logo

Hoe krijg je goede structuur in je tekst? Leer samenhangend schrijven

Illustratie van een kleurrijke piramide die in vakjes met verschillende kleuren is opgedeeld ter illustratie van het piramide-principe voor een goed gestructureerde tekst.

Als tekstschrijver weet ik maar al te goed dat een lange tekst structureren een hele uitdaging kan zijn. In deze blog deel ik mijn beste tips om lange teksten overzichtelijk te maken, hoe je jouw verhaal opdeelt in hapklare brokken.


Wat een goed plan en systematische aanpak al niet kan doen voor een langere tekst. Door vooraf duidelijk het doel van je tekst en de doelgroep te bepalen, kun je de inhoud en de structuur hierop afstemmen.


Het begint allemaal bij een goede inleiding. Die introduceert tenslotte het onderwerp en maakt duidelijk wat de lezer kan verwachten. En zo zijn er nog tal van andere factoren die een rol spelen. 


In essentie komt je tekst organiseren hierop neer: zorg ervoor dat de hoofdgedachte van elk tekstdeel helder is en dat de verschillende delen logisch op elkaar volgen.


Belangrijkste punten van deze post:

  • Zorg voor een duidelijk gestructureerde inleiding om je lezers te oriënteren;

  • Handhaaf een logische volgorde en maak hoofdpunten duidelijk voor leesbaarheid;

  • Besteed zorg aan de afwerking van de tekst voor een professionele uitstraling.


Wat houdt goede structuur in je tekst in?

Voordat ik op alle details die te maken hebben met structuur aanbrengen bij het schrijven van de tekst, eerst maar eens bespreken wat dat dan precies is, 'structuur in je tekst'.


Komt-ie:


Structuur in een tekst houdt in dat de tekst op een logische en samenhangende manier is opgebouwd. Belangrijke kenmerken van structuur in een tekst zijn:


  • Indeling in alinea's: elke alinea behandelt een deelaspect van het onderwerp. De alinea's volgen logisch op elkaar;

  • Gebruik van tussenkopjes: verdelen de tekst in duidelijke en overzichtelijke stukken;

  • Inleiding: hierin wordt kort het onderwerp en doel van de tekst geïntroduceerd;

  • Kern: dit is het belangrijkste deel waarin de inhoud uitgewerkt wordt;

  • Slot: hier wordt de tekst samengevat en afgesloten;

  • Signaalwoorden: woorden als 'ten eerste', 'daarnaast', 'tot slot' geven de structuur en samenhang aan;

  • Logische opbouw: de volgorde van de informatie is logisch en beargumenteerd.


Een goede structuur zorgt ervoor dat een tekst prettig leesbaar is en de lezer de inhoud makkelijk kan begrijpen en onthouden.


Inhoudsopgave en leeswijzer

Een inhoudsopgave is de wegwijzer van jouw lange tekst. Het laat in één oogopslag zien wat je kunt verwachten en waar je de verschillende onderdelen kunt vinden. Denk aan een inhoudsopgave als jouw 'lees-GPS'.


Zo maak je een effectieve inhoudsopgave:


  • Overzichtelijk: zorg dat de inhoudsopgave een heldere structuur heeft. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld genummerde hoofdstukken en subparagrafen;

  • Consequent: wees consistent met de stijl van de headings en subheadings. Als je kiest voor vetgedrukte hoofdstuktitels, houd dit dan overal hetzelfde;

  • Navigeerbaar: bij digitale teksten, voeg klikbare links toe die direct naar het betreffende hoofdstuk springen.


Een leeswijzer geeft aanvullende informatie over hoe je de tekst het beste kunt benaderen. Dit kan heel handig zijn bij complexe onderwerpen of uitgebreide documenten.


Tips voor een handige leeswijzer:

  • Doel van de tekst: licht kort toe waarom de tekst geschreven is en voor wie;

  • Leesadvies: geef aan of de tekst lineair gelezen moet worden of dat de lezer zelf kan kiezen welke onderdelen relevant zijn;

  • Legenda: als je symbolen of pictogrammen gebruikt, leg dan uit wat deze betekenen.


Door een inhoudsopgave en leeswijzer toe te voegen, maak je jouw lange tekst toegankelijker. Hij helpt je lezer ook om sneller de gewenste informatie te vinden en beter te begrijpen hoe jouw document is georganiseerd.


Bepalen van structuur en doel

Voordat je begint met schrijven, is het cruciaal om een duidelijke structuur in je tekst en een helder doel voor ogen te hebben. Een goede structuur helpt je lezers door de tekst heen en het doel van je tekst is je kompas tijdens het schrijfproces.


Het piramideprincipe

Het piramideprincipe stelt dat je je tekst begint met de kernboodschap. Dit betekent dat je de belangrijkste informatie eerst geeft, waarna je die verder gaat uitwerken met onderbouwing en details.


Dit principe is vooral effectief omdat lezers aan het begin van je tekst de hoofdzaak kunnen vatten zonder de hele tekst te hoeven doorploegen.


Belangrijkste zin van de alinea

Elke alinea start je met de belangrijkste zin. Deze zin verwoordt de essentie van de alinea en zorgt ervoor dat je lezer snel kan scannen of een alinea relevante informatie bevat. Vervolgens bouw je de alinea uit met informatie die de hoofdzin ondersteunt.


Leesbaarheid en signaalwoorden

Leesbaarheid van je tekst wordt mede bepaald door duidelijke signaalwoorden. Deze woorden, zoals 'echter', 'daarnaast' en 'conclusie', helpen om relatie en structuur aan te geven tussen zinnen en alinea's.


Zie ze als een gids voor je lezers, zodat ze de samenhang beter kunnen zien en je argumenten goed kunnen volgen.


Tekstorganisatie

Een goed gestructureerde lange tekst is essentieel voor het overbrengen van je boodschap. Hieronder vind je technieken om de structuur van je tekst te versterken.


Gebruik van tussenkoppen

Tussenkoppen zijn cruciaal om je tekst overzichtelijk te maken. Ze geven je lezer een snelle indicatie van wat-ie kan verwachten in elke sectie.


Zorg ervoor dat elke tussenkop nauw aansluit bij één onderwerp dat je in die paragraaf behandelt. Tussenkoppen moeten opvallen, dus maak ze vetgedrukt en zorg dat ze een helder beeld schetsen van de nieuwe informatie die volgt.


Paragrafen en logische alineaverdeling

Deel je tekst logisch op in paragrafen. Begin elke alinea met een eerste zin die de kern van de alinea weergeeft en gebruik de volgende zinnen om die kern verder uit te diepen.


Elke zin moet bouwen op de vorige en de lezer geleiden naar de volgende, waardoor een coherente en begrijpelijke leeservaring ontstaat.


Relevantie van informatie

In je tekst is het belangrijk dat elke zin relevante informatie bevat. Wanneer je nieuwe gegevens introduceert, controleer dan of die bijdraagt aan je hoofdthema of het onderwerp van de paragraaf.


Onnodige details kunnen afleiden van de inhoud van je tekst. Zo neem je de focus van je lezer weg van de kernpunten die je wil overbrengen.


Schrijfproces en technieken

Tijdens het structureren van een lange tekst is het belangrijk dat je zorgt voor samenhang en dat je controleert hoe de tekst 'flowt'. Het juist toepassen van technieken op zinsniveau kan het verschil maken tussen een onsamenhangend verhaal en een tekst die prettig leest.


Schrijftips voor samenhang

Om ervoor te zorgen dat je tekst samenhangend is, begin je met een duidelijke structuur. Denk aan je tekst als een huis, waarbij elke alinea een fundament legt voor de volgende.


Start met een inleiding die de kernpunten bevat, gevolgd door een stel alinea's die jouw argumenten ondersteunen. Zorg voor overgangen tussen de alinea’s zodat de lezer het gevoel krijgt dat alles soepel in elkaar overloopt.


  • Inleiding: presenteer je centrale stelling en hoofdpunten;

  • Kern: bouw je argument uit over drie alinea's;

  • Conclusie: sluit af door je hoofdpunten samen te vatten en je stelling te herhalen.


Controleer de flow

Controleer tijdens het schrijven regelmatig of er geen ‘gat’ in je tekst zit waardoor de lezer de draad kwijtraakt. Lees je tekst hardop voor om te controleren of de overgangen tussen alinea's soepel zijn en of je argumenten logisch op elkaar volgen.


  • Lezen: hardop lezen helpt om onnatuurlijke formuleringen te ontdekken;

  • Aanpassen: vind je een gat of sprong in de tekst, bewerk dan die sectie.


Toepassen van structurering op zinsniveau

Bij het schrijven op zinsniveau is het belangrijk om duidelijk en precies te zijn. Varieer in zinslengte om de tekst dynamisch te houden, maar let altijd op de leesbaarheid. 


  • Korte zinnen: gebruik ze om belangrijke punten te benadrukken;

  • Lange zinnen: gebruik ze voor gedetailleerde uitleg of beschrijvingen.


Verbeteren en verfijnen

Nu je de hele tekst hebt geschreven, is het tijd om de structuur te controleren en je tekst te verfijnen. Dit zorgt ervoor dat alles helder overkomt en dat de opbouw logisch is.


Controleren van structuur

Controleer eerst of de structuur van je tekst klopt. Bekijk je paragrafen en hoofdstukken kritisch en beoordeel of de opbouw en overgangen logisch en duidelijk zijn.


Hierbij is het belangrijk dat je niet alleen de grote lijnen, maar ook de details bekijkt.


Voor studenten: het helpt je structuur van je scriptie of thesis op orde te krijgen.

 

Gebruik signaal- en verwijswoorden

Gebruik signaalwoorden om aan te geven wat de functie is van elke paragraaf en om structuur aan te brengen binnen de tekst.

Voorbeelden van signaalwoorden zijn 'echter', 'daarom', en 'bovendien'.


Ze helpen je lezer de lijn te volgen en de verbanden tussen verschillende onderdelen van je tekst te zien.


Aanbrengen van verbeteringen in elke zin

Ten slotte pak je het aanbrengen van verbeteringen stap voor stap aan. Bepaal eerst wat precies je gaat verbeteren binnen elke paragraaf en ga systematisch door je tekst.


Let op taalfouten, herhaalde informatie of onduidelijkheden, en verduidelijk waar nodig.


Illustratie van handgeschreven lorum ipsum-tekst op een okerkleurig vel papier.


Afsluiting met impact

Een impactvolle afsluiting laat jouw lezer met een heldere boodschap achter. Het is je kans om de belangrijkste punten van je tekst krachtig te presenteren.


Een sterk begin van je afsluiting

De eerste regels van je afsluiting zetten de toon. Begin je slot met een zin die blijft hangen; breng de essentie van je betoog terug in herinnering.


Als je begint met een sterke quote of een pakkende samenvatting van je belangrijkste informatie, geef je direct gewicht aan het einde van je tekst.


Efficiënt concluderen

Het slot volgt na de uiteenzetting van al je argumenten en informatie. Concentreer je in de laatste alinea op het samenbrengen en beklemtonen van de centrale punten van je betoog.


Probeer om je conclusie kort maar krachtig te houden; wijd niet opnieuw uit over de inhoud, maar benadruk wat je wilt dat de lezer onthoudt of waartoe je wil aanzetten.


Digitale leesbaarheid

Bij het structureren van een lange tekst voor digitale platforms, speelt leesbaarheid een cruciale rol. Je moet letten op hoe je jouw tekst organiseert en presenteert, zodat lezers de content gemakkelijk kunnen scannen en de gewenste informatie vinden.


Online tekststructuur

Ook online is het piramideprincipe (zie boven) een effectieve methode om je online teksten te organiseren. Begin dus met de hoofdconclusie of de kern van de boodschap, gevolgd door de belangrijkste punten en tot slot de achtergrondinformatie of onderbouwing.


Een gestructureerde aanpak:


  1. Begin met de kernboodschap: de essentie van je informatie direct aan het begin;

  2. Belangrijke argumenten: volg met argumenten die de kernboodschap ondersteunen;

  3. Gedetailleerde informatie: bied extra uitleg en data voor wie dieper wil duiken in het onderwerp.


Scannen en navigeren

Digitale teksten worden vaak scannend gelezen. Mensen zoeken snel naar koppen, lijsten en termen die relevant lijken. Gebruik kopjes, lijstjes en dikgedrukte trefwoorden om scannen te bevorderen en zorg zo voor een betere navigatie door de tekst.


Tips voor scannen en navigeren:


  • Dikgedrukte sleutelwoorden: laat belangrijke termen opvallen;

  • Korte alinea’s: bevorder het scannen van de tekst;

  • Tussenkopjes: breek de tekst op in logische secties.


Door deze punten te aan te houden bij het schrijven zorg je ervoor dat je tekst niet alleen informatief is, maar ook toegankelijk voor een snel overzicht én diepgaander lezen.


Aanvullende tips

Voordat je begint, onthoud dan dat goed gestructureerde teksten niet alleen duidelijkheid scheppen, maar ook de betrokkenheid van je lezer verhogen. Met enkele extra stappen kun jij je lange tekst naar een hoger niveau tillen.


Samenvatting maken

Begin met een samenvatting. Hiermee geef je de lezers een helder overzicht van wat ze kunnen verwachten. Zorg dat je in de samenvatting de hoofdpunten kort maar krachtig overbrengt.


Dit hoeft niet uitgebreid; een paar zinnen waarin je de kern van je tekst vastlegt zijn vaak al voldoende.


  • Voorbeeld: als je artikel over klimaatverandering gaat, kun je beginnen met: "In dit artikel onderzoeken we de invloed van menselijke activiteit op klimaatverandering en bespreken we mogelijke oplossingen."


Gebruik van voorbeelden

Gebruik duidelijke voorbeelden om complexe concepten of lange opsommingen te verhelderen. Voorbeelden zorgen ervoor dat de lezer de informatie makkelijker kan verwerken en onthouden.


  • Lange opsomming: als je tekst een lange lijst met punten bevat, kies dan een paar belangrijke uit en licht die uitgebreider toe met voorbeelden;

  • Duidelijkheid: een goed voorbeeld is als een lens waardoor de lezer het grotere geheel beter begrijpt.


Voorbeeld: "Bij een dieet rijk aan vezels, zoals het mediterrane dieet, verlaagt men het risico op hart-en vaatziekten. Een dagelijkse consumptie van volkorenproducten, zoals bruine rijst of volkorenbrood, draagt hieraan bij."


Literatuur en referenties

Bij het schrijven van een lange tekst zoals een scriptie of thesis is het belangrijk dat je de literatuur en referenties goed structureert. Daarvoor kun je tools gebruiken zoals een bronnengenerator. Dit helpt je om je bronnen op een correcte en consistente manier te vermelden.


Kernpunten voor correcte bronvermelding:


  • Volledigheid: zorg ervoor dat al jouw bronnen volledig zijn vermeld met alle benodigde informatie;

  • Consistentie: kies een referentiestijl en pas deze consequent toe in de hele tekst;

  • Correctheid: verwijs nauwkeurig zodat lezers zonder moeite de oorspronkelijke bronnen kunnen vinden.


Hier enkele tips:


  1. Gebruik een bronnengenerator: deze tool zorgt ervoor dat jouw referenties correct geformatteerd zijn;

  2. Maak een bibliografie: lijst aan het einde van je document alle bronnen op;

  3. Nummer jouw voetnoten: als je voetnoten gebruikt, nummer deze dan in volgorde van verschijning.


Zorg dat je regelmatig jouw gebruikte literatuur en referenties controleert op actualiteit en relevantie. Dat houdt je tekst niet alleen up-to-date, maar versterkt ook de betrouwbaarheid van jouw werk.


Afwerking

Bij het afronden van je tekst is het essentieel om aandacht te besteden aan de lengte van je tekst en het detailniveau, evenals de consistentie in structuur.


Lengte en detailniveau

De lengte van je tekst kan variëren afhankelijk van je doel en publiek. Een lange tekst heeft een duidelijke structuur nodig om leesbaar en overzichtelijk te blijven.


Het detailniveau moet ook passen bij de lengte. Als je de neiging hebt om uit te weiden, overweeg dan of alle details echt nodig zijn.


Kritisch kijken naar de verschillende alinea’s helpt om alleen de essentiële informatie over te brengen. Overweeg een samenvattende zin aan het einde van elke alinea, zo blijf je gefocust op je hoofdpunt.


Consistentie in structuur

Een consequente structuur is cruciaal voor de leesbaarheid en begrip van je tekst.


Let op dat:


  • Elke alinea een duidelijke kernzin heeft;

  • Overgangen tussen alinea’s vloeiend zijn;

  • Koppen en subkoppen consequent zijn in stijl en formaat.


Zorg ervoor dat je bij het herzien van je tekst altijd de rode draad bewaakt en consistentie aanbrengt waar dat nodig is.


Veelgestelde vragen


Hoe kan ik het beste de structuur van een wetenschappelijk artikel opzetten?

Begin met een heldere inleiding, stel je onderzoeksvraag en hypotheses op, beschrijf je methodologie, presenteer de resultaten en sluit af met een discussie en conclusie. Dit helpt lezers je onderzoek stap voor stap te volgen.


Wat zijn de belangrijkste elementen van een goed gestructureerde alinea?

Een alinea heeft een kernzin, ondersteunende zinnen en een conclusie of overgangszin. Hiermee breng je focus aan en leid je de lezer logisch door je argumenten.


Welke signaalwoorden helpen bij het verbeteren van de tekstflow?

Signaalwoorden zoals 'ten eerste', 'vervolgens', 'daarnaast' en 'tot slot' geven structuur en helpen om je punten op een logische manier te verbinden.


Welke academische woorden zijn aan te raden in een wetenschappelijke tekst?

Gebruik woorden als 'impliceert', 'correleert met', 'ondersteunt de hypothese dat', om je bevindingen kracht bij te zetten en een professionele toon te handhaven.


Kun je een voorbeeld geven van de opbouw van een academische paper?

Een academische paper begint veelal met een abstract, gevolgd door een introductie, literatuuroverzicht, methodologie, resultaten, discussie en eindigt met de conclusie en referenties.


Wat zijn de meest voorkomende tekststructuren die in academische werken gebruikt worden?

Veelgebruikte structuren zijn de thematische structuur, die onderwerpen behandelt per thema, en de chronologische structuur, die gebeurtenissen in volgorde van tijd behandelt.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: