logo

Drie lucratieve businessmodellen voor tekstschrijvers (uitgelegd!)

Je bent tekstschrijver en je pakt alle opdrachten graag aan, maar heb je er weleens bij stilgestaan dat dat een slecht businessmodel (bedrijfsmodel) is? In dit artikel leg ik je uit waarom dat zo is en wat wél goede businessmodellen zijn voor een tekstschrijver. 


Ik weet nog hoe het kwam dat ik voor het eerst over mijn eigen onderneming als freelance tekstschrijver begon na te denken. Ik had zojuist een artikel geschreven voor een tijdschrift van 1.200 woorden. Ik stuurde een factuur van 300 euro en moest direct aan de gang voor een ander tijdschrift. 


Mooi, nog een opdracht. Ik kon meteen door. Tijd effectief besteed.


Ik opende een nieuw Word-bestand en zag voor de zoveelste keer dat witte vel op het scherm. Pff, weer die aantekeningen uitwerken. Deze klant had een nog slechtere vergoeding per woord (20 cent in plaats van 25). Daarna kon ik een factuur van 320 euro sturen, aangezien ik een verhaal van 1.600 woorden moest schrijven.


Ineens realiseerde ik me dat ik tien verhalen van 1.200 woorden of meer per maand moest schrijven voor een inkomen ongeveer 3.000 bruto per maand. 


Als ik uitging van vijf werkdagen per week (niet realistisch voor een ondernemer, maar goed) dan zou ik tijdens 21 of 22 werkdagen per maand tien langere verhalen moeten schrijven. 


Dat betekende dat ik gemiddeld elke twee dagen en een beetje een verhaal moest opleveren. 


Dat was dan inclusief acquisitie, reizen naar de interviewpartner, het verhaal schrijven, de concepttekst naar de geïnterviewde sturen, de opmerkingen van de geïnterviewde in de tekst verwerken, de tweede versie naar de geïnterviewde sturen, (hopelijk) akkoord krijgen op de tweede versie, de tekst naar de eindredactie sturen en dan factureren. 


Dat dan tien keer per maand voor een vergoeding van 3.000 euro bruto. Ik kon daarvan amper de vaste lasten en boodschappen betalen.


Ik weet het, je hoeft als tekstschrijver heus niet alleen te schrijven voor tijdschriften en kranten (die nog slechter betalen). Maar ik realiseerde me dat je als tekstschrijver werkt als een kunstenaar die nooit naam zal maken


Ik zal uitleggen wat ik bedoel.   


De kunstschilder

Stel je bent een kunstschilder. In het begin van je carrière maak je schilderijen die niemand kent. Elk kunstwerk kost je veel tijd en energie; je vakmanschap blijkt uit je werk en je ontwikkelt een eigen stijl en aanpak.


Zo vestig je in de loop der jaren je naam. De vraag naar jouw werk neemt langzaam toe en daarom kun je je prijs verhogen. Gelukkig, want je kunt tenslotte maar één kunstwerk tegelijk creëren.


Je productiviteit opschalen kan bovendien niet. Je bent kunstenaar en alleen jíj kunt jóuw kunst maken. Mensen vragen naar jóuw werk met jóuw naam erop. 


Helaas kun je elk werk maar één keer verkopen. In de loop der jaren ben je gelukkig dusdanig beroemd geworden dat je veel geld voor je werken kunt vragen. Je kunt er inmiddels prima van leven.


Tot zover de kunstschilder.


(Ik weet overigens best wel dat de meeste kunstenaars grote moeite hebben een goed inkomen te verdienen; in theorie is het hierboven geschetste scenario mogelijk.) 


De tekstschrijver

Dan de tekstschrijver. In het begin van je carrière heb je bijna geen klanten en je bent blij met elke opdracht. Elke tekst kost je veel tijd en energie; je vakmanschap blijkt uit je werk en je ontwikkelt een eigen stijl en aanpak.


Zo vestig je in de loop der jaren je naam. Je krijgt meer opdrachten. De vergoeding blijft weliswaar dezelfde, je hebt steeds wat meer werk en je kunt ervan leven. 


Opschalen van je productiviteit kan helaas niet. Je bent tenslotte tekstschrijver en alleen jíj kunt jóuw teksten schrijven. Je klanten vragen naar jóuw teksten. 


Helaas kun je elke tekst maar één keer verkopen. Je hebt weliswaar veel opdrachten, je werkt de hele week keihard, en meer werken is geen optie. Je zit aan je plafond. Er zitten nu eenmaal niet meer dan 24 uur in een dag. 


Hoewel je van je werk kunt leven, vraag je je af of het niet beter is om in loondienst te gaan. Dan verdien je waarschijnlijk hetzelfde, hoef je minder hard te werken én loop je minder risico. 


Ik weet het, op beide scenario’s is het nodige af te dingen (als tekstschrijver kun je wél opschalen door personeel aan te nemen bijvoorbeeld. Lastig, maar het is mogelijk). 


Om terug te komen op het businessmodel van tekstschrijver: één aspect van beide scenario’s is veruit het belangrijkst.


Je kunt je werk maar één keer verkopen.


Ik herhaal het voor de zekerheid: 

 

Je kunt je werk maar één keer verkopen.


Waar een kunstenaar (in theorie) bij groeiende bekendheid steeds meer kan vragen voor zijn kunstwerken, geldt dat voor een tekstschrijver niet. Een kunstenaar bepaalt de prijs zelf. Bij tekstschrijvers bepaalt de klant de vergoeding voor wat betreft artikelen schrijven. 


Als je er echt bovenuit springt, kun je soms een beter tarief onderhandelen. Helaas zal daarmee je maandomzet niet significant stijgen. Als tekstschrijver maak je nu eenmaal geen kunst.


Ook al wordt er veel van je verwacht. 


Ga maar na: je moet een goede algemene ontwikkeling hebben, je moet foutloos Nederlands kunnen schrijven, je moet een tekst kunnen opbouwen en op aantrekkelijke wijze je verhaal kunnen vertellen zodat mensen willen blijven lezen. En dan wordt er vaak ook nog van je verwacht dat je onder grote tijdsdruk en strakke deadlines kunt werken én kwaliteit levert. 


Teksten voor een blad of krant zijn niet verheffend. Ze zijn een kostenpost. Je opdrachtgever zal niet aan je tekst verdienen (tenzij het om een advertorial gaat). Voor hem of haar is je tekst niet meer dan bladvulling. Letterlijk. Je hebt dus weinig toegevoegde waarde. Een cynische constatering, wel de waarheid. 


Het maakt dat je voor dit soort teksten nooit echt veel betaald zult krijgen. Oké, ik weet het, wat is veel? Maar waar je voor een kunstwerk soms vele duizenden euro’s moet neerleggen, zul je voor een artikel (vrijwel) nooit de duizend euro aantikken. Een kunstwerk maken kost waarschijnlijk (veel) meer tijd. Maar toch.


Als tekstschrijver heb je weliswaar creatief werk, het is geen kunst en je kunt het doorgaans maar één keer verkopen. Kort gezegd: je verleent een dienst. Daardoor ben je een zogeheten ‘urenfabriek’. Je werkt op basis van ‘uurtje factuurtje’. Of op projectbasis, maar dat is in feite ook uurtje factuurtje.


Tekstschrijven als high income skill

Wat ik hierboven geschreven heb, komt niet bepaald overeen met de high income skill die schrijven Amerikanen aan tekstschrijven toedichten. Want zo wordt copywriting daar namelijk wel beschouwd. Met teksten schrijven kun je rijk worden. 


Wel, niet op de manier die ik hierboven beschreven heb. Zoals ik al eerder aangaf, hoef je niet alleen interviews te ‘maken’. Er zijn genoeg andere disciplines binnen het tekstschrijversvak. Maar ik weet dat het voor veel tekstschrijvers een belangrijk deel van hun werk is. 


Zelfs al geldt dat niet voor jou, dan nog komt je werk neer op uurtje factuurtje. En zolang je geen advocaattarieven kunt vragen (en dat kun je niet), is je inkomenspotentie hooguit ‘best oké’. Je hoeft geen armoe te lijden als je hard wil werken, maar rijk zul je er zeker niet van worden. 


Er zijn evenwel drie manieren om je inkomenspotentie flink te vergroten en wel ‘rijk’ te worden van teksten schrijven. Op deze drie manieren kun je tekstschrijven wel kwalificeren als een high income skill


Voordat ik die opsom, eerst een disclaimer: voor alle drie geldt dat succes heel moeilijk te bereiken is. Ook vereisen ze alle drie hard werk en doorzettingsvermogen. Dit zijn ze:

1.     Word een blogger, of anders gezegd: begin een online uitgeverij;

2.     Bouw naam en faam op als copywriter van sales letters;

3.     Groei uit tot een heel succesvolle ‘reguliere’ tekstschrijver, groei verder door personeel aan te nemen en wordt een echt ‘tekstbureau’.


Ik zal hieronder uitleggen wat dat betekent, wat erbij komt kijken en wat de voor- en nadelen zijn. 


Blogger

Slaag je erin een blog uit te bouwen tot een website met een groot aantal bezoekers, dan is je verdienpotentie enorm. Je kunt namelijk diverse inkomensstromen genereren met: 


  • Reclame op je website; 
  • Productverkoop op je website (want als je veel bezoekers hebt, kun je ook producten aan de man brengen), zoals fysieke producten, e-books, cursussen et cetera;
  • Affiliate-inkomsten (je site fungeert dan als een tussenpersoon tussen de verkoper en de bezoeker van je website die via jouw site een product of dienst koopt);
  • Productverkoop via je e-maillijst die je opbouwt aan de hand van de bezoekers op je website; 
  • Productverkoop via de social media-kanalen van je blog/website.


Als blogger ben je feitelijk bezig een merk op te bouwen. Een goede blog is een (heel druk) bedrijf op zich.


De grote vraag is natuurlijk hoe je aan veel (lees: 100.000 of meer) bezoekers per maand komt. Door te bloggen natuurlijk! Maar doe dat wel met een duidelijke strategie aan de hand van goed zoekwoordenonderzoek. Oftewel, schrijf over onderwerpen waar mensen naar zoeken. Bepaal eerst je niche, bij voorkeur een niche waarover je veel weet en/of graag schrijft. En blijf erover schrijven. Dag in dag uit, jaar in jaar uit. 


VOORDELEN

  • Artikelen leveren ELKE MAAND OPNIEUW geld op door advertenties op je website. Zo verdien je keer op keer geld met hetzelfde artikel. Voor een opdrachtgever verdien je één keer een bedrag. Als je een goed gelezen blogpost hebt, kan die je 30, 40 euro per maand (en soms zelfs nog meer) opleveren. Na een jaar verdien je al meer dan wat de gemiddelde opdrachtgever je had betaald voor een artikel. Na drie jaar heeft dat ene artikel je al drie keer zoveel opgeleverd;
  • Je kunt dit model eenvoudig opschalen door freelance schrijvers in te huren voor snelle(re) contentproductie. De komst van AI (Chat GPT en aanverwante software als Claude, Koala en Wordgalaxy) heeft dit nog toegankelijker én (veel) goedkoper gemaakt;
  • Je kunt online zogeheten virtual assistants (VA’s) inhuren die posts voor je formatteren, foto’s en illustraties toevoegen en de post voor je publiceren;
  • Een website is 24 uur per dag en zeven dagen in de week bereikbaar. Dat kan zorgen voor een constante stroom aan inkomen op de manieren die ik hierboven heb beschreven. Hoe meer bezoekers hoe hoger je inkomsten;
  • De inkomstenstroom loopt door als je niet werkt;
  • Je creëert je eigen publiek en bent niet meer afhankelijk van opdrachtgevers;
  • Je kunt schrijven wat je wil en hoeft niet te schrijven wat je klant graag wil dat je schrijft;
  • Je kunt volledig werken op basis van freelancers. Daardoor blijf je in essentie een eenmansbedrijf.


NADELEN

  • Een goede blog schrijven vereist vakkennis over bloggen; 
  • Je krijgt geen garantie op een hoge positie in Google, Bing of andere zoekmachines. Die garantie wil je het liefst wel, want hoe hoger je post scoort in de zoekmachines, hoe meer bezoekers je website krijgt;
  • Zoekmachines updaten hun algoritme (zeer) regelmatig waardoor je positie in de zoekmachine voordelig, maar ook nadelig kan veranderen. In het laatste geval kan je dat ineens vele honderden bezoekers per dag schelen;
  • Bloggen vereist volharding als je echt goede resultaten wil zien. Je moet jarenlang blijven publiceren. Denk aan 500 of meer uitvoerige artikelen als deze voor echt veel bezoekers;
  • Bloggen in het Nederlands is veel minder lucratief dan in het Engels, zeker voor wat betreft advertentie-inkomsten. Is je Engels goed genoeg, dan raad ik je aan in het Engels te bloggen. Met AI kun je al een heel goede (taalkundige) basis voor je Engelstalige posts creëren. Bovendien zijn er veel betaalbare schrijversdiensten met ‘native speakers’.

 

Schrijver van sales letters

Het schrijven van sales letters is in potentie een zeer goed verdienmodel. Het onderscheidt zich van de anderen doordat je beloond wordt/beloond kunt worden aan de hand van het succes van je sales letter. 


Met sales letters help je je klant rechtstreeks, via tekst, zijn of haar product of dienst te verkopen. Als je sales letter een succes is, kun je héél veel omzet voor je klant genereren. 


Er zijn maar weinig tekstschrijvers in Nederland en Vlaanderen die zich bezighouden met het schrijven van sales letters. Je concurrentie is dus klein en dat vergroot je kans om naam te maken.


Als schrijver van sales letters richt je je op nieuwsgierigheid prikkelen, het overtuigen en het verleiden van je klant met als ultieme doel de aankoop van de dienst of het product dat je aanprijst in de sales letter.


Als je niet precies weet wat een sales letter is, denk dan aan de ouderwetse ‘direct mail’ die huis aan huis werd bezorgd. Voor wie oud genoeg is: vroeger (tot en met de jaren tachtig) kregen mensen nog weleens ongevraagd ongeadresseerde brieven van bedrijven in de bus. Daarin werd de lezer overtuigd dat die het aangeprezen product nodig had. 


Toen dit soort reclame bij wet verboden werd, leek dit soort marketing gedoemd uit te sterven. Totdat het internet zijn intrede maakte. 


Sindsdien is er sprake van een komeetachtige opkomst van digitale producten, online abonnementen en (online) cursussen. Daardoor is de behoefte aan dit specialisme fors toegenomen. 


Tegelijkertijd is het aantal concurrenten dat zich bezighoudt met deze ‘verkoopbrieven’ in het Nederlandse taalgebied nog altijd vrijwel verwaarloosbaar.


Het zou kunnen dat sales letters schrijven te Amerikaans is. Ik heb me er twee jaar lang intensief mee bezig gehouden en er héél veel van geleerd voor wat betreft conversiegericht schrijven. 


Ik wilde me erin specialiseren, maar ik merkte dat de gebruikte marketingtechnieken, vooral gestoeld op overreding en overtuigingskracht, me meer en meer gingen tegenstaan. Misschien moet ik hier ook het woord 'manipulatie' aan toevoegen. 


VOORDELEN

  • Je helpt je klant meer te verkopen van zijn of haar dienst of product;
  • Een sales letter geeft veel voldoening als de tekst aanslaat en veel producten of diensten worden verkocht;
  • Bij een succesvolle sales letter kunnen de opbrengsten voor jou als tekstschrijver heel groot zijn (mits je daarover goede afspraken maakt met de klant);
  • Dit werk kun je prima doen als zzp’er/eenpitter.


NADELEN

  • Zeer intensief en tijdrovend proces;
  • Geen resultaatgarantie voor de klant;
  • Als de sales letter niet aanslaat, kunnen de verdiensten tegenvallen;
  • Relatief moeilijk klanten vinden (onbekend en minder gebruikelijk in Nederland en Vlaanderen);
  • Het kost veel tijd om naam te maken als een schrijver van sales letter, zeker in Nederland en Vlaanderen;
  • In de VS is dit soort tekst veel bekender, maar dan moet je goed in het Engels kunnen schrijven en vanuit Nederland of Vlaanderen klanten kunnen werven.

 

Bouw aan je eigen tekstbureau 

Ben je een ‘reguliere’ tekstschrijver die uiteenlopende opdrachten aanneemt en goed is in netwerken en het constant aantrekken van nieuwe klanten? Dan komt er hoogstwaarschijnlijk een moment dat je het werk niet meer aankunt. In dat geval wordt het tijd om personeel aan te nemen.


Eén ding: verzeker jezelf ervan dat de medewerker zich terugverdient en je winst vergroot. Anders is het het niet waard personeel aan te nemen. Of het kost je zelfs geld. 


VOORDELEN

  • Je kunt opschalen, oftewel: meer klanten aannemen;
  • Meer winst;
  • Je kunt je werk uitbesteden aan je medewerkers en je (meer) richten op dingen die je op zakelijk vlak leuk vindt om te doen;
  • Je kunt op vakantie gaan en het werk laten doorgaan;
  • Je kunt je winst verhogen boven het winstplafond dat je als eenpitter hebt;
  • Je kunt sparren met een werknemer over kwesties die bij een klant spelen;
  • Je kunt feedback geven en krijgen op elkaars teksten;
  • Je kunt je bedrijf onderbrengen in een BV zodat je niet persoonlijk aansprakelijk bent bij een faillissement (dat kan overigens ook als zzp’er, maar dan verlies je in de meest gevallen belastingvoordeel. Je hebt een BV als ZZP-tekstschrijver doorgaans ook niet nodig).


NADELEN 

  • Je bent ineens een manager geworden (ben je hiervoor wel het juiste type?);
  • Je kunt te maken krijgen met zieke werknemers en conflicten op de werkvloer;
  • Je hebt een (groter) kantoor nodig;
  • Je hebt altijd een grote(re) stroom aan opdrachten nodig om de kosten van je werknemers terug te verdienen;
  • Je krijgt als directeur/eigenaar meer met ontevreden klanten te maken;
  • Je krijgt over het algemeen te maken met meer rompslomp = meer stress.


Is één van deze businessmodellen iets voor jou? Zo ja, leg je dan toe op het model dat je het meest aanspreekt. Verdiep je erin. Lees er zoveel mogelijk over en vooral: doe!


In het begin zul je je reguliere werk als tekstschrijver moeten aanhouden om voldoende geld te verdienen, maar als je het goed doet én volhoudt, zul je na verloop van tijd (toegegeven, meestal jaren) resultaat zien.


Succes!

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: