logo

Storytelling op je website: boei je publiek met content marketing!

Illustratie van mensen op een trap naar boven terwijl ze allerlei elementen van een verhaal meekrijgen ter illustratie van een post over storytelling op websites.

Storytelling is een onmisbare tool in content marketing, omdat het je helpt die o zo belangrijke band met je publiek op te bouwen. Dus is het handig om te weten hoe je storytelling verwerkt in je website. In deze post leg ik je alles uit wat je daarover moet weten. 


Storytelling in je online content gaat heus niet alleen om het ‘gewoon’ vertellen van verhalen. Nee, je wil jouw unieke merkverhaal op zo'n manier op te nemen dat het jouw doelgroep aanspreekt. 


Door verhalen te verwerken in je content, onderscheid je je boodschap van de massa en voorzie je jouw merk van emotie en persoonlijkheid.


Belangrijkste punten van deze post:

  • Storytelling versterkt de band met je doelgroep;

  • Visuele en digitale storytelling bevorderen interactie;

  • Consistentie en authenticiteit zijn cruciaal voor succesvolle storytelling.


Het belang van storytelling binnen content marketing

In jouw contentmarketingstrategie is storytelling de manier waarop je jouw merk kunt verbinden met je publiek en je merk ‘onvergetelijk’ te maken.


Definitie van storytelling

Storytelling is het gebuiken van verhalen om jouw boodschap over te brengen. Het is een krachtige manier om je inhoud (content) een ‘ziel’ te geven. Met verhalen maak je informatie niet alleen lezenswaardig maar ook betekenisvol. 


Waarom storytelling werkt voor jouw merk

Storytelling werkt zo goed omdat mensen van nature verbonden zijn met verhalen. Het gaat er niet alleen om wat je vertelt, maar hoe je het vertelt. Goede verhalen prikkelen emoties en dat blijft hangen. 


Denk maar aan de klassieke heldenreis die regisseurs en schrijvers gebruiken in films en boeken. Deze structuur kun je toepassen binnen je marketingstrategie om jouw merk een ‘gezicht’ te geven. 


Verder helpt storytelling bij het:


  • Verduidelijken van complexe informatie: door het complexe eenvoudig te maken, wordt jouw boodschap toegankelijker;


  • Opbouwen van een relatie met je publiek: mensen voelen zich meer verbonden met merken die persoonlijke verhalen delen;


  • Verhogen van betrokkenheid: interessante verhalen houden de aandacht vast en moedigen interactie aan;


Het antwoord op de vraag 'waarom werkt het?' laat zien dat storytelling geen mode is, maar een fundamenteel onderdeel van contentmarketing.


Het gaat om het raken van de juiste snaar bij je publiek, zodat ze echt voelen waar je merk voor staat.


Jouw merkverhaal effectief integreren

Met een sterk merkverhaal kun je je onderscheiden in je markt. Dit verhaal in jouw content verwerken zorgt voor een band met je doelgroep. 

Hieronder lees je hoe je het fundament legt voor jouw verhaal en hoe je ervoor zorgt dat jouw verhaal je publiek aanspreekt.


Kernelementen van een sterk merkverhaal

Een sterk merkverhaal bevat enkele kernpunten die zorgen voor herkenbaarheid en betrokkenheid.


Zorg ervoor dat jouw merkverhaal:


  • Authentiek is: wees eerlijk en oprecht over wat jouw merk vertegenwoordigt;


  • Consistentie vertoont: herhaal de kernboodschap in al je content om een duidelijke identiteit op te bouwen;


  • Emotie oproept: creëer een emotionele band door verhalen die je doelgroep raken;


  • Onderscheidend vermogen heeft: laat duidelijk zien wat jouw merk anders maakt dan anderen.


Door deze elementen in jouw contentstrategie op te nemen, vorm je een fundament dat jouw merk vertegenwoordigt en herkenbaar maakt voor je doelgroep.


Jouw verhaal en de connectie met de doelgroep

Het hart van jouw merkverhaal is de verbinding met je doelgroep.


Dit kun je realiseren door:

  1. Je doelgroep te kennen: analyseer wie ze zijn, wat ze beweegt en wat hun behoeften zijn;

  2. Relevant te zijn: pas je verhaal aan op basis van de interesses en uitdagingen van je doelgroep;

  3. Interactie te zoeken: gebruik je verhaal om gesprekken te starten en betrek je publiek actief bij je merk.


Door op deze manier jouw merkverhaal op te nemen en de dialoog aan te gaan, creëer je niet alleen een band, maar bouw je ook aan langdurige klantrelaties.


Verder verwijs ik je graag voor mijn post over je merkverhaal vertellen voor diepgaandere informatie over dit onderwerp. 


Visuele storytelling ontrafeld

Met visuele storytelling verander je de manier waarop je met je publiek communiceert. Door sterke visuele content te gebruiken, zorg je voor een connectie met je publiek wat met woorden alleen niet kan.


De kracht van visuele content

Visuele content is meer dan alleen een plaatje bij een praatje; het brengt jouw verhaal tot leven. Afbeeldingen, graphics en video’s helpen je om complexe informatie snel en helder over te brengen. 


Onderzoek heeft aangetoond dat mensen visuele informatie 60.000 keer sneller verwerken dan tekst. Een goede visual kan je boodschap dus enorm versterken. Denk aan een infographic die kerncijfers in één oogopslag toont, of een korte GIF die een emotie of actie toont.


Instagram Stories en andere visuele tools

Met de opkomst van platforms zoals Instagram zijn stories een uitstekend hulpmiddel geworden voor visuele storytelling. Met Instagram Stories kun je een serie afbeeldingen of korte video's delen die een samenhangend verhaal vormen. 


Zo heb je gratis een goede mogelijkheid om een persoonlijkere band met je volgers op te bouwen. Ze bieden ook nog eens mogelijkheden als peilingen en vragen. 


Daardoor kun je meteen feedback van je publiek krijgen. En met het juiste gebruik van hashtags, locatietags en @mentions kun je jouw bereik fors vergroten.


Digitale storytelling in 2024

Digitale tools en apps zijn allang niet meer weg te denken uit storytelling. De manier waarop je verhalen vertelt is meer interactief en geavanceerder dan ooit. Met deze tools breng je jouw videocontent op een levendige en boeiende manier tot leven.


Trends in digitale media

De trends in digitale media veranderen snel. In 2024 zie je dat augmented reality (AR) en virtual reality (VR) een standaard manier zijn om verhalende ervaringen te delen. 


Deze technologieën laten jouw publiek deel uitmaken van jouw verhaal, waardoor ze een betere band met jouw content voelen. 

Machine learning en AI-analyse helpen je om je verhalen te personaliseren gebaseerd op de voorkeuren van de kijker.


Dat zorgt voor een unieke ervaring.


Dus


  • Gebruik van AR/VR: je publiek onderdompelen in je verhaal;


  • AI-gepersonaliseerde content: vertel verhalen die mensen individueel aanspreken.


Storytelling voor videocontent

Bij storytelling voor videocontent draait alles om authenticiteit en geloofwaardigheid. Verhalen moeten echte emoties oproepen. Met de opkomst van 4K, 8K en nog hogere resoluties is elk detail haarscherp. 


Daarnaast is live streaming een goede manier om je kijkers rechtstreeks te bij je merk te betrekken en interactie te stimuleren.


Dus:


  • Hoogwaardige resoluties: zorg voor een visueel sterk verhaal;


  • Live interactieve sessies: trek de aandacht en houd die vast.




‘Engagement’ en interactie verhogen

Het gebruiken van storytelling in je content kan op een sterke manier de betrokkenheid en interactie met je doelgroep en (potentiële) klanten verhogen.


Verbinden met consumenten

Door verhalen te vertellen binnen jouw content, creëer je herkenbare situaties voor je consumenten. Verhalen binden mensen, omdat ze emoties opwekken en herinneringen prikkelen. 


  • Actiepunten:


  • Gebruik herkenbare karakters of situaties in je verhalen;


  • Zet emoties in als drijfveer voor je verhaal.


Een authentieke dialoog opbouwen

Authentiek zijn in je verhalen betekent dat je open en eerlijk communiceert met je volgers. Hierdoor voelen die zich gehoord en gezien. En dat stimuleert ze om actie te ondernemen. Bouw een dialoog op waarin je klanten zich op hun gemak voelen.


  • Tips:



  • Wees transparant over je merk, producten en waarden.


Door storytelling goed in te zetten in je content, maak je je marketing niet alleen effectiever maar ook veel leuker en persoonlijker voor de mensen met wie je jouw merk wil verbinden.


Praktisch aan de slag met storytelling

Als je storytelling wil inzetten in je content, ga dan strategisch te werk. Kies de juiste platformen en experimenteer met verschillende formats om je verhaal kracht bij te zetten.


De juiste platformen kiezen

Om met storytelling aan de slag te gaan, is het belangrijk dat je het juiste platform kiest. Elk platform heeft zijn eigen publiek en de manier waarop je jouw verhalen vertelt, kan enorm verschillen. 


Je opties:

  • Facebook & Instagram: ideaal voor visuele storytelling met foto's en korte videos;


  • LinkedIn: p[erfect voor professionele verhalen en carrière-gerelateerde content;


  • X: hier passen korte, pakkende verhalen die snel te consumeren zijn;


  • Blog: uitgebreide verhalen die dieper ingaan op onderwerpen en thema's.


Experimenteer met verschillende formats

Experimenteer met verschillende formats om te zien wat het beste werkt voor jou en je publiek. 


Een paar ideeën:


  • Videos: van korte clips tot langere documentaires’;


  • Afbeeldingen: een beeld brengt snel informatie over;


  • Podcasts: verhalende audio is perfect voor mensen die onderweg zijn;


  • Infographics: brengen informatie over op een visueel aantrekkelijke manier.


Trouwens, de tools die je gebruikt om deze formats te creëren, moeten net zo goed bij je passen als de platforms waarop je ze deelt. Kies dus tools die gebruiksvriendelijk zijn en die passen bij je stijl én technische vaardigheden.


Consistentie en authenticiteit bewaken

In je contentstrategie zijn consistentie en authenticiteit sleutels tot succes. Een consistent merkbeeld en authentieke verhalen vertellen helpen je om een betrouwbare en herkenbare identiteit op te bouwen.


Een consequent merkbeeld

Een consequent merkbeeld creëer je door in al jouw communicatie en via alle kanalen dezelfde stijl en toon aan te houden. 


Dit zorgt ervoor dat jouw merk herkenbaar is en dat je vertrouwen opbouwt bij je doelgroep. Zorg ervoor dat je merkwaarden en -boodschappen altijd duidelijk naar voren komen, of je nu een blogpost schrijft of een update op sociale media plaatst. 


Consistent zijn betekent niet dat elke boodschap identiek moet zijn, maar wel dat de kernwaarden van je merk steeds de leidraad vormen.


Dus:


  • Visuele consistentie: gebruik een herkenbaar kleurenpalet, logo en typografie;


  • Consistentie in tone-of-voice: bepaal hoe je spreekt met je doelgroep en wijzig dit niet steeds.


Authentieke verhalen vertellen

Bij authentieke verhalen vertellen gaat het erom dat je ware, geloofwaardige en relevante verhalen deelt die je publiek aanpreken. Mensen voelen intuïtief aan of iets echt is of niet.


Daarom is het dus echt belangrijk dat wat je vertelt overeenkomt met de werkelijkheid en de waarden van je merk. 


Wees eerlijk over je successen en durf ook je kwetsbaarheid te tonen. Dat maakt je merk menselijk en benaderbaar.


Dus:


  • Real-life ervaringen: integreer getuigenissen en klantverhalen;


  • Achter de schermen: geef een kijkje in je bedrijf en laat zien hoe je producten gemaakt worden.


Zowel consistentie als authenticiteit draagt bij aan de storytelling van je merk. En allebei versterken ze je merkidentiteit. Besteed hier aandacht aan en je bouwt een sterke en betrouwbare relatie met je publiek op.


Strategieën voor succesvolle storytelling

Een goede verhaaltechniek kan jouw content omzetten van informatief naar betoverend. Het draait allemaal om het opbouwen van een emotionele band en je publiek tot actie aanzetten.


Een emotionele band creëren

De kracht van storytelling zit hem in de capaciteit om een emotionele band met je publiek op te bouwen. Mensen herinneren zich wat ze gevoeld hebben, en herinneringen gekoppeld aan emoties blijven langer hangen. 


Begin met een verhaal dat authentiek is en waarbij je publiek zich betrokken voelt. 


Twee punten om dat te bereiken:


  • Herkenbaarheid: kies thema's en personages waarin je publiek zich kan verplaatsen;



Inspireren tot actie en betrokkenheid

Een verhaal dat inspireert is een verhaal dat aanzet tot actie. Het is niet genoeg om je publiek te informeren; je wilt dat het iets gaan dóen met de kennis die het heeft opgedaan.


Twee strategieën:



  • Passie: laat je eigen enthousiasme zien, want passie is aanstekelijk;


  • Duidelijke Call-to-Action (CTA): sluit af met een heldere oproep tot actie, zodat je publiek weet wat de volgende stap is.


Veelgestelde vragen


Op welke manieren kun je beginnen met storytelling binnen je communicatiestrategie?

Je kunt beginnen met verhalen vertellen door eerst de belangrijkste waarden van je merk in kaart te brengen. Koppel die waarden aan verhalen die je publiek aanspreken, of dat nu klanten of medewerkers zijn.


Kun je een concreet voorbeeld geven van storytelling in marketing?

Ja, een voorbeeld is een campagne waarin klanten hun eigen ervaringen delen met een product. Dit maakt de marketing persoonlijk en herkenbaar. Het onderstreept de kracht van storytelling.


Welke methoden van storytelling kun je toepassen in contentcreatie?

Er zijn verschillende methoden zoals het gebruiken van metaforen, persoonlijke verhalen, klantgetuigenissen of het opbouwen van een merkverhaal rond een fictieve karakter.


Hoe kan storytelling eraan bijdragen dat het de betrokkenheid bij het publiek verhoogt?

Storytelling kan emoties oproepen en een persoonlijke connectie maken met je publiek. Dit kan leiden tot meer interactie, zoals likes, shares en comments, en een sterkere merkloyaliteit.


Hoe meet je de impact van storytelling op je contentstrategie?

De impact van storytelling kun je meten door te kijken naar de betrokkenheidscijfers, zoals de tijd die bezoekers doorbrengen op je website en de interactie met je content op sociale media.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: