logo

Weg met ambtelijk taalgebruik: tips voor effectief schrijven

Een illustratie van een opengeslagen boek in een blauwe achtergrond waaruit witte vraagtekens opstijgen vanwege het ambtelijke taalgebruik.

Iedereen heeft zich er weleens aan geërgerd: ambtelijk taalgebruik. Teksten die onnodig ingewikkeld zijn en formeler dan nodig, waardoor het voor jou als lezer moeilijk wordt om de boodschap te begrijpen. Als je zelf een tekst schrijft wil je dat natuurlijk vermijden. Hoe dat kan, lees je in dit artikel. 


Om meteen de vraag te beantwoorden hoe je dat kunt voorkomen: door eenvoudigere woorden te gebruiken en lange zinnen te vermijden. Dat maakt het voor de lezer veel gemakkelijker om de inhoud van de tekst te begrijpen.


Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want wat is eenvoudig (en wanneer is taalgebruik dan niet meer eenvoudig?) en wanneer is een zin lang (en dus: wat is een korte zin?). 


Ik nodig je uit om verder te lezen om het een en ander op te steken over ambtelijk taalgebruik. Zodat jij je er niet schuldig aan hoeft te maken!


Wat is ambtelijk taalgebruik?

Ambtelijk taalgebruik is een manier van spreken en schrijven die overheidsinstanties, ambtenaren en advocaten vaak gebruiken. Denk aan formele en ingewikkelde zinsconstructies, het gebruik van jargon en onduidelijke afkortingen. Hierdoor kan de gemiddelde lezer moeite hebben om de boodschap te begrijpen.


Een alom bekend voorbeeld van ambtelijk taalgebruik is het gebruik van het woord ‘geachte’ in e-mails en brieven. ‘Geachte’ is een formeel woord. Het kan, onbedoeld, de lezer vervreemden van de boodschap. 


Andere voorbeelden van ambtelijk taalgebruik zijn woorden als ‘aanvankelijk’, ‘conform’, ‘gedurende’, ‘inzake’, ‘krachtens’, ‘nochtans’ en ‘per omgaande’. 


Dit zijn maar enkele voorbeelden. Er zijn echt héél veel woorden die vallen onder ambtelijk taalgebruik. Kijk maar eens op de website van Onze Taal. Daar staan ze alfabetisch opgesomd. Je zult ervan schrikken hoeveel het er zijn.


Kenmerken van ambtelijk taalgebruik

Goed, leuk allemaal, hoor ik je denken. Maar hoe herken je dan ambtelijk taalgebruik? Soms is het heel duidelijk omdat het een ‘duur’ woord is dat je niet vaak hoort en je een makkelijker alternatief kent. In andere gevallen is het misschien niet zo duidelijk. 


Hieronder heb ik vier punten opgesomd die je kunnen helpen bepalen of iets ambtelijk taalgebruik is of niet. 


  1. Ambtelijk taalgebruik vaak abstract en weinig concreet. Dit betekent dat je dan veel gebruikmaakt van algemene termen in plaats van specifieke termen. Dit kan het voor de lezer moeilijk maken om de boodschap te begrijpen. Een voorbeeld hiervan is het woord ‘tevens’ in plaats van ‘ook’.

  2. Ambtelijk taalgebruik maakt veel gebruik van passieve zinnen. Dan ligt de nadruk op de handeling in plaats van op de persoon die de handeling uitvoert. Dit kan leiden tot dubbelzinnige en onduidelijke formuleringen. En dat maakt de tekst moeilijk(er) om te begrijpen. 

  3. Een ander kenmerk van ambtelijk taalgebruik is jargon en vaktaal. Dit zijn termen die binnen een bepaald vakgebied bekend zijn, maar voor de gemiddelde lezer moeilijk te begrijpen zijn. Dit kan voor verwarring zorgen en de leesbaarheid van de tekst verminderen.

  4. Ambtelijk taalgebruik is vaak formeel en beleefd. Denk aan beleefdheidsvormen zoals ‘geachte’ en ‘u’, en formele woorden zoals ‘doch’ in plaats van ‘maar’. Dit komt misschien wel beleefd over, maar tegelijkertijd ook afstandelijk en onpersoonlijk.


Als je deze vier punten in het achterhoofd houdt, zul je ambtelijk taalgebruik sneller herkennen en kunnen vermijden in je schrijven. 

Zoals altijd geldt: oefening baart kunst. Je zult zien dat je teksten gemakkelijker, duidelijker en prettiger worden om te lezen!


Voorbeelden van ambtelijk taalgebruik

Ambtelijke taalgebruik, oftewel het gebruik van formele en complexe woorden en zinnen, komen we dagelijk tegen, op allerlei gebieden. Hier zijn enkele voorbeelden van ambtelijke taalgebruik in juridisch jargon en politieke taal.


Juridisch jargon

Juridisch jargon bestaat uit technische termen en uitdrukkingen die vaak in wetteksten, contracten en andere juridische documenten worden gebruikt.


Enkele voorbeelden:

  • Exoneratieclausule: een bepaling in een contract die iemand vrijwaart van aansprakelijkheid voor bepaalde omstandigheden of gebeurtenissen.
  • Verzuim: het niet nakomen van een verplichting of het niet voldoen aan een eis.
  • Mulderbeschikking: een administratieve sanctie of boete voor overtredingen van verkeersregels.


Zeker bij juridische taal ben je al snel geneigd te denken ‘stel je niet zo aan’. Maar soms is juridisch jargon noodzakelijk om precies te zijn én juridisch correct. Maar ben je niet bekend met deze termen, dan kan het helaas ook leiden tot verwarring.


Politieke taal

Politieke taal is taal die politici en overheidsfunctionarissen vaak gebruiken. Zij zijn er een ster in woorden en zinnen te gebruiken die omslachtig en vaag zijn. Met als trieste effect dat het voor het gemiddelde publiek moeilijk is om de boodschap te begrijpen. 


Enkele voorbeelden van politieke taal:

  • Borgen: het waarborgen of veiligstellen van iets, zoals financiële steun.
  • Beleidsinstrument: een middel of methode om een bepaald beleidsdoel te bereiken, zoals wetgeving, belastingen of subsidies.
  • Stakeholders: belanghebbenden, zoals burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties, die een belang hebben bij een beleidsmaatregel, besluit of actie van de overheid.


Sommige van deze termen zijn helaas weleens noodzakelijk om onderdelen van politieke en overheidsprocessen te beschrijven. Maar streven naar duidelijkheid en eenvoud in communicatie zodat iedereen de boodschap begrijpt lijkt me juist op overheidsniveau cruciaal.


Hoe kun je ambtelijk taalgebruik vermijden?

Het vermijden van ambtelijk taalgebruik kan soms lastig zijn, vooral als je gewend bent aan formele communicatie. Toch is het mogelijk om duidelijker en eenvoudiger te schrijven door een paar richtlijnen te volgen.


  1. Zoals ik in het begin van dit artikel al zei, is het belangrijk om spreektaal te gebruiken. Alsof je een verhaal vertelt aan een vriend in een café. Dit betekent geen lange, ingewikkelde zinnen en eenvoudige woorden. Ook raad ik je aan om de beleefdheidsvorm ‘u’ te vermijden en in plaats daarvan te tutoyeren (dus ‘je’ gebruiken).

  2. Vermijd wollige werkwoorden en onnodig jargon. Vervang het door duidelijke, begrijpelijke alternatieven die beter passen bij het dagelijks taalgebruik. Een handige lijst met alternatieven voor ambtelijk taalgebruik is te vinden op de website van Onze Taal.

  3. Een andere tip is om actief te schrijven in plaats van passief. Dit houdt in dat je het onderwerp van de zin duidelijk maakt en vervolgens het werkwoord actief laat uitvoeren. Bijvoorbeeld: ‘De gemeente verstrekt de vergunning’ in plaats van ‘De vergunning wordt verstrekt door de gemeente’.Vervang onnodig ingewikkelde woorden door alledaagse alternatieven. Bijvoorbeeld, in plaats van ‘aangaande’ kan je ‘over’ gebruiken en ‘aanvankelijk’ kun je vervangen door ‘eerst’.

  4. Naast het kiezen van eenvoudige woorden, is het goed om duidelijke en beknopte zinnen te gebruiken. Lange en ingewikkelde zinnen kunnen moeilijk te volgen zijn, vooral als ze vol staan met ambtelijk jargon. Probeer zinnen op te splitsen in kortere, eenvoudigere zinsdelen.


Veelgestelde vragen


Wat betekent formeel taalgebruik?

Formeel taalgebruik is een manier van communiceren die vooral wordt gebruikt in professionele en officiële situaties. Het gaat hierbij om correct en beleefd taalgebruik, waarbij men zich houdt aan de regels van de taal en rekening houdt met de sociale normen en omgangsvormen.


Wat is het verschil tussen zakelijke en ambtelijke taal?

Zakelijke taal is een vorm van communicatie die gebruikt wordt in professionele situaties, zoals op de werkvloer of in zakelijke correspondentie. Het is meestal duidelijk, bondig en gericht op het overbrengen van informatie. 


Ambtelijke taal daarentegen, is een specifieke vorm van formeel taalgebruik die vooral gericht is op het beschrijven van officiële zaken, vaak gepaard gaand met jargon, wollig taalgebruik en lange, ingewikkelde zinnen.


Wat is het verschil tussen formele en informele teksten?

Het belangrijkste verschil tussen formele en informele teksten zit in het taalgebruik en de toon. Formele teksten zijn meestal correct, beleefd en houden zich strikt aan de taalregels. Ze worden vaak gebruikt in officiële, zakelijke en professionele contexten. 


Informele teksten zijn geschreven in een losse, ongedwongen stijl. Ze kunnen spreektaal en straattaal bevatten en zijn meestal bedoeld voor persoonlijke communicatie of informele situaties.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: