op zijn platform. Het bedrijf kondigde woensdag een plan aan om AI-gegenereerde en AI-bewerkte afbeeldingen te labelen. Gebruikers krijgen ook een nieuwe optie om minder AI-gemaakte pins te zien. De nieuwe functies tonen hoe groot de bedreiging van generatieve AI is voor platforms die draaien op gebruikerscontent. AI-technologie maakt het mogelijk voor kwaadwillenden om deze platforms te overspoelen met nepafbeeldingen. Deze overspoeling verdringt door mensen gemaakte content en vermindert de waarde van het platform. AI-bewerkt label Pinterest gaat gebruikers helpen om sneller te zien wat AI is en wat niet. Wanneer gebruikers op een afbeelding klikken, zien ze een 'AI-bewerkt' label in de linkeronderhoek. Het bedrijf analyseert de metadata van de afbeelding om AI te herkennen. Pinterest heeft ook een eigen systeem ontwikkeld dat automatisch AI-content herkent zonder duidelijke kenmerken. "Terwijl mensen AI-gegenereerde content op Pinterest tegenkomen, geven we onze gebruikers de mogelijkheid om geïnformeerde keuzes te maken over de content die ze zien", zei Matt Madrigal, technisch directeur bij Pinterest. Minder tonen Gebruikers kunnen binnenkort in bepaalde categorieën kiezen voor de optie 'minder tonen' bij AI-pins. Deze functie komt eerst beschikbaar voor categorieën zoals schoonheid en kunst. Hier komt veel AI-content voor. De optie is te vinden in het drie-stippenmenu rechtsonder een pin. "Gen AI-content op Pinterest moet het vermogen van gebruikers versterken om hun inspiratie te ontdekken en ernaar te handelen", aldus Madrigal.
Een iPhone met daarop een groot zwart icoon met een
30 april 2025
Meta heeft vandaag de eerste versie van zijn Meta AI-app uitgebracht. Deze app biedt toegang tot een AI-assistent die persoonlijke voorkeuren onthoudt en gesprekken in context plaatst. De app werkt met het Llama 4-model en richt zich vooral op spraakgesprekken. De nieuwe app is ontworpen om gebruikers beter te leren kennen. Hierdoor worden antwoorden relevanter en persoonlijker. Meta AI is al beschikbaar op WhatsApp, Instagram, Facebook en Messenger. Nu komt er een aparte app bij die zich richt op gesprekken met stemherkenning. Gebruikers verbonden houden Meta gebruikt zijn jarenlange ervaring met het personaliseren van platforms om de AI-assistent te verbeteren. "Meta AI gebruikt Llama 4 om je te helpen problemen op te lossen, dagelijkse vragen te beantwoorden en de wereld om je heen beter te begrijpen", legt het bedrijf uit. De assistent kan informatie zoeken op het web, aanbevelingen geven en gebruikers verbonden houden met vrienden en familie. De app bevat ook een ontdekkingsfeed waar gebruikers kunnen zien hoe anderen de AI gebruiken. Hier kunnen mensen de beste prompts delen of aanpassen. Niets wordt gedeeld tenzij de gebruiker dat zelf kiest. De spraakfunctie werkt momenteel in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Naadloos overschakelen "Brillen zijn uitgegroeid tot de meest opwindende nieuwe hardwarecategorie van het AI-tijdperk, en Ray-Ban Meta-brillen lopen voorop bij het definiëren van wat mogelijk is", aldus Meta. De nieuwe app wordt gecombineerd met de Meta View-app voor Ray-Ban Meta-brillen, zodat gebruikers naadloos kunnen overschakelen tussen verschillende apparaten.
Een scherm op een tablet met diverse apps, waaronder DuoLingo.
30 april 2025
Duolingo gaat stapsgewijs stoppen met het inhuren van freelancers voor werk dat AI kan overnemen. Dit maakte Luis von Ahn, oprichter en directeur, bekend in een e-mail aan alle medewerkers. Het bedrijf voor taalonderwijs kiest voor een strategie waarbij AI centraal staat. In zijn bericht legt Von Ahn uit dat het bedrijf anders moet gaan werken. "Kleine aanpassingen aan systemen die voor mensen zijn ontworpen, brengen ons niet waar we willen zijn", schrijft hij. Het bedrijf voert daarom nieuwe regels in. Teams krijgen alleen extra personeel als ze hun werk niet verder kunnen automatiseren. Beter onderwijs aan meer mensen Naast het vervangen van freelancers door AI, gaat Duolingo bij sollicitaties en beoordelingen kijken naar hoe goed iemand met AI werkt. Het bedrijf verwacht dat AI niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook helpt bij het bereiken van hun missie: beter onderwijs geven aan meer mensen. Von Ahn benadrukt dat Duolingo blijft zorgen voor zijn werknemers. "Dit gaat niet over het vervangen van medewerkers door AI", stelt hij. Het doel is volgens hem om knelpunten weg te nemen zodat personeel zich kan richten op creatief werk en echte problemen in plaats van herhalende taken.  Enorm veel lesmateriaal "Om goed les te geven, moeten we enorm veel lesmateriaal maken. Dat handmatig doen werkt niet op grote schaal. Een van de beste beslissingen die we onlangs namen, was het vervangen van een langzaam, handmatig proces voor het maken van inhoud door een proces dat werkt met AI", aldus Von Ahn.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht