Studie onthult: AI-chatbots hebben weinig invloed op werktijd en salaris

Een grootschalig onderzoek toont aan dat AI-chatbots weinig invloed hebben op werkuren en salaris. Wetenschappers onderzochten 25.000 werknemers in 7.000 verschillende werkomgevingen. De studie vergeleek gegevens van medewerkers die AI gebruiken met degenen die dat niet doen.


Anders Humlum en Emilie Vestergaard publiceerden hun bevindingen in een wetenschappelijk artikel. Ze richtten zich op beroepen die mogelijk verstoord worden door AI. Denk aan boekhouders, klantenservice, juristen, marketeers en softwareontwikkelaars. Ze koppelden enquêtes aan werkelijke gegevens over uren en betaling in Denemarken.


Tijdsbesparing van drie procent
Werknemers die AI gebruiken, besparen gemiddeld slechts 3 procent van hun tijd. Slechts 3 tot 7 procent van de productiviteitswinst komt terug in de vorm van hoger loon. "AI-chatbots hebben geen significante impact gehad op inkomsten of geregistreerde uren in welk beroep dan ook", schreven Anders Humlum en Emilie Vestergaard.



De resultaten lijken verrassend gezien de snelle adoptie van AI door bedrijven. Sommige bedrijven vervangen contractmedewerkers door AI of geven AI voorrang bij aanwervingen. Toch blijft de economische impact klein, ondanks de grote investeringen om het technologische potentieel te benutten.


Teleurstellende impact van AI
Verschillende factoren verklaren de teleurstellende impact van AI. Werkgevers moeten de technologie omarmen en werknemers effectief trainen. Anders Humlum legt uit waarom de tijdsbesparing zo beperkt blijft: "Ik bespaar misschien tijd bij het opstellen van een e-mail met een taalmodel. Maar de belangrijke vraag is: waarvoor gebruik ik die tijdsbesparing?", zei Anders Humlum.

LAATSTE AI-NIEUWS

Camerjournalisten op een rij bij een nieuws-evenement.
22 mei 2025
Journalisten van nieuwssite Politico bereiden een rechtszaak voor tegen hun werkgever. De vakbond beweert dat het bedrijf regels over kunstmatige intelligentie (AI) heeft overtreden. De zaak gaat in juli naar een scheidsrechter. Dit wordt de eerste juridische strijd over AI-gebruik in een Amerikaanse nieuwsredactie. Politico werd vorig jaar een van de eerste nieuwsorganisaties met AI-regels in het arbeidscontract. Het bedrijf begon AI-samenvattingen te maken tijdens grote politieke gebeurtenissen. In maart lanceerde Politico betaalde AI-tools genaamd Policy Intelligence Assistance. Deze tools maakte het bedrijf samen met startup Capitol AI. Belangrijke contractregels geschonden De vakbond PEN Guild zegt dat Politico belangrijke contractregels heeft geschonden. "Het bedrijf moet ons 60 dagen van tevoren waarschuwen bij nieuwe technologie die ons werk beïnvloedt", zegt Ariel Wittenberg van de vakbond. Politico gaf volgens de bond geen waarschuwing vooraf. Ook mocht de vakbond niet meepraten over de AI-plannen. Er gingen verschillende zaken mis met de AI-tools van Politico. Een AI-samenvatting gebruikte verboden woorden over migratie tijdens een politiek debat. De AI schreef ook verkeerde informatie over vicepresidente Kamala Harris. Een ander AI-rapport over abortusrechten was verouderd. Het deed alsof een belangrijke rechtszaak nooit had plaatsgevonden. Contractverplichtingen Woordvoerder Heather Riley zegt dat Politico zijn contractverplichtingen serieus neemt. Het bedrijf wil tegelijk nieuwe technologie omarmen die nieuws zal veranderen. "We zijn niet tegen AI, maar het moet dezelfde ethische normen volgen als onze politieke journalisten", zegt Arianna Skibell van de vakbond. "We hopen nog steeds op een akkoord. Maar we zijn ook klaar voor een gevecht."
Een microfoon in een opnamestudio met op de achtergrond een computerscherm.
22 mei 2025
Onderzoekers van MIT hebben een doorbraak gemaakt in kunstmatige intelligentie (AI). Hun nieuwe systeem kan automatisch beeld en geluid aan elkaar koppelen. Dit gebeurt zonder dat mensen het systeem hoeven te trainen. De technologie werkt net zoals mensen leren door te kijken en luisteren. Het verbeterde AI-model heet CAV-MAE Sync. Het kan bijvoorbeeld het geluid van een dichtslaan deur koppelen aan het beeld ervan. Het systeem kijkt naar videobeelden en luistert naar het geluid tegelijk. Daarna maakt het automatisch verbindingen tussen wat het ziet en hoort. Geluidsfragmenten De onderzoekers verbeterden hun eerdere werk op twee manieren. Ten eerste deelden ze geluidsfragmenten op in kleinere stukjes. Hierdoor leert het systeem preciezer welk geluid bij welk beeld hoort. Ten tweede voegden ze speciale gegevenstokens toe die het leren verbeteren. De nieuwe technologie heeft veel toepassingen. Journalisten kunnen ermee automatisch video's en geluidsfragmenten vinden. Filmmakers kunnen het gebruiken voor het samenstellen van content. Robots kunnen er beter mee begrijpen wat er om hen heen gebeurt. Het systeem presteert beter dan ingewikkeldere methodes die meer trainingsgegevens nodig hebben. Veel nieuwe toepassingen mogelijk "We bouwen AI-systemen die de wereld kunnen verwerken zoals mensen dat doen. Ze krijgen tegelijk beeld- en geluidsinformatie binnen en kunnen beide naadloos verwerken", zegt Andrew Rouditchenko van MIT. De onderzoeker voegt toe dat de technologie veel nieuwe toepassingen mogelijk maakt. "Soms hebben heel eenvoudige ideeën grote waarde wanneer je ze toepast op een model waar je aan werkt", aldus hoofdauteur Edson Araujo.
Een laptop en smartphone van het Chinese merk Huawei tegen een gele achtergrond.
21 mei 2025
De spanningen tussen de Verenigde Staten en China nemen weer toe. Dit keer gaat het over computerchips voor kunstmatige intelligentie (AI). China dreigt met juridische stappen tegen bedrijven die Amerikaanse exportbeperkingen volgen voor Huawei-chips. Het Chinese ministerie van Handel in Beijing heeft woensdag een verklaring uitgebracht. Hierin waarschuwt het land voor juridische gevolgen als iemand de Amerikaanse regels handhaaft. Dit meldt nieuwssite Bloomberg in een recent artikel. Reactie op richtlijnen Deze Chinese reactie volgt op richtlijnen van de Amerikaanse regering. Donald Trump publiceerde deze regels op 13 mei, samen met het intrekken van de AI Diffusion-regel van Joe Biden. De richtlijnen stelden dat het gebruik van Huawei's Ascend AI-chips 'waar ook ter wereld' tegen Amerikaanse exportregels ingaat. China heeft eerder deze week gezegd dat de Trump-regering recente handelsgesprekken ondermijnt. Dit deed het land door deze nieuwe richtlijnen uit te vaardigen. De twee landen hadden enkele weken geleden juist stappen gezet om de handelsoorlog te verminderen. Discussie over technologische handel Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft inmiddels de formulering aangepast. De zinsnede 'waar ook ter wereld' is verwijderd uit de originele richtlijnen van 13 mei. "Deze aanpassing toont aan dat de discussie over technologische handel tussen de twee grootmachten nog verre van opgelost is", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht