logo

Storytelling en customer journey: sleutel tot de ideale klantreis

Illustratie van een klantreis, ook wel customer journey genoemd, in storytelling.

Storytelling inzetten voor de customer journey? Dan maak je jouw klant de hoofdpersoon van zijn reis naar een aankoop. Zo simpel is het. Al is de uitvoering misschien iets minder simpel. In deze post leg ik je uit wat erbij komt kijken.


First things first. Het inzetten van storytelling is een uitstekende methode om een blijvende band met je klanten op te bouwen. Want door verhalen te gebruiken, roep je bij je klanten emoties en beelden op.


Dat versterkt je boodschap en zorgt ervoor dat jouw klant jouw merk op een bepaalde manier (jóuw manier) beleeft. 


Ben dus relevant en authentiek in je verhalen. Dan verhoog je de kansen op een emotionele band met je klanten. Dat kan weer leiden tot een hogere betrokkenheid. Uiteindelijk kan het je klantloyaliteit en voorkeur voor je merk versterken. 


Meer weten? Lees dan vooral verder. 


Belangrijkste punten van deze post:


  • Storytelling versterkt de band met klanten gedurende de gehele klantreis;


  • Emotionele connecties worden verhoogd door authentieke en relevante verhalen;


  • Elke fase van de klantreis heeft baat bij een goed afgestemd verhaal.


Het belang van storytelling binnen de customer journey

Het is de kunst om je merkverhaal zo te vertellen dat klanten zich erin herkennen en ermee verbonden voelen.


Begrip van storytelling en klantreis

Storytelling is meer dan alleen een verhaal vertellen. Het is een strategische methode die je kunt gebruiken om de klantervaring te verrijken. Integreer storytelling in de customer journey of klantreis en je zorgt ervoor dat je boodschap niet alleen gehoord, maar ook gevoeld wordt. 

Het gaat erom dat je je merkverhaal zo overbrengt dat die je klant boeit.


De klantreis is een reeks momenten en ervaringen die een klant doorloopt wanneer die ‘interactie’ heeft met jouw merk. Van de eerste bewustwording tot aan de aankoop en verder. Al die momenten zijn een kans om je klant op een positief beeld te geven van jouw merk.


Door het inzetten van storytelling binnen die klantreis kun je:


  • Inzicht en verbinding scheppen: creëer een verhaal dat klanten helpt jouw merk en waarden te begrijpen en een persoonlijke band te creëren;

 

  • Duidelijkheid en consistentie bieden: zorg dat jouw storytelling consistent is op alle belangrijke punten. Dat helpt je klant aan een goede merkbeleving;

 

  • Gevoelens en acties stimuleren: een goed verhaal raakt en zet aan tot actie. En dat kan leiden tot meer betrokkenheid en uiteindelijk tot conversie.


Door de kracht van storytelling in te zetten voor de klantreis, kun je ervoor zorgen dat elke stap die jouw klanten zetten klopt met de waarden en het karakter van jouw merk. Dat zorgt voor een goede customer experience en dát zorgt weer voor een emotionele band met jouw publiek

.

De klantreis in kaart gebracht

Natuurlijk wil je jouw klantreis zo goed mogelijk maken. Dan is het essentieel om elke fase goed voor jezelf in kaart te brengen. Want de customer journey bestaat uit een aantal fases waarin jouw klanten verschillende ervaringen en interacties met je merk hebben. En die kunnen uiteindelijk tot conversie leiden.


Awareness-fase

In de awarenessfase of bewustwordingsfase maak je klant voor het eerst kennis met je merk of product. Hier begint de klantreis. Het is jouw taak om op te vallen en de aandacht van je potentiële klanten te trekken. 


Dit is het moment om inzicht te krijgen in de problemen of behoeften van je klanten, zodat je kunt laten zien hoe jouw product of dienst hierop aansluit.


Consideration-fase

Tijdens de consideration-fase of overwegingsfase ga je dieper in op de mogelijke oplossingen voor de behoeften die je potentiële klant in de awareness-fase heeft gekregen. Klanten vergelijken verschillende aanbieders en producten.


Zorg dat je informatie gedetailleerd en makkelijk vindbaar is, zodat klanten alle informatie hebben om liever bij jou te kopen dan bij de concurrentie.


Decision-fase

De decision-fase of beslissingsfase is waar je potentiële klant klaar is om een aankoop te doen. Op dit punt is het cruciaal dat je een soepele en overtuigende ervaring biedt. 


Zorg voor duidelijke call to actions en begeleid je klanten naar het eindpunt van de verkoop.


Retention

Na de aankoop houdt de klantreis niet op. Retention ofwel klantenbehoud focust op het opbouwen van een langdurige relatie met je klanten. 

Zorg voor goede nazorg, stel klanten in staat feedback te geven, en bied uitstekende klantenservice zodat je klanten bij je terugkomen.


Advocacy

In de fase van advocacy of ambassadeurschap worden tevreden klanten pleitbezorgers van jouw merk. Zij delen hun positieve ervaringen met anderen, wat weer nieuwe klanten kan aantrekken. 


Moedig dit aan door het delen van ervaringen gemakkelijk te maken en, als het even kan, zelfs te belonen.


Veelgestelde vragen


Wat zijn de kenmerken van effectieve storytelling in marketing?

Effectieve storytelling in marketing vangt de aandacht door echt en authentiek te zijn. Het gaat om het creëren van een verhaal dat je doelgroep aanspreekt. Daarbij is het belangrijk dat je kernboodschap eenvoudig en memorabel is. 

De effecten van jargon en dramatische storytelling op reputatie en vertrouwen tonen aan hoe belangrijk duidelijke communicatie is.


Op welke manieren kun je een verhaal beginnen dat de aandacht van jouw klanten pakt?

Een verhaal beginnen dat de aandacht van je potentiële klant pakt, kan door een intrigerende vraag te stellen, een verrassende statistiek te delen of met een prikkelende stelling te komen. Dat zorgt voor nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij je doelgroep.


Welke drie fasen omvat de klantreis en hoe pas je daarin storytelling toe?

De klantreis omvat grofweg de bewustwordingsfase, de overwegingsfase en de beslissingsfase. In de bewustwordingsfase gebruik je storytelling om het probleem uit te lichten, in de overwegingsfase bied je jouw oplossing(en) aan, en in de beslissingsfase overtuig je jouw klant met succesverhalen of testimonials.


Hoe kun je storytelling-technieken voor jouw bedrijf inzetten om een emotionele band met je klanten te bouwen?

Door in je verhalen emotie en persoonlijke ervaringen te verwerken, maak je een sterke emotionele connectie. Werknemer-testimonials en foto’s kunnen menselijke aspecten aan je merk toevoegen. Dat draagt bij aan die connectie.


Kun je een voorbeeld geven van succesvolle storytelling-campagnes?

Een voorbeeld van een succesvolle storytelling campagne is de ‘Share a Coke’-campagne van Coca Cola, waarin het colamerk persoonlijke verhalen van klanten deelde over hun ervaringen met het merk. Deze verhalen gaven een persoonlijke touch en versterkten de band met het merk.


Welke rol speelt visuele content in storytelling voor de customer experience?

Visuele content speelt een belangrijke rol in het overbrengen van jouw verhaal. Het helpt bij het overbrengen van emoties en het versterken van de boodschap. Brand stories op sociale media laten zien hoe beeldmateriaal kan bijdragen aan het vergroten van betrokkenheid en het vertellen van een verhaal.

Twee bruine handen reiken naar elkaar ter illustratie van een post over hulpwerkwoorden.
24 jan., 2024
Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze ; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven. Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven . Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn . Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter. In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder! Belangrijkste punten van deze post: Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger; Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap; Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst. Wanneer hulpwerkwoorden schrappen? Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij. Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen. Verbeteren van zinsconstructies Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken. Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan? De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken. Vermijd passief schrijven Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk. Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat. Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt . Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst. Het belang van actief schrijven Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert. In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake. Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl? Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt; Teksten worden korter en krachtiger; Informatie is makkelijker te verwerken; Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp. Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt. In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden . Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen. Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral! Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen. Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven , klik dan op de link. Soorten hulpwerkwoorden en hun functies Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen . Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken. Modaliteit en hulpwerkwoorden Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden. Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan. Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan; Mogen duidt op toestemming; Willen staat voor een wens of verlangen; Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden; Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten. Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit. In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen. Voorbeeld: In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'. Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert. Voorbeelden: 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt; In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond. Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. Slimme keuzes in woordgebruik Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin . Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin. Het belang van sterke werkwoorden Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden. Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. Schrappen in verschillende schrijffasen Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen. De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt. Zet je zinnen kracht bij Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt. Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten. Tips voor het redigeren van teksten Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen. Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is. Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid. Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen. Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter. Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen; Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger. Duidelijkheid en bondigheid in schrijven Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’. Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'. Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt; Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt. Veelgestelde vragen Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden? Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht. Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap? Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt. Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten? Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt. Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden? Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.
Roze bijl op een helblauwe achtergrond ter illustratie van het splitsen van een zin in twee zinnen.
24 jan., 2024
Lange zinnen kun je vaak eenvoudig herschrijven in kortere zinnen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Online vind je vele tips. Maar de tip over w-woorden vond ik nergens. Dat terwijl die ongelooflijk effectief is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit. Laat ik één ding vooropstellen: een tekst met alleen maar korte zinnen is onnatuurlijk. Dus dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar veel mensen schrijven vaak te veel lange zinnen. Daardoor wordt een tekst minder goed leesbaar. Met mijn tip over het omzetten van w-woorden in d-woorden, kun je zonder na te denken heel makkelijk langere zinnen in tweeën splitsen. En je tekst in een ommezien veel beter leesbaar maken. Wat zijn w-woorden en d-woorden? W-woorden kun je onderverdelen in een vragend voornaamwoord, vragende bijwoord en vragend voornaamwoordelijk bijwoord. Klinkt ingewikkeld, maar het gaat om doodeenvoudige woorden:
Cartoon van sprekende mensen van de zijkant gezien, links en rechts, met tekstballonnen ertussen.
24 jan., 2024
Ontdek in 5 simpele stappen hoe je levendige dialogen kunt schrijven. Maak je verhaal boeiender en de personages levensecht!
Share by: