logo

On-page SEO voor optimalisatie van content: ben zichtbaar online

Illustratie van een computerscherm met eromheen webpagina's en een loep over een van de pagina's ter illustratie van on-page SEO.

On-page optimalisatie klinkt als moeilijk, is het niet. In deze post leg ik je de belangrijkste SEO-strategieën uit die je op je webpagina of blogpost kunt toepassen. 


Wat heb je eraan, dat on-page SEO? Nou, doe je het op de juiste manier, dan vergroot je de kans dat zoekmachines jouw website als relevant en waardevol beschouwen voor bepaalde zoekopdrachten. 


Dat betekent meer verkeer en meer kansen voor je blog of website om je bezoekers te converteren. En dús om je website beter voor je te laten werken.


Kleine waarschuwing: er staat heel veel terminologie in deze post, maar ik heb gebrobeerd ze telkens meteen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. 


Belangrijkste punten van deze post:


  • Optimaliseer contentelementen en technische aspecten voor betere indexering;


  • Verbeter de gebruikerservaring voor hogere engagement en retentie;


  • Gebruik relevante tools om de on-page SEO-prestaties te meten en te verbeteren.


Het belang van on-page SEO

On-page SEO is cruciaal voor het verbeteren van de zichtbaarheid en het verhogen van het verkeer naar je website. Het zorgt ervoor dat je content niet alleen voor je publiek, maar ook voor zoekmachines optimaal is.


Definitie van on-page SEO

On-page SEO verwijst naar de optimalisatie van elementen op je webpagina, zoals de inhoud, de HTML-code, en de afbeeldingen. Daarmee verbeter je de positie in zoekmachineresultaten.


Verschil tussen on page SEO en off-page SEO

Waar on-page SEO gaat over de optimalisatie binnen je eigen site, focust off-page SEO zich op factoren buiten je website. 


Dan kun je denken aan backlinks van andere sites en sociale media-signalen. On-page optimalisatie is het fundament van de vindbaarheid van je website. Zonder sterke on-page-elementen is het moeilijk goed te scoren, los van de kwaliteit van je off-page SEO.


Het slim inzetten van on-page SEO-strategieën leidt tot een betere gebruikservaring en maakt je website begrijpelijk voor zoekmachines. Het belang daarvan kun je niet onderschatten. De competitie online is namelijk enorm.


Contentoptimalisatie

Om je website beter vindbaar te maken, is het heel belangrijk dat je jouw content zorgvuldig optimaliseert. Precies afgestemde content verhoogt niet alleen de relevantie van je site in zoekmachines, maar verbetert ook de gebruikerservaring van de bezoekers van je site.


De juiste zoekwoordenn kiezen

Voor een doeltreffende on-page SEO is het kiezen van de juiste zoekwoorden superbelangrijk. Begin met een zoekwoordenonderzoek om te begrijpen welke woorden jouw doelgroep gebruikt bij het zoeken naar informatie over jouw vak, branche of niche. 


Je kunt tools zoals Google Keyword Planner gebruiken om zoekvolumes en relevante varianten te achterhalen. 


Maak vervolgens een lijst:


  1. Hoofdzoekwoorden (1 à 2 per pagina), zoals biologisch tuinieren;

  2. Ondersteunende zoekwoorden (4-6 per pagina), zoals biologische zaden;

  3. Long-tail zoekwoorden (specifiek en minder competitief), zoals beste biologische zaden voor je moestijn.

Denk aan de intentie achter de zoekwoorden; iemand die zoekt naar ‘sportshirts kopen’ heeft een andere intentie dan iemand die zoekt naar ‘sportshirt wassen’.



Relevantie van content voor zoekopdrachten

Zorg ervoor dat je content echt relevant is voor de zoekopdrachten. Dit betekent dat de tekst aansluit bij de informatiebehoefte van de zoeker. 

Google waardeert content die direct de vraag van de gebruiker beantwoordt.


Volg deze stappen:


  • Analyseer de zoekintentie: wat wil de zoeker weten of doen?


  • Creëer waardevolle informatie: beantwoord vragen en los problemen op;


  • Zorg voor een natuurlijke integratie van zoekwoorden: prop je tekst niet vol met zoekwoorden.


Door consistent aandacht te schenken aan contentoptimalisatie, leg je een goede fundering voor de zichtbaarheid en de bruikbaarheid van je website in zoekmachines.


Technische aspecten van on-page SEO

Bij on-page SEO zijn technische aspecten belangrijk om zoekmachines beter je content te laten begrijpen. Van het netjes structureren van je HTML (de code van je webpagina op een leesbare en logische manier opbouwen) tot het invoegen van ‘structured data’ (gestandaardiseerde indeling om informatie over een pagina en de inhoud ervan te verstrekken aan zoekmachines op een manier die makkelijk te verwerken is). 


Elke aanpassing draagt bij aan een betere vindbaarheid.


Aanpak van HTML-optimalisatie

Eerst maar eens uitleggen wat HTML is. 


HTML staat voor HyperText Markup Language. Het is de standaard opmaaktaal voor het creëren van webpagina's en webapplicaties. 

Met HTML kunnen webontwikkelaars de structuur en inhoud van een webpagina definiëren door middel van 'tags' en 'elementen'. 


Deze tags worden gebruikt om verschillende soorten inhoud aan te geven, zoals tekst, afbeeldingen, links, formulieren, en nog veel meer.


Kortom: HTML is het skelet van je pagina en een schone, georganiseerde HTML-structuur is essentieel.


Zorg ervoor dat je HTML-tags goed gebruikt om de hiërarchie van je content aan te geven. 


HTML-tags zijn de bouwstenen van HTML. Ze worden gebruikt om elementen zoals koppen, paragrafen, lijsten, links, afbeeldingen en andere inhoud op je webpagina te definiëren.


Gebruik bijvoorbeeld H1-tags voor hoofdtitels en H2- tot H6-tags voor subkoppen. 


  • Gebruik kortere paragrafen: dit maakt de tekst beter leesbaar;


  • Implementeer navigatie: met bijvoorbeeld breadcrumbs.


Breadcrumbs zijn een navigatiehulp die je op je website kunt gebruiken om bezoekers een manier te bieden om hun locatie binnen de hiërarchie van je website te begrijpen.


Ze worden meestal weergegeven als een rij van opeenvolgende links bovenaan een webpagina en tonen het pad van je kliks op links vanaf de start.


Meta tags en -beschrijvingen

Meta tags en meta-beschrijvingen zorgen ervoor dat zoekmachines én lezers snel kunnen zien waar je pagina over gaat. 


Allereerst de meta-titel of title tag: dat is een HTML-element dat de titel van je webpagina definieert. Deze titel wordt weergegeven in de bovenste balk van webbrowsers en als de klikbare link in de zoekresultaten van zoekmachines. 


De meta-titel is een cruciaal onderdeel van zowel SEO als de gebruikerservaring, omdat het een samenvatting geeft van de inhoud van de pagina en het helpt je gebruikers bepalen of de pagina relevant is voor hun zoekopdracht.


Zorg dat je meta-titel to the point is en de belangrijkste zoekwoord(en) bevat. Je meta-beschrijving moet een beknopte uitleg zijn van de inhoud van je webpagina die interesse wekt, maar ook relevantie toont voor de zoekvraag.


Dan de metabeschrijving: een HTML-element dat een samenvatting geeft van de inhoud van een webpagina. Deze beschrijving wordt vaak gebruikt door zoekmachines om een korte tekst onder de titel van de pagina in de zoekresultaten weer te geven.


  • Meta-titels of title tags: Moeten duidelijk de inhoud van de pagina reflecteren.


  • Meta descriptions: Moeten actiegericht en uitnodigend zijn.


Structured data implementatie

Structured data helpt zoekmachines de context van content beter te begrijpen. 


Zoekmachines gebruiken gestructureerde informatie om rijkere zoekresultaten weer te geven. Dat kan leiden tot een hogere doorklikratio.

Door schema markup toe te voegen, kun je zoekmachines exact vertellen wat er op je pagina staat. 


Schema markup is een HTML-code die je toevoegt aan je website om zoekmachines meer informatie te geven over de inhoud van je pagina's. Het helpt zoekmachines om de context van de inhoud te begrijpen.


Dit kan je zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren door bijvoorbeeld rich snippets.


Een rich snippet is een term die gebruikt wordt om een zogeheten verrijkt zoekresultaat in zoekmachines zoals Google te beschrijven

Deze verrijkte zoekresultaten bevatten extra informatie naast de standaard titel, URL en metabeschrijving.


Daardoor zijn ze opvallender en bieden ze meer context aan de gebruiker. 


Gebruikerservaring en on-page SEO

Een optimale gebruikerservaring is essentieel voor de vindbaarheid van je website. Het draait allemaal om het aanbieden van een aangename en gebruiksvriendelijke site die jouw website helpt te optimaliseren voor zowel bezoekers als zoekmachines.


Mobile responsiviteit

Mobielvriendelijkheid is tegenwoordig geen optie meer, maar een must. Jouw website moet feilloos werken op smartphones en tablets, aangezien veruit het grootste deel van je bezoekers mobiele apparaten gebruikt om te browsen. 


Websites die zich goed aanpassen naar kleinere schermen, met makkelijk te klikken links en leesbare tekst, worden beloond met een hogere positie in de zoekresultaten.


Controleer regelmatig of jouw site mobile-friendly is met Google's Mobile-Friendly Test.


Paginasnelheid en laadtijden

Een snelle paginasnelheid is cruciaal voor een goede gebruikerservaring. Lange laadtijden kunnen frustrerend zijn en zorgen ervoor dat de gebruiker mogelijk jouw site verlaat en niet terugkomt.


Zoekmachines zoals Google nemen de snelheid van een website mee in hun algoritmes. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer het gebruik van JavaScript en maak gebruik van caching om de snelheid van je site te verbeteren.


Gebruik tools zoals Google's PageSpeed Insights om inzicht te krijgen in de laadtijden van jouw pagina's.



Illustratie van een loep over een grafieklijn die omhoog beweegt als illustratie van on-page SEO.


Interne links en navigatiestructuur

Goed gestructureerde interne links en URL's zijn essentieel voor zowel gebruikers als zoekmachines. Ze leiden je bezoekers niet alleen door je website, maar helpen ook zoekmachines om je inhoud beter te begrijpen en te indexeren.


Het belang van interne links

Interne links zijn essentieel voor een heldere navigatiestructuur binnen je website. 


Ze doen meer dan alleen je lezers naar andere pagina's leiden; ze verstrekken zoekmachines context via relevante ankerteksten. Ook helpen ze bij het verspreiden van paginawaarde (linkjuice) door je hele website. 


Gebruik beschrijvende ankerteksten in plaats van algemene termen zoals 'klik hier', omdat ze jouw content beter indexeerbaar maken voor zoekmachines. Tegelijkertijd helpen ze jouw lezers begrijpen wat ze kunnen verwachten op de gelinkte pagina.


  • Voordelen van interne links:


  • Helpen bij de navigatie;


  • Definiëren van de architectuur en hiërarchie;


  • Verspreiden van paginawaarde en ranking power.


Optimaliseren van URL's en navigatie

Een andere belangrijk element voor on-page SEO-optimalisatie is het gebruik van duidelijke en logisch gestructureerde URL's. 


Een URL (Uniform Resource Locator), is het adres van een bron op het internet. Deze bron kan een webpagina, een afbeelding, een videobestand, of elk ander type bestand zijn dat je op internet kunt vinden. 


Simpeler gezegd: het is de naam van de website die je boven in de internetbrowser intypt. Dus: mijnbedrijf.nl.


Eenvoudige, leesbare en begrijpelijke URL's helpen niet alleen je bezoekers maar ook zoekmachines om de structuur van je website te herkennen en de relevantie voor zoekopdrachten te verhogen. 


Zorg dat elke URL een duidelijk aangeeft waar je pagina over gaat:


  • Tips voor URL-optimalisatie:


  • Gebruik korte, maar beschrijvende URL's;


  • Voeg trefwoorden toe, maar vermijd te veel zoekwoorden;


  • Gebruik lagere case letters en vermijd speciale tekens;


  • Segmenteer informatie met slashes (/) om hiërarchie aan te duiden (voor pagina’s of categorieën op je website bijvoorbeeld), zoals mijnbedrijf.nl/diensten/consulting/ 


Door interne links en URL-structuren zorgvuldig te plannen en te optimaliseren, verbeter je de gebruiksvriendelijkheid en SEO-prestaties van je website.


Optimalisatie van afbeeldingen en media

Optimaliseren van afbeeldingen en media op je website is ook belangrijk voor SEO. Goed geoptimaliseerde afbeeldingen laden sneller en verbeteren de gebruikerservaring.

Toepassen van alt-teksten

Alt-teksten zijn belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie en toegankelijkheid. Zorg ervoor dat je voor elke afbeelding een relevante alt-tekst gebruikt die het onderwerp of de inhoud van de afbeelding beschrijft. 


Gebruik hierbij het zoekwoord waarop je wil ranken, maar alleen als het natuurlijk en relevant is.


  • Voorbeeld: als je een afbeelding hebt van een zelfgebakken appeltaart, kan je alt-tekst zijn: "Frisse appeltaart op een rustieke houten tafel";


  • Niet doen: een alt-tekst als 'appeltaart' is te vaag, en 'de beste appeltaart ooit' is promotiepraat en niet beschrijvend.


Bestandsformaten en compressie

De laadsnelheid van je pagina kun je flink verbeteren door het juiste bestandsformaat te kiezen en door afbeeldingen kleiner te maken (comprimeren). JPG is ideaal voor foto's, terwijl PNG vaak gebruikt wordt voor afbeeldingen die een transparante achtergrond nodig hebben.

BESTANDSTYPE GEBRUIKSCASE
JPG Voor foto's en afbeeldingen met veel kleuren
PNG Voor afbeeldingen die transparantie nodig hebben of niet veel kleuren bevatten
WebP Voor een optimale compressie en kwaliteit


Zorg ook voor compressie van de afbeeldingen voordat je ze uploadt. Tools als TinyPNG of Adobe Photoshop kunnen hierbij helpen zonder dat de kwaliteit van de afbeeldingen (zichtbaar) minder wordt.


Data en tools voor on-page SEO

Om je website te optimaliseren voor zoekmachines is het belangrijk dat je weet hoe je scoort op verschillende SEO-data. Gelukkig zijn er tools en platforms die je hierbij kunnen helpen.


Google Search Console gebruiken

Met Google Search Console krijg je inzicht in hoe je pagina’s presteren in de zoekresultaten. Je ziet bijvoorbeeld op welke zoekwoorden (keywords) jouw site verschijnt, wat je ranking is en hoe vaak mensen op je link klikken (CTR of click-through rate). 


Het is een essentiële tool om de ‘gezondheid’ van jouw website in de gaten te houden en waar nodig te verbeteren.


Analyseren van CTR en bounce-percentages

Een hoge CTR betekent dat jouw snippet in de zoekresultaten aantrekkelijk is en mensen aanzet tot klikken. Maar het werk stopt niet bij een klik. 


Je moet ook letten op het bounce-percentage, dat weergeeft hoeveel bezoekers je site verlaten zonder actie te ondernemen of doorklikken naar een andere pagina op je site. 


Een laag bounce-percentage is een teken dat je content relevant is en je bezoekers betrokken houdt. Gebruik deze data om je on-page SEO aan te passen en je gebruikerservaring te verbeteren.


Veelgestelde Vragen


Wat zijn de best practices voor het schrijven van SEO-vriendelijke titels?

Een goede titel is kort, krachtig en bevat je belangrijkste zoekwoord vooraan. Zorg dat de titel een accurate beschrijving geeft van de inhoud van de pagina.


Hoe kan ik mijn meta-descriptions optimaliseren voor een betere click-through rate?

Je meta-description moet verleidelijk zijn en de kernboodschap van je content verwoorden, met gebruik van relevante zoekwoorden, zodat lezers verder willen klikken.


Op welke manier beïnvloedt de structuur van een URL de SEO-waardering?

Een schone en duidelijke URL-structuur, die de belangrijkste zoekwoorden voor je onderwerp bevat, belonen zoekmachine met een hogere ranking.


Wat zijn de meest effectieve strategieën voor het gebruik van zoekwoorden in content?

Gebruik je hoofdzoekwoord vroeg in de tekst (het liefst in de eerste zin!), en zorg voor natuurlijke variaties en gerelateerde termen in je content om je relevantie voor het onderwerp te versterken.


Hoe belangrijk is het gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen voor SEO?

Alt-tekst is cruciaal; het maakt je afbeeldingen zichtbaar voor zoekmachines en helpt bij de beeldzoekresultaten – gebruik ook hier weer zoekwoorden.


Welke rol speelt de laadsnelheid van een pagina in zoekmachineoptimalisatie?

Een snelle laadsnelheid biedt een betere gebruikerservaring. Zoekmachines zoals Google zien het als een belangrijke rankingfactor. Optimaliseer je afbeeldingen en code voor een snellere laadtijd.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: