logo

Leer hoe je waardevolle content maakt die het delen waard is

Illustratie van twee personen bij een scherm waarvandaan content gedeeld wordt op social media.

Klaar om jouw blogposts te zien ontploffen op social media? In deze post geef ik je gouden tips om je content die magische, virale touch te geven. Maak die deelknop onweerstaanbaar!


Het lijkt soms weleens dat sommige gebruikers altijd geluk hebben op social media, met al die content die viraal gaat. 

Soms is dat misschien geluk (als het algoritme een post aan veel mensen toont). Maar als je goed kijkt naar dit soort content, dan zijn daar echt wel patronen in te ontdekken. 


Patronen in de content die ze maken en die massaal gedeeld wordt, welteverstaan. 


Die principes wil jij ook kennen als je wil dat ook de content op jouw blog veel gedeeld wordt. Lees dan vooral verder!


Belangrijkste punten van deze post:

  • Begrijp wat je publiek zoekt en creëer content die daarop inspeelt;

  • Combineer zoekmachineoptimalisatie met boeiende en informatieve content;

  • Gebruik social media om de deelbaarheid en het bereik van je blog te vergroten.


Begrijp de waarde van content 

Content is de hoeksteen van elke blog. Daarom is het essentieel dat je weet hoe je waardevolle content kunt creëren die je bezoekers graag delen.


Een sterke contentstrategie kan jouw blog helpen groeien en helpen aan een trouw publiek.


Waarom waardevolle content cruciaal is

Waardevolle content is de motor achter betrokkenheid en interactie door je lezers. Als je content biedt die informatief, entertainend en relevant is, zullen ze eerder geneigd zijn het te delen met anderen. 


Dit creëert een sneeuwbaleffect doordat het jouw bereik vergroot en nieuwe lezers aantrekt. Denk bij content niet alleen aan tekst, maar als een waardevolle ervaring die je lezers aanbiedt.


  • Informatief: biedt diepgravende informatie die jouw lezers niet zomaar ergens anders vinden;



  • Relevant: sluit aan bij de interesses en behoeften van jouw publiek.


De rol van contentmarketing

Contentmarketing is jouw brug tussen wat je creëert en je publiek. Gebruik content om met je lezers te communiceren, autoriteit op te bouwen en vertrouwen te winnen. 


Zorg ervoor dat je content niet alleen verkoopt, maar ook waarde toevoegt voor je lezers. Denk aan contentmarketing als het uitnodigen van je publiek voor een gesprek, niet als een verkooppraatje.


  • Autoriteit: positioneer jezelf als een expert in jouw niche door goed onderbouwde artikelen te schrijven;


  • Vertrouwen: zorg steeds voor goede en betrouwbare content om een loyaal lezerspubliek te vormen;


  • Conversatie: gebruik een vriendelijke toon en nodig lezers uit om te reageren via comments en social media.


Door te focussen op waardevolle content en contentmarketing kan jouw content het verschil maken tussen gewoon maar een blog of een blog die echt impact maakt.


Aantrekkelijke content creëren

Om blogcontent te creëren die het delen waard is, moet je het juiste onderwerp kiezen, unieke content maken en de kunst van storytelling beheersen.


Hieronder vind je strategieën om je content te laten shinen en je publiek te betrekken.


Kies het juiste onderwerp

Maak een lijst van onderwerpen die zowel relevant als interessant zijn voor je doelgroep. Denk aan vragen die zij hebben of problemen waar ze tegenaan lopen. 


Als je een onderwerp kiest dat nauw aansluit bij de behoeften en interesses van je lezers, is de kans veel groter dat ze je content willen delen.


  • Onderzoek naar trending topics binnen jouw niche;


  • Vraag je lezers direct naar hun interesses via enquêtes en social media.


Creëren van unieke content

Je content moet zich onderscheiden van de rest. Maak unieke content die je lezers een nieuw perspectief biedt of onderwerpen vanuit een andere hoek belicht. 


Originele content wordt vaker gedeeld omdat die waarde biedt die je lezers nergens anders kunnen vinden.


  • Gebruik originele onderzoeksgegevens of persoonlijke verhalen om unieke content te bieden;


  • Zorg dat je content niet alleen informatief, maar ook vermakelijk en boeiend is.


De kunst van storytelling

Verhalen hebben de kracht om mensen te boeien en emotioneel te raken. Gebruik daarom storytelling-technieken om je unieke content levendig te maken en lezers mee te nemen op een reis. 


Door een verhaal door je content te weven, maak je die herkenbaar en memorabel. Dan neemt de kans toe dat lezers die willen delen met anderen.


  • Start met een boeiende anekdote die jouw centrale boodschap illustreert;



Zoekmachineoptimalisatie

Om ervoor te zorgen dat je blogcontent vaker gedeeld wordt, is het belangrijk dat die goed vindbaar is in zoekmachines. Een goede zoekmachineoptimalisatie, of SEO, helpt je daarbij. Je focust dan op het verbeteren van je zichtbaarheid in de zoekresultaten.


SEO-tips

Om SEO te verbeteren, moet je consistent hoogwaardige content leveren die de vragen van je lezers beantwoordt. Update je content regelmatig en zorg ervoor dat je website snel laadt en mobielvriendelijk is.


Zoekwoorden gebruiken

Relevante zoekwoorden zijn essentieel voor het optimaliseren van je content. Die zoekwoorden helpen zoekmachines te begrijpen waarover je content gaat. 


Zorg ervoor dat je ze op een natuurlijke manier gebruikt in je teksten, titels en beschrijvingen. Maar overdrijf het niet, want dat kan averechts werken (Google die je post lager rankt bijvoorbeeld).


Backlinks en delen

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw blog. Ze zijn een teken van vertrouwen en autoriteit. Dat draagt bij aan een hogere positie in de zoekresultaten. 


Moedig je lezers en andere bloggers aan om je content te delen. Dat kan resulteren in meer backlinks en een groter bereik.


De kracht van social media

Social media-kanalen zijn machtige tools voor het vergroten van het bereik en de impact van je blogcontent. Hieronder lees je hoe je die platforms effectief gebruikt om je content met de wereld te delen.


Content delen op platformen

Elk social media-kanaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en gebruikers. Dat betekent dus jouw content delen niet overal hetzelfde werkt. 

LinkedIn is bijvoorbeeld perfect voor ‘professionele’ artikelen, terwijl Instagram het beste werkt voor visueel aantrekkelijke posts.


  • LinkedIn: deel professionele, informatieve artikelen;

  • Facebook: ideaal voor diverse content, inclusief video's en langere posts;

  • Instagram: perfect voor visuele content zoals foto's en korte video's.


Betrokkenheid en interactie

Betrokkenheid gaat niet alleen over het delen van content, maar ook over contact met je publiek. Laat ze weten dat je hun input waardeert door te reageren op hun reacties en door deel te nemen aan de conversatie.


Dat kan door:


  • Vragen te stellen: moedigt interactie aan;

  • Polls / Enquêtes te houden: handig om meningen te verzamelen en betrokkenheid te verhogen.


Aanbevelingen voor contentcreatie

Om ervoor te zorgen dat mensen jouw blogcontent delen, is het belangrijk dat je niet alleen creatieve en inspirerende content produceert, maar ook waardevolle content. 


Ook is het essentieel dat je analytics gebruikt om te begrijpen wat werkt en wat beter kan.


Tips voor inspirerende blogs


  • Ken je publiek: begrijp de interesses en problemen van je lezers om content te maken die ze boeit;

  • Vertel een verhaal: mensen zijn van nature aangetrokken tot verhalen, dus gebruik verhalende elementen om je blogs memorabel te maken;

  • Gebruik afbeeldingen en video's: visuele content kan je blog verlevendigen en beter deelbaar maken;

  • Wees origineel: durf anders te zijn en kom met originele perspectieven in je blogposts;

  • Maak gebruik van lijstjes: mensen houden van lijstjes omdat ze makkelijk te volgen zijn. Overweeg een post met bijvoorbeeld "7 praktische tips voor... ".


Gebruikmaken van analytics


  • Monitor je verkeer: Google Analytics kan je gedetailleerde informatie geven over wie je blog bezoekt, hoe ze jouw content vinden, en waar ze het meest geïnteresseerd in zijn;

  • Inzicht in engagement: kijk naar data zoals bounce rate (bezoekers die op je website komen en vervolgens verlaten zonder andere pagina's te bekijken) en gemiddelde tijd op de pagina om te zien hoe betrokken je lezers zijn bij je content.


Door creatief en doelgericht aan de slag te gaan met je blogs en analytics-data, verhoog je de waarde en deelbaarheid van je content.


Continuïteit en consistentie

Zorg ervoor dat je jouw blogcontent regelmatig bijwerkt en blijf trouw aan je contentstrategie om lezers betrokken te houden.


Een contentkalender onderhouden

Het is cruciaal om een goed georganiseerde contentkalender bij te houden voor je blog. Die kalender moet niet alleen de publicatiedata van nieuwe content bevatten, maar ook aangeven wanneer je bestaande content moet herzien. 


Door dit te structureren, houd je overzicht over:


  • Wat: definieer duidelijk het soort content dat je wilt plaatsen, of het nu gaat om how-to gidsen, interviews of analyses;

  • Wanneer: kies specifieke dagen en tijden die goed werken voor jouw doelgroep. Statistieken kunnen je helpen bepalen wanneer jouw posts het meest effectief zijn;

  • Waarom: wees duidelijk over het doel van elke post. Wil je informeren, verkopen of entertainen? Je doelen moeten je contentstrategie ondersteunen.


Een gestructureerde aanpak zorgt voor consistentie. Dat is essentieel om een loyaal lezerspubliek op te bouwen.


Herbeoordelen en vernieuwen van content

Je content continu herbeoordelen en vernieuwen is net zo belangrijk als het produceren van nieuwe posts. 


Let op de volgende punten:


  • Actualiseren: controleer regelmatig je oudere artikelen op verouderde informatie en pas ze aan waar nodig;

  • Optimaliseren: verbeter de SEO van je posts door trefwoorden en metabeschrijvingen (kort stukje tekst in de code van een webpagina dat Google weergeeft onder de titel) bij te werken. Daardoor vallen ze weer op in zoekmachines;

  • Content nieuw leven geven: door het te delen op social media of door er in nieuwe posts naar te verwijzen. Hierdoor blijft je content waardevol en relevant.


Interactie met je doelgroep

Een succesvolle blog creëren kan niet zonder een sterke band opbouwen met je lezers. Dit doe je door goed te luisteren en actief te reageren op hun behoeften en feedback.


Je publiek begrijpen

Ken je doelgroep. Analyseer welke onderwerpen die interessant vindt en welk soort content het beste aanslaat. Kijk daarvoor naar welke posts de meeste interacties ontvangen, zoals likes, shares en comments.


Segmentatie van je publiek biedt je de mogelijkheid om je content te personaliseren. En dat kan weer de betrokkenheid vergroten. Daarnaast zijn tools als Google Analytics essentieel om demografische data en gedragspatronen inzichtelijk te maken.


Stel jezelf de volgende vragen:

  • Leeftijd/categorie: welke leeftijdsgroepen zijn het meest actief?

  • Interesses: welke onderwerpen spreken je lezers het meest aan?

  • Betrokkenheid: bij welke posts zie je meer interactie?

 

Aanpassen aan feedback

Luister naar de input van je lezers en potentiële klanten om je content te verbeteren. Reageer niet alleen op comments, maar pas je content aan naar aanleiding van de reacties. 


Vraag om feedback via polls en enquêtes. Neem suggesties serieus en laat zien dat je waardeert wat je lezers zeggen door daadwerkelijk actie te ondernemen op basis van hun ideeën.


Doe dus het volgende:

  • Enquêtes/Polls: vraag direct om feedback over specifieke topics;

  • Commentaar: moedig je lezers aan om hun mening te geven en ga hierop in;

  • Verandering: toon dat je ook echt iets doet met de feedback.

Meetbaarheid van succes

Als je een blog hebt, wil je natuurlijk weten welke content succesvol is en de moeite waard is om te delen. Succes meetbaar maken is cruciaal. 

Dan pas begrijp je welke content je lezers het meest aanspreekt en hoe je je strategie kunt optimaliseren.


Prestaties analyseren

Bekijk je websiteverkeer en pagina-impressies om te zien welke posts de meeste aandacht trekken. Let ook op de time on page; dit vertelt je hoelang bezoekers op je artikelen blijven. 


De conversie meten is ook essentieel, met name hoeveel lezers actie ondernemen na het lezen van je post. Dit kan een e-book downloaden inschrijven voor een nieuwsbrief zijn. En dat kan weer nieuwe leads genereren. 


Analytics kunnen je vertellen welke content je bezoekers veel bekijken, maar ook welke content echt waarde toevoegt.


Betrokkenheid traceren

Betrokkenheid is een teken dat je content werkt. Kijk naar likes, reacties, en shares op sociale media om te zien welke posts interactie uitlokken. 

Aantallen zijn hierbij belangrijk, maar kwaliteit telt ook. Een bericht dat veel gedeeld wordt, geeft je een sterke indicatie dat het impact heeft. 


Email-opens en click-throughs zijn ook effectieve manieren om betrokkenheid te peilen; ze geven inzicht in hoe jouw content lezers aanzet tot actie. 


Door deze gegevens te combineren, krijg je een compleet beeld van de effectiviteit van je artikelen.


Leren van experts

Als blogger weet je dat populaire content niet zomaar ontstaat. Hier zijn twee methoden van experts die jouw blogcontent naar een hoger niveau kunnen tillen:


Case studies analyseren

Door case studies van succesvolle content te bekijken, leer je wat werkt in jouw markt of niche. Zoek naar case studies van experts in jouw niche en let op hoe zij hun populaire content presenteren. 


Wat maakt hun materiaal deelbaar? Is het de manier waarop ze complexe informatie uitleggen, of misschien de visuele aantrekkingskracht van hun posts?


Maak een lijst van gemeenschappelijke kenmerken die je in deze case studies tegenkomt:


  • Consistentie in postfrequentie;

  • Kwalitatief hoogwaardige beelden;

  • Sterke interactie met de lezers;

  • Vernieuwende invalshoeken op veelbesproken onderwerpen.


Expert-interviews delen

Interviews met experts zijn fantastisch omdat ze jouw publiek niet alleen waardevolle inzichten geven, maar je blog ook authenticiteit en autoriteit geven. 


Wanneer je een expert interviewt, focus dan op vragen die unieke informatie kunnen opleveren die je lezer nergens anders kunnen vinden. 

Deel die interviews in een makkelijk leesbaar formaat, bijvoorbeeld met bullet points voor snelle inzichten of quotes die aanzetten tot delen.


Zoals:


  • "Hoe heb je ontdekt wat jouw publiek echt wil lezen?"

  • "Welke tools gebruik je om je content te optimaliseren?"

  • "Wat was de grootste les die je hebt geleerd in contentcreatie?"


Veelgestelde vragen


Wat zijn de kenmerken van een succesvolle blog?

Een succesvolle blog biedt waardevolle informatie, post consistent nieuwe content en heeft een duidelijke visuele stijl. Interactie met je lezers is ook essentieel om een trouwe lezersbasis op te bouwen.


Op welke manieren kan ik mijn blogbezoekersaantal verhogen?

Zorg ervoor dat je blogposts SEO-geoptimaliseerd zijn en deel je content op sociale media en forums. Vergeet niet om regelmatig en op relevante tijdstippen nieuwe content te posten om je publiek betrokken te houden.


Wat zijn de elementen van waardevolle blogcontent?

Waardevolle blogcontent is informatief, boeiend, en deelt tips en adviezen die je lezers kunnen toepassen. Zorg ervoor dat je content goed georganiseerd is en dat lezers die gemakkelijk kunnen scannen.


Hoe kan ik effectief mijn blog promoten op sociale media?

Maak aantrekkelijke visuals en prikkelende titels of koppen om de aandacht te trekken. Interactie met je volgers verhoogt ook de zichtbaarheid van je blogposts.


Welke strategieën bestaan er om blogcontent aantrekkelijk te maken voor delen?

Blogposts met infographics, lijstjes en how-to's worden vaak gedeeld. Zorg voor een deelbare opzet van de content met 'share' knoppen en vraag actief om je content te delen binnen je netwerk en daarbuiten.


Hoe betrek ik mijn lezers bij mijn blog en stimuleer ik interactie?

Stel vragen aan je lezers en reageer actief op commentaren. Je kunt ook polls of enquêtes toevoegen om feedback te verzamelen en lezers deel te laten uitmaken van de contentcreatie.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: