logo

Lead magnets: alles wat je moet weten voor meer conversie

Een hand steekt uit een beeldscherm, een magneet vasthoudend die potentiƫle klanten rondom het scherm aantrekt.

Wie een mailinglijst wil opbouwen, kan niet zonder een lead magnet. Deze ‘weggever’ is een gratis product of dienst die je aanbiedt aan bezoekers of potentiële klanten in ruil voor hun contactgegevens. Hoe werkt dat dan en wat kun je verwachten? Je leest het in deze post. 


Dat lead magnets heel goed kunnen werken, heb je waarschijnlijk allang aan jezelf bewezen. Ga maar na. Hoe vaak heb je al je naam en e-mailadres achtergelaten op een website in ruil voor een gratis e-book, checklist, whitepaper of webinar? Of voor een korting, promotie, of een andere aanbieding? Ik denk heel vaak. 


Dat heb je gedaan omdat je er iets waardevols voor terugkreeg. Je bent zo warmgemaakt voor een product of dienst.


Als je dat voor je eigen bedrijf doet, kun je zomaar een grote nieuwe bron van potentiële klanten ('leads') aanboren. Wil je daar meer over weten, lees dan vooral verder.


Wat is een lead magnet?

Een lead magnet is een marketingterm die verwijst naar een gratis aanbod dat bedrijven aan potentiële klanten bieden in ruil voor hun naam en e-mailadres. Met deze gegevens kan het bedrijf gerichte marketingcampagnes uitvoeren zodat deze potentiële klanten betalende klanten worden.


Waarom is het nou zo belangrijk om zo'n lead magnet te hebben? Het helpt je om een relatie op te bouwen met potentiële klanten. 

Stel je voor, iemand downloadt jouw gratis e-book en leest daarin allerlei waardevolle tips. Die persoon gaat jou dan zien als een expert op jouw vakgebied en is misschien eerder geneigd een dienst of product bij je af te nemen.


Het is ook een slimme manier om je e-maillijst te laten groeien. Want als je eenmaal de contactgegevens van iemand hebt, kun je die persoon op de hoogte houden van nieuwtjes, aanbiedingen en andere interessante informatie. En wie weet klikt die persoon dan wel op een interessant aanbod en wordt zo een betalende klant.


Om een succesvolle lead magnet te maken, moet je wel ervoor zorgen dat je een aantrekkelijke weggever hebt voor je doelgroep. Het moet echt iets zijn waar potentiële klanten iets aan hebben, iets waarin ze geïnteresseerd zijn. Een paar voorbeelden zijn een checklist, een stappenplan, een gratis proefabonnement of een exclusieve training. 


Voorbeelden van effectieve lead magnets

Hieronder vind je een lijst met vijftien voorbeelden van effectieve lead magnets, elk voorzien van een korte uitleg. Waarschijnlijk vind je één of meerdere opties die op jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn.


E-book: Gedetailleerde, educatieve inhoud die potentiële klanten kan helpen hun problemen op te lossen of nieuwe vaardigheden te leren. Bovendien kun je aan de hand van een e-book het vertrouwen van potentiële klanten winnen. 


Om een e-book als lead magnet te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat het e-book van hoge kwaliteit is en goed geschreven en gepresenteerd is. 


Door een e-book als lead magnet te gebruiken, kun je waardevolle informatie bieden aan potentiële klanten en hen aanmoedigen om uiteindelijk een aankoop te doen.


Het woord boek klinkt automatisch als veel werk, maar vaak is vijftien tot twintig pagina’s met informatie in een pdf al genoeg om het als e-book te presenteren. 


Whitepaper: Lange, diepgaande inhoud die gericht is op het oplossen van specifieke problemen of uitdagingen van potentiële klanten.

Door een whitepaper te presenteren als een lead magnet, kun je potentiële klanten waardevolle informatie bieden die hen kan helpen bij het oplossen van hun problemen of het bereiken van hun doelen. 


Ook voor een whitepaper geldt dat het een uitstekende manier is om vertrouwen van potentiële klanten te winnen. 

Net zoals bij een e-book moet een whitepaper goed geschreven en gepresenteerd zijn. Whitepapers zijn vaak langer en diepgaander dan e-books.


Checklist: Waardevol overzicht van stappen of taken die potentiële klanten kunnen helpen om hun doelen te bereiken of problemen op te lossen. Door het aanbieden van een checklist als lead magnet kun je het vertrouwen van potentiële klanten winnen. 


Zoals met elke lead magnet: zorg ervoor dat de checklist van hoge kwaliteit is en gericht is op de specifieke behoeften en uitdagingen van je doelgroep. Ook hier geldt dat de checklist goed geschreven en gepresenteerd moet zijn. 


Checklists zijn vaak eenvoudig te maken en gemakkelijk te gebruiken, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor potentiële klanten.


Gratis proefversie van software: Tijdelijke toegang tot de volledige versie van een softwareprogramma, waardoor potentiële klanten het product kunnen proberen voordat ze beslissen om het te kopen.


Een gratis proefversie van software als lead magnet is een effectieve manier om potentiële klanten kennis te laten maken met je software voordat ze besluiten het te kopen. 


Door een gratis proefversie van software aan te bieden als lead magnet, kun je potentiële klanten overtuigen van de waarde van je product en hen aanmoedigen om een aankoop te doen. Een gratis proefversie van software kan ook helpen om vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten die misschien nog niet bekend zijn met je product. 


Na de proefperiode bied je aan contact op te nemen met potentiële klanten om feedback te verzamelen en hen te helpen bij het maken van een aankoopbeslissing. 


Webinar: Interactieve presentaties die potentiële klanten kunnen bijwonen via hun computer of mobiele apparaat kunnen en hen kan helpen nieuwe kennis op te doen of hun problemen op te lossen.


Ook het aanbieden van waardevolle informatie in een webinar, zorgt (als het goed is) voor vertrouwen van potentiële klanten winnen.

Webinars zijn interactief en bieden potentiële klanten de mogelijkheid om vragen te stellen en feedback te geven. Via je webinar kun je potentiële klanten aanmoedigen een aankoop te doen.


Gratis consultatie: Persoonlijke gesprekken met een expert van je bedrijf, waardoor potentiële klanten hun vragen kunnen stellen en meer informatie kunnen krijgen over het product of de dienst.


Om een gratis consultatie als lead magnet te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de consultatie gericht is op de specifieke behoeften en uitdagingen van je doelgroep.


Bied na de consultatie aan contact op te nemen om feedback te verzamelen en hen te helpen bij het maken van een aankoopbeslissing. 


Kortingscode: Speciale aanbiedingen die potentiële klanten kunnen gebruiken om korting te krijgen op het product of de dienst.

De kortingscode moet duidelijk communiceren wat voor korting potentiële klanten kunnen verwachten en hoe ze de kortingscode kunnen gebruiken. 


Het aanbieden van een kortingscode als lead magnet kan ook helpen om potentiële klanten te converteren naar terugkerende klanten.


Gratis tool: Nuttige hulpmiddelen zoals calculators, planners of templates die potentiële klanten kunnen helpen om hun problemen op te lossen.


De tool moet goed ontworpen zijn en gemakkelijk te gebruiken. Door het aanbieden van een gratis tool als lead magnet, kun je potentiële klanten aanmoedigen terug te keren naar je website of product. En dat kan leiden tot meer verkopen en een hogere conversie.


Video: Inhoud die potentiële klanten kan helpen om nieuwe kennis op te doen of hun problemen op te lossen, gepresenteerd in een visueel aantrekkelijke vorm. 


Een video kan verschillende formaten hebben, zoals een instructievideo, een productdemonstratie of een promotievideo.


Video’s werken vaak erg goed omdat de potentiële klant de informatie heel makkelijk tot zich kan nemen. Een video bekijken kost veel minder moeite dan een tekst te moeten lezen, dus de drempel om te gaan kijken is erg laag. 


Infographic: Visuele weergaven van informatie die potentiële klanten kunnen helpen om complexe informatie op een gemakkelijk te begrijpen manier te verwerken.


Om een infographic als lead magnet te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat-ie van hoge kwaliteit is en gericht is op de specifieke behoeften en uitdagingen van je doelgroep. De infographic moet ook goed ontworpen zijn en waardevolle informatie bieden.


Gratis templates: Voorgemaakte sjablonen die potentiële klanten kunnen gebruiken om hun werk gemakkelijker te maken, zoals CV-sjablonen (een vooraf ingericht Word-document) of social media-templates.


Potentiële klanten kunnen het gebruiken om een specifieke taak uit te voeren of om een probleem op te lossen.

Gratis verzending: Speciale aanbiedingen waarbij potentiële klanten gratis verzending krijgen bij hun aankoop.


Door gratis verzending aan te bieden als lead magnet, kun je potentiële klanten aanmoedigen om een bestelling te plaatsen omdat ze geen extra kosten hoeven te betalen voor de verzending van hun producten.


Om gratis verzending als lead magnet te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de voorwaarden duidelijk zijn en dat het aanbod alleen geldt voor een beperkte tijd.


Zoek wel uit of gratis verzending financieel haalbaar is voor je bedrijf en dat het aanbod niet ten koste gaat van je winstmarge.


Gratis samples: Gratis monsters van het product of de dienst, waardoor potentiële klanten je product of de dienst kunnen uitproberen voordat ze beslissen om het te kopen.


Om een sample als lead magnet te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat het monster of de proefversie van hoge kwaliteit is en dat het de belangrijkste voordelen van je product of dienst communiceert. 


Je kunt ook aanbieden om na de proefperiode contact op te nemen met potentiële klanten om feedback te verzamelen en hen te helpen bij het maken van een aankoopbeslissing. 


Case study: Een case study is een gedetailleerde beschrijving van een specifiek project, klant of scenario. Daarbij gebruik je je product of dienst om een probleem op te lossen of een doel te bereiken. 


Door een case study te presenteren als een lead magnet, kunnen potentiële klanten de waarde van je product of dienst zien in een real-life situatie en kunnen ze zich beter identificeren met de uitdagingen en problemen die de klant in de case study heeft ervaren. 


Wel moet je hiervoor toestemming hebben van je klant om diens case te presenteren. Heb je een goede band met een klant, dan wil die je waarschijnlijk wel helpen. 


Quiz: Interactieve vragenlijsten die potentiële klanten kunnen helpen om hun kennis te testen of hun problemen op te lossen.


Door het aanbieden van een quiz als lead magnet, kun je potentiële klanten aanmoedigen om terug te keren naar je website of product, wat kan leiden tot meer verkopen en een hogere conversie.


Het belang van een lead magnet in marketing

Als je wil je bedrijf wil laten groeien en je klantenbestand wil uitbreiden, dan is een lead magnet een must. Het kan een echte gamechanger zijn. Het is namelijk een geweldige manier om snel een relatie op te bouwen met je publiek.


Een ander belangrijk aspect van een lead magnet is dat het je helpt met e-mailmarketing. Door contactgegevens van potentiële klanten te verzamelen, kun je gerichte en gepersonaliseerde e-mails sturen met interessante informatie, aanbiedingen of nieuws over jouw producten of diensten. 


Hierdoor blijf je in contact met je leads en kunnen ze uiteindelijk converteren naar betalende klanten.


Om een succesvolle lead magnet te creëren, is het belangrijk om te weten wat jouw doelgroep echt wil en nodig heeft. Denk daar dus goed over na, of doe goed marktonderzoek om de kennis- of transactiebehoefte van je doelgroep te begrijpen. 


Bepaal dan wat je (waardevolle) weggever wordt. Een digitaal kennisproduct met waardevolle informatie werkt vaak heel goed.


Eén ding is daarbij essentieel: zorg ervoor dat je lead inspeelt op de behoeften van je (potentiële) klanten, zodat ze niet kunnen wachten om hun gegevens achter te laten en jouw weggever te ontvangen.


Hoe maak je een effectieve lead magnet?

Als je een effectieve lead magnet wil creëren, focus dan eerst op het vinden van een waardevolle en relevante beloning voor je potentiële klanten. Die moet zo goed zijn, dat je zelf ook je naam en e-mailadres zou willen achterlaten als je jouw lead magnet onder ogen krijgt. 


Nadat je de inhoud van jouw lead magnet compleet hebt, is het tijd om aan de vormgeving van de tekst te werken. Ik zorg ervoor dat het goed leesbaar en aantrekkelijk is door het gebruik van heldere kopjes, bullet points en afbeeldingen waar nodig. 


Daarnaast wil je ook dat het geheel er goed uitziet. Zorg dus ook voor een aantrekkelijke grafische weergave. Dat geldt zowel voor de lead magnet zelf als de weggever zelf. Ben je daar niet goed in probeer het eens met Canva of schakel dan een grafisch vormgever in. 


Tuurlijk, die laastste optie kost geld, maar duur hoeft dat niet te zijn en aan de hand van je lead magnet moet je die investering eenvoudig kunnen terugverdienen. 


Goede vormgeving is essentieel, want die zorgt ervoor dat mensen sneller geneigd zijn om je lead magnet te downloaden en te gebruiken.


Ook essentieel: promotie van je lead magnet, zodat zoveel mogelijk potentiële klanten die te zien krijgen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van social media, je blog of nieuwsbrieven om je lead magnet onder de aandacht te brengen. 


Doe je dat op de juiste manier, dan kun je effectief leads genereren en je bedrijf laten groeien.



Een groep enthousiaste mensen staat voor een computerscherm waaruit een magneet steekt.

Elf manieren om je lead magnet te promoten

Er zijn uiteenlopende manieren om je lead magnet te promoten. In de lijst hieronder ontdek je wat de mogelijkheden zijn. Waarschijnlijk zijn er meerdere geschikt voor jouw bedrijf. Verderop in het artikel ga ik daar dieper op in.


Sociale media: Promoot je lead magnet op sociale media platforms zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram door middel van organische berichten of betaalde advertenties.


E-mailmarketing: Stuur een e-mail naar je bestaande abonnees om hen op de hoogte te stellen van je nieuwe lead magnet.


Vergeet niet duidelijke call-to-actions in je e-mails toe te voegen die gericht zijn op het promoten van je lead magnet. 


Voor succesvolle e-mailmarketing is het (onder andere) belangrijk dat je je e-mails personaliseert. Dat wil zeggen: gebruik de naam van de ontvanger en voeg relevante informatie toe die gericht is op zijn of haar specifieke behoeften en interesses. Dit vergroot de kans dat potentiële klanten zich aanmelden voor je lead magnet.


Een ander belangrijk onderdeel van e-mailmarketing is testen en optimaliseren. Meet de resultaten om te zien welke e-mails het meest effectief zijn. Optimaliseer ze op basis van de resultaten en pas je strategie aan om de beste resultaten te behalen.


Gebruik een pop-up of lightbox: Gebruik een pop-up of lightbox op je website om bezoekers te informeren over je lead magnet en hen aan te moedigen zich aan te melden. Laat hem na bepaalde tijd verschijnen of als iemand weg wil klikken. 


Met een pop-up trek je de aandacht van je bezoeker omdat-ie midden op het scherm verschijnt. Hij is dus niet te negeren. Er is wel één maar: veel mensen vinden een pop-up irritant en klikken die vaak zonder te lezen weg.


Landingspagina op je website: Voeg een landingspagina toe aan je website waarop je je lead magnet promoot en bezoekers aanmoedigt om zich aan te melden. 


Gebruik een aantrekkelijke kop, afbeeldingen en duidelijke call-to-actions om de aandacht van potentiële klanten te trekken. En zorg dat-ie geoptimaliseerd is voor zoekmachines zodat je pagina te vinden is. 


Leg zeker ook de voordelen van je lead magnet uit. Hoe die potentiële klanten kan helpen. En maak het aanmeldproces eenvoudig. Gebruik daarvoor een duidelijk formulier waarin potentiële klanten hun naam en e-mailadres kunnen invoeren om zich aan te melden voor je lead magnet.


Voeg ook social proof toe van eerdere gebruikers van je lead magnet en test de pagina en verander haar op basis van data waar nodig. Of toon statistieken die de effectiviteit van je lead magnet benadrukken.


Call-to-action buttons: Plaats duidelijke call-to-action buttons op je website, zoals ‘Download nu je gratis e-book met […]’ of ‘Ontvang je gratis e-book met […]’.


Zorg dat in die button duidelijk is wat je weggeeft (roep dus geen vragen op over wat je weggever precies is en/of waar die over gaat). Je kunt deze buttons op meerdere (alle?) pagina’s van je website plaatsen.


Gastblogs: Schrijf een gastblog voor andere websites en vermeld je lead magnet in je bio of in het blog zelf. Kies een gastblog die gericht is op je doelgroep, die goed past bij je lead magnet en veel verkeer genereert. En waarvan je denkt dat het publiek geïnteresseerd zal zijn in je lead magnet.


Krijg je het gewenste podium. schrijf dan een waardevol artikel dat gericht is op het oplossen van een specifiek probleem of het bieden van waardevolle informatie aan de lezers. Zorg ervoor dat je artikel goed geschreven is en dat het de aandacht van de lezers trekt.


Webinars: Promoot je lead magnet tijdens webinars die gericht zijn op je doelgroep.


Gebruik in je webinar afbeeldingen, grafieken en andere visuele elementen om de aandacht van de deelnemers te trekken. En leg de voordelen van je lead magnet uit, hoe die je potentiële klanten kan helpen. 


Gebruik een duidelijke call-to-action aan het einde van je webinar om potentiële klanten aan te moedigen zich aan te melden voor je lead magnet. Gebruik bijvoorbeeld een knop met de tekst ‘Download nu’ of ‘Meld je aan’.


Gebruik video's om je lead magnet te promoten op sociale media of op je website. Kies een relevant onderwerp dat gericht is op de behoeften en interesses van je doelgroep. 


Zorg ervoor dat het onderwerp aansluit bij je lead magnet en dat het waardevolle informatie biedt aan de kijkers. Net zoals bij het webinar: voeg een call-to-action toe aan het einde van je video.


Vergeet niet je video te promoten. Dat kan via verschillende kanalen, zoals sociale media, e-mailmarketing en je website. En optimaliseer je video. Meet het aantal weergaven en aanmeldingen voor je lead magnet en pas je strategie aan om meer aanmeldingen te genereren.


Betaalde advertenties: Gebruik betaalde advertenties op sociale media of zoekmachines om je lead magnet te promoten. Kies het juiste advertentieplatform, zoals Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads en LinkedIn Ads.


Target je doelgroep op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag. Zorg ervoor dat je advertenties worden weergegeven aan de juiste mensen.


Advertenties zijn bij uitstek geschikt om te optimaliseren omdat advertentieplatformen meestal veel data bieden over bezoekersgedrag. Bekijk het aantal klikken en aanmeldingen voor je lead magnet en pas je strategie aan om meer aanmeldingen te genereren.


Maak wel een goede kosten-baten-analyse. Adverteren is duur.


Podcasts: Maak podcasts en promoot je lead magnet in de show. Of laat je uitnodigen in een branchegerelateerde podcast en vraag of je in de show een keer je lead magnet mag promoten in ruil voor jouw tijd.


Influencer marketing: Werk samen met influencers in jouw niche om je lead magnet te promoten bij hun volgers.

Met name op Instagram vind je er vele. Waarschijnlijk zit er ook een influencer tusen die actief is in jouw niche of branche.


Voeg je lead magnet toe aan je zakelijke handtekening: zo hebben mensen die je zakelijke e-mails lezen, er direct toegang toe. Snel, makkelijk. 


Hoe kies je de juiste lead magnet voor jouw bedrijf?

Als je een lead magnet voor jouw bedrijf gaat kiezen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst moet je nadenken over je doelgroep. Wat willen die weten en waar heeft die behoefte aan? 


Een goede lead magnet is uniek, onderscheidend en geeft antwoord op wat de bezoeker op de website zoekt.

Denk bij het kiezen van je lead magnet ook aan het soort informatie dat je wilt delen. Wil je tips geven, een stappenplan aanbieden of liever een e-book? 


Zorg ervoor dat je lead magnet er aantrekkelijk uitziet, zowel qua inhoud als vormgeving. Een goed ontwerp en een duidelijke boodschap kunnen het verschil maken tussen een succesvolle lead magnet en eentje die niemand wil downloaden.


Tot slot, test verschillende soorten lead magnets om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep. 


Heb je dat allemaal gedaan, houd dan bij hoeveel mensen zich inschrijven en welke lead magnets het meeste succes hebben. Op die manier kun je de effectiviteit van je lead magnets blijven verbeteren en uiteindelijk meer klanten aantrekken voor je bedrijf.

Hoe lever je een lead magnet af?


Zodra je een waardevolle lead magnet hebt gecreëerd, is de volgende stap om die beschikbaar te stellen aan je potentiële klanten. 

Nadat iemand zijn e-mailadres heeft achtergelaten, is het belangrijk om de lead magnet snel en gemakkelijk te leveren. Dit kan bijvoorbeeld door een automatische e-mail te sturen met een link naar de downloadpagina of door de lead magnet direct te versturen als bijlage.


Daarnaast is het belangrijk om de relatie met je nieuwe leads te onderhouden. Stuur hen regelmatig waardevolle content via e-mailmarketing, zodat ze waarde blijven zien in het contact met jou en je bedrijf. Hierdoor vergroot je de kans dat ze uiteindelijk klant worden.


Beste practices voor een lead magnet

Er is ook een aantal praktische zaken die belangrijk zijn als je een lead magnet inzet. Drie tips die je helpen jouw lead magnet op de juiste in te zetten: 


Maak het eenvoudig om je lead magnet te downloaden. Wanneer je een ingewikkeld proces hebt voor het downloaden of ontvangen van je lead magnet, kunnen mensen al snel afhaken. Zorg ervoor dat het proces voor het achterlaten van gegevens en het ontvangen van de lead magnet zo eenvoudig en snel mogelijk is. Zorg voor duidelijke tekst die geen vragen oproept in je lead magnet. 


Goede vormgeving is belangrijk. Zorg ervoor dat je lead magnet er aantrekkelijk en professioneel uitziet. Een goede vormgeving wekt vertrouwen op en laat zien dat je tijd en moeite hebt geïnvesteerd in het maken van je lead magnet.


Houd je aan de AVG-wetgeving. Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft waarvoor je de gegevens van mensen gebruikt en dat je je houdt aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit zorgt ervoor dat je lead magnet wettelijk in orde is en dat mensen je vertrouwen. 

Onderschat dit niet. Want houd je je er niet aan dan kan dit leiden tot een forse boete bij een controle.


Ten slotte is het belangrijk om je lead magnet te blijven evalueren en optimaliseren. Analyseer de resultaten en kijk hoe je het aantal leads kunt verhogen, bijvoorbeeld door de inhoud of vormgeving van je lead magnet aan te passen.


Hoe pas ik een lead magnet aan op mijn doelgroep?

Allereerst is het natuurlijk het belangrijkst om te weten wie je doelgroep is. Ik stel me altijd voor wie ik wil bereiken en wat mijn doelgroep nodig heeft. Vervolgens bedenk ik welke lead magnet het beste aansluit bij hun interesses en behoeften.


Het is een goed idee om meerdere soorten weggevers te testen, zoals e-books, checklists of webinars, om te zien wat het beste werkt voor je publiek. 


Ik probeer altijd waardevolle en relevante informatie te bieden die mijn doelgroep helpt bij het oplossen van een probleem of het bereiken van een doel.


Daarnaast is het belangrijk om de communicatie aan te passen op de tone of voice die aansluit bij je doelgroep. Zo zorg je ervoor dat je boodschap duidelijk en begrijpelijk is. 


Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je lead magnet effectief is bij het aanspreken van je doelgroep en het genereren van kwalitatieve leads.


Hoe meet ik de effectiviteit van mijn lead magnet?

Als ik een lead magnet heb gemaakt, wil ik natuurlijk weten hoe effectief-ie is. Daar is een aantal methodes voor. 


Ten eerste wil je het aantal conversies bijhouden. Dit betekent hoeveel mensen hun gegevens achterlaten in ruil voor je lead magnet. Je kunt dit meten door bijvoorbeeld Google Analytics te gebruiken of door het aantal nieuwe abonnees op je mailinglijst te bekijken.


Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de leads die je krijgt. Zijn het mensen die echt geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, of zijn het alleen maar ‘freebie jagers’? Om dit te beoordelen, kun je kijken naar de betrokkenheid van je leads. Dit kan zijn het openen van je e-mails, het klikken op links of het positief reageren op je aanbiedingen.


Tot slot is het goed om de feedback van je bezoekers in de gaten te houden. Zien de downloaders van je lead magnet er iets waardevols in voor zichzelf? Is je informatie accuraat en up-to-date? Als je merkt dat je lead magnet positief wordt ontvangen en mensen daadwerkelijk iets aan je informatie hebben, dan kun je met zekerheid zeggen dat je lead magnet effectief is.


Conclusie

Een lead magnet kan erg waardevol zijn voor bedrijven. Het helpt je om leads en potentiële klanten te trekken. Als je iets waardevols aanbiedt, zullen mensen eerder hun contactgegevens met je delen. Dit helpt je om een relatie op te bouwen met je doelgroep en hen op de hoogte te houden van je producten of diensten.


Het maakt het bovendien veel makkelijker om met mensen in contact te komen en hen te overtuigen van wat jij te bieden hebt. Dus, als je een bedrijf hebt of een ondernemer bent, denk dan eens na over het maken van een lead magnet. Het kan echt een verschil maken in hoeveel potentiële klanten je aantrekt en hoe succesvol je bedrijf is.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: