Cliffhangers in tekst: een duik in de suspense

Twee mannen balanceren op een houten plank boven een ravijn, de linker heeft een zaag in de hand.

Een tekst is pas goed als die de lezer prikkelt om door te lezen, en een cliffhanger is daarvoor een uitstekende techniek. Hoe en wanneer je die inzet in jouw tekst, lees je in deze post.


Iedereen die weleens een film heeft gezien of een boek heeft gelezen, weet hoe effectief een cliffhanger kan zijn. Het komt erop neer dat een cliffhanger in een film of boek je nieuwsgierig maakt naar hoe een scene afloopt, zonder dat meteen te verklappen. Het deel eindigt dus onopgelost.


Cliffhangers zijn niet alleen effectief in fictie, je kunt ze ook goed toepassen in informatieve teksten. Ze zorgen ervoor dat de informatie op een spannende manier wordt gepresenteerd, waardoor de lezer geboeid blijft. 


Wie cliffhangers in zijn tekst gebruikt, neemt een duik in de supsense. 


Laten we eens gaan kijken hoe dat precies zit.


Wat is een cliffhanger?

Een cliffhanger is een spannend element in een tekst of verhaal dat je ertoe verleidt verder te lezen of kijken door een onderdeel van het verhaal onopgelost te laten. Hij wordt vaak gebruikt aan het einde van een hoofdstuk, alinea of aflevering om de nieuwsgierigheid van de lezer of kijker te prikkelen. 


In principe is een cliffhanger dus een open einde, waarbij de lezer met een aantal vragen achterblijft. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin het lot van een personage onzeker is, een belangrijk geheim net niet wordt onthuld, of er wordt gehint op een grote onthulling in het volgende deel. 


Het woord ‘cliffhanger’ betekent letterlijk iets dat over een rotswand bungelt en de afgrond of de zee in dreigt te tuimelen. Dit kan bijvoorbeeld een voertuig zijn dat op het randje van een klif balanceert, waarbij je in spanning blijft over het lot van de personages.


Een goede cliffhanger zorgt voor een versnelling en brengt de lezer in een verhoogde staat van opwinding. Als je een goed geschreven cliffhanger tegenkomt, wil je graag weten hoe het afloopt, en lees je dus verder. Cliffhangers zorgen er zo voor dat we betrokken blijven bij het verhaal en ons kunnen verheugen op het volgende deel. Omdat je écht wil weten hoe het verder gaat.


Belangrijk is wel om niet te overdrijven bij het gebruik van cliffhangers. Anders wordt je verhaal ongeloofwaardig en wordt het minder interessant. Dus, als je wilt dat je verhaal boeiend blijft en je lezers geboeid, dan is een cliffhanger een goede manier om dat te doen!


Verschillende typen cliffhangers

Er zijn verschillende soorten cliffhangers: spannende, emotionele en verrassingscliffhangers. Hieronder lees je wat het verschil is en wat hun functie is. 


Spannende cliffhangers

Spannende cliffhangers zijn cliffhangers die ervoor zorgen dat je niet kunt wachten om te weten wat er gaat gebeuren. Een boek waarin de hoofdpersoon aan het eind van een hoofdstuk een oog in oog komt te staan met de moordenaar van zijn vrouw. Inderdaad, daar eindigt de scène.


Emotionele cliffhangers

Emotionele cliffhangers zijn momenten in een verhaal waarbij je betrokken raakt bij de personages en hun gevoelens. Denk aan een situatie waarin een hoofdpersoon een belangrijke beslissing moet nemen, maar het hoofdstuk eindigt voordat we weten wat die beslissing is. Je voelt de spanning en emotie, en wil weten hoe het afloopt voor die persoon.


Verrassingscliffhangers

Tot slot zijn er nog verrassingscliffhangers. Dit zijn plotwendingen waardoor je versteld staat en je afvraagt hoe het verhaal in hemelsnaam verder zal gaan. Dan moet je wel doorlezen, omdat je wil weten hoe het gaat uitpakken. Zoals wanneer een personage opeens blijk geeft van een schokkend geheim dat alles verandert, net op het moment dat je dacht dat je het verhaal doorhad.


Hoe schrijf je een goede cliffhanger?

Een goede cliffhanger kan het verschil maken tussen een saai en een boeiend verhaal. Hoe schrijf je dan een goede cliffhanger? Hieronder vind je enkele tips.


Ten eerste is het belangrijk om de spanning op te bouwen in je verhaal. Je moet je lezer nieuwsgierig maken naar wat er vervolgens gaat gebeuren. Een manier om dit te doen is door het stellen van een intrigerende vraag of het hinten naar een geheim dat later onthuld zal worden.


Zorg voor een sterke sfeer rond je cliffhanger. Denk aan de sfeer van je verhaal en zorg ervoor dat de cliffhanger past bij de algehele toon. Dit wordt ondersteund door een goed gebruik van beschrijvend schrijven.


Onthul niet alle informatie tegelijk. Houd wat informatie achter en geef deze pas later in je verhaal vrij. Zo zorg je ervoor dat de lezer geïnteresseerd blijft en door wil blijven lezen.


Een andere tip is om te zorgen voor een goede balans tussen spanning en rustpauzes. Plaats je cliffhanger op een strategisch moment, zodat de lezer even op adem kan komen voordat-ie verder leest. Maar los verderop in je verhaal of tekst wel altijd de belofte van de cliffhanger in. Doe je dat niet, dan voelt de lezer (of kijker) zich bekocht.


Effecten van cliffhangers op lezers

Bij het schrijven van cliffhangers is er een aantal effecten waarmee je rekening moet houden.


  1. Ten eerste zorgen cliffhangers ervoor dat lezers nieuwsgierig blijven. Ze willen weten wat er gaat gebeuren en blijven doorlezen. Dit is natuurlijk heel handig voor schrijvers van boeken, tv-series en films. Mensen raken geïnteresseerd en willen weten hoe het afloopt, dus ze kopen het volgende boek of kijken de volgende aflevering.

  2. Maar er is ook een keerzijde aan cliffhangers. Het kan namelijk leiden tot frustratie bij lezers (zie ook verderop). Stel je voor: je leest een spannend boek, en net op een cruciaal moment eindigt het hoofdstuk. Je moet dan wachten op het volgende deel om erachter te komen hoe het verhaal verdergaat. Dat kan behoorlijk irritant zijn.

  3. Verder kan het gebruik van cliffhangers lezers soms manipuleren. Als je een bepaalde emotie bij iemand wil opwekken, kan een goed getimede cliffhanger dit effect versterken. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van spanning bij een lezer, die dan alleen maar verder wil lezen om te ontdekken wat er gebeurt.


Hoe je een cliffhanger inzet, hangt uiteindelijk allemaal af van het effect dat je wil teweegbrengen en wat je ermee wil bereiken.


Een man in maatpak loopt geblinddoekt op een gat in de grond af.

Voorbeelden van beroemde cliffhangers in literatuur

Er zijn veel beroemde cliffhangers in de wereldliteratuur.

 

Eén van de oudste voorbeelden is uit het werk Duizend-en-een-nacht, een verzameling Arabische volksverhalen. Scheherazade, een jonge bruid, vertelt haar nieuwe echtgenoot, koning Shahryar, verhaal na verhaal om haar leven te sparen. Elke avond eindigt ze met een spannende cliffhanger, zodat hij haar in leven laat om te horen hoe het afloopt.


Een ander voorbeeld komt van de Britse schrijver Thomas Hardy. Hij eindigde hoofdstuk 21 van zijn vervolgverhaal A pair of blue eyes met een scène waarin de geliefde van de hoofdpersoon van een rots glijdt en hulpeloos boven een ravijn hangt. De term cliffhanger komt van dit verhaal, omdat de hoofdpersoon letterlijk aan een klifrand hing.


In tv-series uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw waren cliffhangers heel populair. Deze series bestonden uit meerdere korte films die op elkaar aansloten. Een bekend voorbeeld hiervan is The Perils of Pauline. Pauline had telkens weer te maken met levensgevaarlijke situaties, wat het publiek op het puntje van zijn stoel hield.


Is er een verschil tussen cliffhangers voor boeken en films?

Jazeker is er een verschil tussen cliffhangers in boeken en films. In boeken draait het om geschreven spanning. Schrijvers gebruiken hun woorden om je nieuwsgierigheid op te wekken en je aandacht vast te houden, zodat je steeds verder wilt lezen.

 

Je zult merken dat cliffhangers in boeken vaak eindigen met een onverwachte onthulling of een personage dat in een moeilijke situatie terechtkomt.


Aan de andere kant zijn films visueel en dynamisch. Filmmakers gebruiken cliffhangers op een andere manier om hun publiek geïnteresseerd te houden. Ze hebben emoties, muziek, en visuele effecten tot hun beschikking om een moment van spanning te creëren.


Denk aan die scène waarin de hoofdpersoon net op tijd een ontploffende bom weet te stoppen of op het laatste moment gered wordt uit een levensbedreigende situatie.


Boeken:

  1. Onverwachte onthulling
  2. Een personage bevindt zich in een moeilijke situatie


Films:

  1. Gebruik van emoties en muziek
  2. Visuele spanning en effecten


Maar uiteindelijk doet medium er niet toe. Het doel van een cliffhanger is namelijk hetzelfde, ongeacht of het in een boek of film voorkomt: het publiek aan het verhaal binden en zorgen dat mensen terugkomen voor meer.


Kritiek op cliffhangers

Er is best wat kritiek op het gebruik van cliffhangers. Ga maar na: 


Sommige mensen vinden cliffhangers manipulatief. Ze voelen zich voor de gek gehouden als ze steeds maar weer in spanning worden gehouden. Ze krijgen het gevoel dat de schrijver hen aan het lijntje houdt en hun aandacht probeert vast te houden met goedkope trucjes.


Daarnaast kan het gebruik van cliffhangers de kwaliteit van een verhaal aantasten. Als een schrijver te veel op cliffhangers vertrouwt, kan het verhaal oppervlakkig worden en lijden onder de constante behoefte om de spanning op te bouwen. 


In plaats daarvan zou een schrijver zich beter kunnen concentreren op het vertellen van een goed en samenhangend verhaal, met interessante personages en diepgaande thema's.


Tenslotte kunnen cliffhangers soms zelfs irritant zijn. Je kent het wel, je leest een boek of kijkt een serie en je hebt alles gevolgd, alles begrepen, en dan... Een cliffhanger! Soms wil je gewoon een verhaal dat bevredigend is, een verhaal dat aanvoelt als een afgerond geheel in plaats van een eindeloze reeks vragen en onopgeloste raadsels.


Dus ja, cliffhangers kunnen spannend en meeslepend zijn, maar het is belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt. Zoals met alles is het belangrijk om een balans te vinden tussen het creëren van spanning en het leveren van een goed en bevredigend verhaal.


Conclusie

Bij het gebruik van een cliffhanger is het belangrijk dat je de lezer nieuwsgierig maakt naar het vervolg. Dit doe je door bijvoorbeeld een spannende gebeurtenis te introduceren, een onopgelost mysterie te presenteren of een open vraag te stellen. 


Als je dit goed doet, zal de lezer haast niet kunnen wachten om door te lezen en erachter te komen hoe het verhaal verdergaat. Door op het juiste moment spanning op te bouwen en vragen onbeantwoord te laten, kun je ervoor zorgen dat je lezers niet alleen geboeid blijven, maar ook hunkeren naar meer.

LAATSTE AI-NIEUWS

De app van Pinterest op het scherm van een smartphone.
30 april 2025
Pinterest neemt maatregelen tegen de overvloed aan AI-gegenereerde afbeeldingen op zijn platform. Het bedrijf kondigde woensdag een plan aan om AI-gegenereerde en AI-bewerkte afbeeldingen te labelen. Gebruikers krijgen ook een nieuwe optie om minder AI-gemaakte pins te zien. De nieuwe functies tonen hoe groot de bedreiging van generatieve AI is voor platforms die draaien op gebruikerscontent. AI-technologie maakt het mogelijk voor kwaadwillenden om deze platforms te overspoelen met nepafbeeldingen. Deze overspoeling verdringt door mensen gemaakte content en vermindert de waarde van het platform. AI-bewerkt label Pinterest gaat gebruikers helpen om sneller te zien wat AI is en wat niet. Wanneer gebruikers op een afbeelding klikken, zien ze een 'AI-bewerkt' label in de linkeronderhoek. Het bedrijf analyseert de metadata van de afbeelding om AI te herkennen. Pinterest heeft ook een eigen systeem ontwikkeld dat automatisch AI-content herkent zonder duidelijke kenmerken. "Terwijl mensen AI-gegenereerde content op Pinterest tegenkomen, geven we onze gebruikers de mogelijkheid om geïnformeerde keuzes te maken over de content die ze zien", zei Matt Madrigal, technisch directeur bij Pinterest. Minder tonen Gebruikers kunnen binnenkort in bepaalde categorieën kiezen voor de optie 'minder tonen' bij AI-pins. Deze functie komt eerst beschikbaar voor categorieën zoals schoonheid en kunst. Hier komt veel AI-content voor. De optie is te vinden in het drie-stippenmenu rechtsonder een pin. "Gen AI-content op Pinterest moet het vermogen van gebruikers versterken om hun inspiratie te ontdekken en ernaar te handelen", aldus Madrigal.
Een iPhone met daarop een groot zwart icoon met een
30 april 2025
Meta heeft vandaag de eerste versie van zijn Meta AI-app uitgebracht. Deze app biedt toegang tot een AI-assistent die persoonlijke voorkeuren onthoudt en gesprekken in context plaatst. De app werkt met het Llama 4-model en richt zich vooral op spraakgesprekken. De nieuwe app is ontworpen om gebruikers beter te leren kennen. Hierdoor worden antwoorden relevanter en persoonlijker. Meta AI is al beschikbaar op WhatsApp, Instagram, Facebook en Messenger. Nu komt er een aparte app bij die zich richt op gesprekken met stemherkenning. Gebruikers verbonden houden Meta gebruikt zijn jarenlange ervaring met het personaliseren van platforms om de AI-assistent te verbeteren. "Meta AI gebruikt Llama 4 om je te helpen problemen op te lossen, dagelijkse vragen te beantwoorden en de wereld om je heen beter te begrijpen", legt het bedrijf uit. De assistent kan informatie zoeken op het web, aanbevelingen geven en gebruikers verbonden houden met vrienden en familie. De app bevat ook een ontdekkingsfeed waar gebruikers kunnen zien hoe anderen de AI gebruiken. Hier kunnen mensen de beste prompts delen of aanpassen. Niets wordt gedeeld tenzij de gebruiker dat zelf kiest. De spraakfunctie werkt momenteel in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Naadloos overschakelen "Brillen zijn uitgegroeid tot de meest opwindende nieuwe hardwarecategorie van het AI-tijdperk, en Ray-Ban Meta-brillen lopen voorop bij het definiëren van wat mogelijk is", aldus Meta. De nieuwe app wordt gecombineerd met de Meta View-app voor Ray-Ban Meta-brillen, zodat gebruikers naadloos kunnen overschakelen tussen verschillende apparaten.
Een scherm op een tablet met diverse apps, waaronder DuoLingo.
30 april 2025
Duolingo gaat stapsgewijs stoppen met het inhuren van freelancers voor werk dat AI kan overnemen. Dit maakte Luis von Ahn, oprichter en directeur, bekend in een e-mail aan alle medewerkers. Het bedrijf voor taalonderwijs kiest voor een strategie waarbij AI centraal staat. In zijn bericht legt Von Ahn uit dat het bedrijf anders moet gaan werken. "Kleine aanpassingen aan systemen die voor mensen zijn ontworpen, brengen ons niet waar we willen zijn", schrijft hij. Het bedrijf voert daarom nieuwe regels in. Teams krijgen alleen extra personeel als ze hun werk niet verder kunnen automatiseren. Beter onderwijs aan meer mensen Naast het vervangen van freelancers door AI, gaat Duolingo bij sollicitaties en beoordelingen kijken naar hoe goed iemand met AI werkt. Het bedrijf verwacht dat AI niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook helpt bij het bereiken van hun missie: beter onderwijs geven aan meer mensen. Von Ahn benadrukt dat Duolingo blijft zorgen voor zijn werknemers. "Dit gaat niet over het vervangen van medewerkers door AI", stelt hij. Het doel is volgens hem om knelpunten weg te nemen zodat personeel zich kan richten op creatief werk en echte problemen in plaats van herhalende taken.  Enorm veel lesmateriaal "Om goed les te geven, moeten we enorm veel lesmateriaal maken. Dat handmatig doen werkt niet op grote schaal. Een van de beste beslissingen die we onlangs namen, was het vervangen van een langzaam, handmatig proces voor het maken van inhoud door een proces dat werkt met AI", aldus Von Ahn.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht