Hoe schrijf je een brand story? Tips voor een sterk merkverhaal

Illustratie van een lang vel papier over een computerscherm met diverse media-iconen ernaast ter illustratie van het schrijven van een brand story.

Storytelling is een uitstekende manier om jouw brand story alias merkverhaal te delen met je websitebezoekers. Ontdek in deze post hoe je een merkverhaal schrijft dat blijft hangen en overtuigt.


Verhaal klinkt een beetje als iets frivools, als iets dat er niet al te zeer toe doet. En toch is het juist een geweldig middel om de achtergrond van jouw merk te communiceren. 


Het verbindt wat je verkoopt met de emoties van je klanten. Daardoor kopen ze niet alleen je producten, maar zich ook verbonden met jouw merk. 


Hoe je dat doet, zo’n merkverhaal schrijven? Ik zou zeggen, lees dan vooral verder!


Belangrijkste punten van deze post:


  • Zorg dat je merkverhaal de unieke waarden en missie van je merk weerspiegelt;


  • Gebruik storytelling om een emotionele band met je klanten te creëren;


  • Draag je merkverhaal consequent uit via alle kanalen om merkherkenning te versterken.


Het belang van een sterk merkverhaal

Het juist vormgeven van je merkverhaal is belangrijker dan je misschien wel denkt. Het bepaalt hoe klanten je merk beleven en zich ermee verbinden.


Definitie van een merkverhaal

Een merkverhaal, ook wel brand story genoemd, is een samenhangende verhaal dat  de waarden en de missie van je merk tot leven brengt.


Het gaat niet alleen om wat je vertelt, maar ook om de manier waarop je het vertelt. Dit verhaal moet niet alleen informatief zijn, maar ook inspirerend, zodat het een emotionele band met je doelgroep opbouwt.


Waarom een merkverhaal belangrijk is

Een goed merkverhaal is belangrijk omdat het een basis is voor de identiteit en coherentie van je merk. Hier zijn enkele redenen waarom dat ertoe doet:


  • Differentiatie: jouw merkverhaal onderscheidt je van concurrenten;

 

  • Connectie: een emotionele band opbouwen met je publiek is belangrijk. Mensen herinneren zich verhalen beter dan feiten of producteigenschappen;

 

  • Loyaliteit: sterke brand stories bevorderen klantloyaliteit en kunnen leiden tot advies en aanbevelingen.


Door de juiste elementen in jouw merkverhaal te verwerken, zoals authenticiteit en (vooral!) menselijkheid, creëer je niet alleen een sterk merkverhaal, maar leg je de basis voor een blijvende relatie met je klanten.


De basis van jouw merkverhaal

Om een merkverhaal te schrijven dat aanslaat bij je publiek is het belangrijk dat je de basis van je merkidentiteit goed voor ogen hebt

Dat draait om meer dan alleen je producten. Het gaat om de waarden, missie en het ontstaan van je bedrijf. Samen vormen ze het unieke karakter van jouw merk.


De kernwaarden van je bedrijf

Het fundament van je merkidentiteit zijn de kernwaarden van je bedrijf. Dit zijn de principes en overtuigingen die jouw onderneming definiëren en waarop je jouw zakelijke beslissingen neemt. 


Dan kun je denken aan duurzaamheid, innovatie en betrouwbaarheid. Om erachter te komen wat dat voor jou is (mocht je dat nog niet weten), vraag jezelf dan af wat je echt belangrijk vindt en jouw merk zich onderscheidt van andere merken?


Missie en visie als fundament

Je missie omschrijft het doel van je bedrijf: wat wil je bereiken? Je visie gaat een stap verder en beschrijft waar je je bedrijf in de toekomst ziet – een inspirerend beeld van wat je ambities voor de langere termijn


Samen geven ze richting en inspiratie aan je merkverhaal en helpen ze je om een emotionele band met je publiek te creëren.


Oorsprong van je merk

De oorsprong van je merk speelt een grote rol in het definiëren van je geloofwaardigheid en geloofwaardigheid. Vertel het verhaal van hoe jouw merk is ontstaan: de uitdagingen, successen en unieke omstandigheden die hebben bijgedragen aan de oprichting en groei van je bedrijf.

 

Mensen houden van verhalen die echtheid en geschiedenis uitstralen. 


Ben niet bang om fouten en zwakke punten te beschrijven. Anders gezegd: durf jezelf (ook) kwestbaar op te stellen in je brand story. Daarmee laat je zien dat je menselijk bent. 


Want zoals perfecte mensen niet bestaan, bestaan perfecte bedrijven ook niet. 


Het creëren van een eigen merkverhaal

Het opbouwen van een sterk merkverhaal is essentieel voor jouw merk verbinden met je publiek. En daarmee kun je ook je kernwaarden uitdragen. Een goed merkverhaal maakt gebruik van effectieve storytelling om een blijvende indruk achter te laten.


Elementen van een goed merkverhaal

Een goed merkverhaal bevat authentieke elementen die jouw merk uniek maken. Het gaat om de geschiedenis van je bedrijf, de missie en visie, en de waarden die je nastreeft. 


Zorg ervoor dat je die elementen consistent gebruikt in al jouw communicatie. Ze moeten passen bij je doelgroep en de emotionele connectie versterken.


De structuur van het verhaal

Creëer een heldere begin, een midden en een einde. Begin met een krachtige introductie die het probleem schetst dat je merk oplost (kijk uit dat je niet je hele dienstverlening gaat uitleggen; verwoord het kort maar krachtig). 


Bouw het middenstuk op rond de reis van jouw merk en eindig met een sterke conclusie die de positieve impact van je merk op het leven van mensen benadrukt.


Het conflict in het verhaal

Probeer in je merkverhaal een conflict op te nemen. Een moeilijke keuze, een grote horde die je moest zien te overwinnen om verder te kunnen groeien, een moeilijke situatie waaruit je bedrijf is ontstaan et cetera. 


Een conflict maakt dat een verhaal een verhaal is. Anders gezegd: zonder conflict geen verhaal


Het is bovendien een mooie manier om je menselijke kant te laten zien. Je doet tenslotte zaken met mensen. Die kunnen zich veel beter met jouw merk identificeren als je durft te laten zien dat achter jouw bedrijf een ‘gewoon’ mens schuilgaat. 


Lees daarom vooral ook de blog die ik heb geschreven over het belang van een conflict in een verhaal


Tone of voice kiezen

De tone of voice bepaalt hoe je verhaal overkomt. Kies een ‘stem’ die past bij je merkpersoonlijkheid en gebruik die stem consequent in je uitingen. 


Dit kan vriendelijk en informeel zijn, of juist meer professioneel en zakelijk, afhankelijk van wat het beste aansluit bij je publiek.


Storytellingtechnieken en -strategieën

Een sterke brand story kan jouw merk 'onvergetelijk' maken. Het gaat over de juiste technieken en strategieën om je verhaal tot leven te brengen en jouw merk te verbinden met je doelgroep.


Gebruik van storytelling

Het inzetten van storytelling is essentieel om je merk een stem te geven. Begin met het bepalen van de hoofdboodschap die je wil overbrengen. Zorg ervoor dat die consistent is in al je communicatie. Verhalen moeten authentiek zijn en jouw kernwaarden communiceren. 


Gebruik daarvoor elementen zoals metaforen, anekdotes en ervaringen om complexe ideeën begrijpelijk en onthoudbaar te maken.


Verbinden met je doelgroep

Het doel is om een emotionele band met potentiële klanten te creëren. Daarvoor moet je jouw publiek kennen: hun interesses, behoeftes en achtergrond. 


Pas jouw brand story aan zodat die aansluit bij hun verwachtingen en verlangens. Daarmee bouw je vertrouwen en loyaliteit op. Je verkoopt tenslotte niet alleen een product, maar deelt ook een ervaring.


Inspirerende voorbeelden

Er zijn voorbeelden genoeg van goede merkverhalen die je als inspiratie kunt gebruiken. Neem bijvoorbeeld de benadering van bedrijven die hun oprichtersverhaal gebruiken om geloofwaardigheid te tonen, of merken die klantenverhalen delen om hun boodschap te versterken. 


Laat je inspireren door hoe deze merken hun verhaal strategisch inzetten om een gemeenschap rond hun merk te bouwen. Een goed voorbeeld is het merkverhaal van Charlie Temple


Lees hoe een conflict aan de basis van dit brillenmerk stond, en hoe persoonlijk (menselijk) het verhaal is gemaakt, inclusief de reis van het begin naar hun product van nu.


Tegelijkertijd maakt dit merkverhaal ook goed duidelijk waarom het product van dit bedrijf waardevol is voor jou als lezer/potentiële klant.


Het schrijven van je merkverhaal

Het creëren van een goede brand story is een belangrijke stap om de identiteit en de reden van bestaan van jouw merk te communiceren. 

Hieronder vind je een aantal strategieën om je merkverhaal te schrijven en te perfectioneren.


Eerste versie van het merkverhaal schrijven

Begin met het vaststellen van de kernwaarden en de missie van je merk. Dit is de fundering van je verhaal. Ga na wat jouw merk uniek maakt en waarom het bestaat. Zorg ervoor dat je dit duidelijk verwoordt in de eerste versie van je merkverhaal. 


Prikkel de verbeelding van je lezer door te vertellen over de reis die je merk heeft afgelegd, de uitdagingen die het heeft overwonnen (conflict!) en de successen die je met jouw merk hebt gevierd.


Feedback verzamelen en verhaal verfijnen

Na het schrijven van de eerste versie, is het tijd voor feedback. Deel je verhaal met collega's, vrienden of een testpubliek en vraag om hun mening. Luister goed naar de kritiek. 


Gebruik die feedback voor het verfijnen van je verhaal. Let op de consistentie van je tekst en zorg ervoor dat je verhaal aansluit bij de belevingswereld van je doelgroep. 


Ik raad aan je verhaal zeker twee keer te herschrijven om tot een echt goed versie te komen.


Illustratie van een vel papier met daarop een verhaal ter illustratie van een merkverhaal.


Jouw brand story uitdragen en delen


Interne communicatie

Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen jouw organisatie jouw merkverhaal kan uitdragen, is duidelijke interne communicatie heel belangrijk. 


Zorg ervoor dat je collega's het verhaal kennen, begrijpen en zich ermee kunnen identificeren. Dat kan bijvoorbeeld door intern updates te delen van successen die jouw merkverhaal onderstrepen.


Externe communicatie

Bij externe communicatie is consistentie essentieel. Zorg ervoor dat je jouw merkverhaal op alle externe kanalen op dezelfde manier uitdraagt. Dus op je website, sociale media en alle public relations-activiteiten. 


Denk aan:


  • Website: vertel je merkverhaal op een pakkende manier op je 'Over ons'-pagina;


  • Sociale media: gebruik regelmatige posts om aspecten van je merkverhaal te benadrukken.


Content creatie en marketing

Content is het voertuig waarmee je je merkverhaal vertelt. Dat kunnen blogposts zijn, video's of podcasts. Zorg ervoor dat de content die je maakt, bijdraagt aan het grotere verhaal dat je over je merk wilt vertellen.


  1. Blogposts: schrijf artikelen die de waarden van je merk en jouw unieke kijk op de industrie belichten;

  2. Video's: produceer video-content die je merkverhaal op een visueel aantrekkelijke manier vertelt;

  3. Podcasts: start een podcastserie over jouw branche, vakgebied of niche waarin je dieper ingaat op thema's die belangrijk zijn voor je merk.


Door consequent je merkverhaal uit te dragen en te delen, bouw je aan een sterk merk dat mensen zowel intern als extern herkennen en waarderen.


Continue ontwikkeling van het merkverhaal

Een dynamisch merkverhaal dat blijft boeien is essentieel om de aandacht van het publiek vast te houden en een emotionele band te creëren. 

Denk hierbij aan meer dan alleen de basis van je bedrijf. Merkverhalen draaien om het raken van de juiste emotie.


Het verhaal levend houden

Om jouw merkverhaal levend te houden, is het belangrijk om regelmatig nieuwe invalshoeken te vinden. Publiceer updates over successen of mijlpalen, en zorg ervoor dat je steeds verse content aanbiedt die jouw doelgroep interesseert. 


Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van blogs, social media posts, of nieuwsbrieven.


Evolueren met jouw bedrijf

Als jouw bedrijf groeit of verandert, is het wel handig dat je merkverhaal mee evolueert. Zorg ervoor dat veranderingen in jouw bedrijfsvoering of aanbod terugkomen in je verhaal. 


Dit toont aan dat je merk zich continu ontwikkelt en dat je de vinger aan de pols houdt wat betreft de behoeften en wensen van je klanten.


Langdurige emotionele band creëren

Om een emotionele band te smeden, moet je merkverhaal authentiek en herkenbaar zijn. Herhaal kernwaarden en gebruik verhalen die emoties oproepen bij je doelgroep (denk aan het conflict!). Dit helpt om een trouwe community rondom je merk te bouwen, die zich verbonden voelt met jouw bedrijf en je merkverhaal graag deelt met anderen.


Veelgestelde Vragen


Wat zijn de essentiële elementen van een effectieve brand story?

Een effectieve brand story bevat een herkenbare structuur: begin, midden en eind. Het moet een conflict of uitdaging hebben die jouw merk aangaat en hoe het die overwint. Het menselijk element is cruciaal. Het creëert herkenbaarheid en empathie.


Hoe creëer je een emotionele verbinding met je publiek door middel van brand storytelling?

Om emotionele verbinding tot stand te brengen, moet je verhaal authentiek en eerlijk zijn. Laat zien hoe jouw merk het leven van mensen kan beïnvloeden en welke positieve veranderingen het kan brengen. Gebruik verhalen van echte mensen en hoe jouw product of dienst ze heeft geholpen.


Wat zijn goede praktijkvoorbeelden van krachtige brand stories?

Krachtige brand stories zijn overal om ons heen. Neem bijvoorbeeld de verhalen van Nike die zich concentreren op persoonlijke triomf en zelfoverstijging, of de manier waarop Apple innovatie en gebruiksvriendelijk ontwerp als geen ander in de markt zet.


Op welke manier kan storytelling bijdragen aan marketingdoeleinden?

Storytelling kan je marketing verstevigen door complexe informatie makkelijker verteerbaar te maken. Het maakt je merk onderscheidend. Dat kan leiden tot hogere klantenbinding en -loyaliteit. Goede verhalen blijven hangen en kunnen jouw boodschap effectiever overbrengen.


Hoe kun je storytellingtechnieken toepassen om jezelf te presenteren?

Presenteer jezelf door persoonlijke anekdotes te delen die jouw vaardigheden, ervaringen en waarden laten zien. Het gaat erom dat je herkenbaar bent en een verhaal vertelt waarin anderen zich kunnen vinden. Zo bouw je een relatie op met je publiek.


Wat zijn de stappen voor het ontwikkelen van een overtuigende corporate story?

Begin met het vaststellen van de kernboodschap van je organisatie. Breng de geschiedenis, missie, visie en waarden in kaart. Bepaal de hoofdpersonages, welke uitdagingen ze tegenkomen en hoe jouw organisatie ze helpt. Zorg dat het verhaal aansluit bij je doelgroep en deel het zoveel mogelijk.

LAATSTE AI-NIEUWS

Het logo van Microsoft op zijn hoofdkantoor.
2 mei 2025
Een kritische rechter in San Francisco heeft vraagtekens gezet bij Meta's argument over kunstmatige intelligentie. Hij betwijfelt of het bedrijf auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming mag gebruiken voor het trainen van AI-modellen. De zaak draait om het gebruik van boeken van onder andere Junot Diaz en Sarah Silverman. Rechter Vince Chhabria confronteerde de advocaten van Meta tijdens de hoorzitting. "Jullie hebben bedrijven die beschermd materiaal gebruiken om een product te maken dat oneindig veel concurrerende producten kan produceren," zei Chhabria. Hij voegde toe dat dit de markt voor iemands werk drastisch verandert of zelfs wegvaagt. Illegale kopieën De auteurs klaagden Meta in 2023 aan. Ze beweren dat het bedrijf illegale kopieën van hun boeken gebruikte om het Llama-model te trainen. Dit gebeurde zonder hun toestemming en zonder vergoeding. Technologiebedrijven vrezen dat verplichte betalingen aan rechthebbenden de opkomende AI-industrie kunnen belemmeren. Meta's advocaat Kannon Shanmugam verdedigde het bedrijf tijdens de zitting. Hij stelde dat auteursrechthebbenden geen recht hebben op "bescherming tegen concurrentie in de ideeënmarkt". Rechter Chhabria reageerde scherp: "Maar als ik dingen steel uit de ideeënmarkt om mijn eigen ideeën te ontwikkelen, is dat toch inbreuk op het auteursrecht?" Hoogst ongebruikelijke zaak "Dit lijkt een hoogst ongebruikelijke zaak. Hoewel het kopiëren een sterk transformatief doel heeft, kan het leiden tot het overspoelen van de markten voor de auteursrechtelijk beschermde werken," aldus Chhabria. De rechter benadrukte dat deze nieuwe technologische ontwikkeling de bestaande regels rond eerlijk gebruik van beschermd materiaal op de proef stelt.
Elon Musk.
2 mei 2025
Microsoft bereidt zich voor om het Grok AI-model van Elon Musk te gaan hosten. Dit meldt The Verge op donderdag op basis van een bron die bekend is met de plannen. Het techbedrijf wil het model beschikbaar maken voor klanten en interne productontwikkeling. De techgigant heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met xAI, het AI-bedrijf van Musk. Het plan is om Grok via de Azure clouddienst aan te bieden. Hiermee zou het model breed toegankelijk worden voor ontwikkelaars en bedrijven die AI-toepassingen bouwen. AI-gereedschappen Grok komt beschikbaar op Azure AI Foundry, het platform van Microsoft voor ontwikkelaars. Dit platform biedt toegang tot AI-gereedschappen en modellen voor het maken en beheren van AI-toepassingen. Microsoft en xAI hebben nog niet gereageerd op vragen van Reuters hierover. De spanningen tussen Sam Altman en Elon Musk zijn de laatste tijd opgelopen. Altman is topman van ChatGPT-maker OpenAI, terwijl Musk een medeoprichter was die in 2018 vertrok. Musk klaagde OpenAI en Altman vorig jaar aan. Hij beweerde dat ze het oorspronkelijke doel van OpenAI hadden verlaten. Bieden van capaciteit "Microsoft kijkt alleen naar het bieden van capaciteit om het Grok-model te hosten, niet naar servers voor het trainen van toekomstige modellen", aldus de bron bij The Verge. Het is nog onduidelijk of Microsoft een exclusieve overeenkomst wil sluiten of dat andere aanbieders zoals Amazon AWS het model ook mogen hosten.
De app van Pinterest op het scherm van een smartphone.
30 april 2025
Pinterest neemt maatregelen tegen de overvloed aan AI-gegenereerde afbeeldingen op zijn platform. Het bedrijf kondigde woensdag een plan aan om AI-gegenereerde en AI-bewerkte afbeeldingen te labelen. Gebruikers krijgen ook een nieuwe optie om minder AI-gemaakte pins te zien. De nieuwe functies tonen hoe groot de bedreiging van generatieve AI is voor platforms die draaien op gebruikerscontent. AI-technologie maakt het mogelijk voor kwaadwillenden om deze platforms te overspoelen met nepafbeeldingen. Deze overspoeling verdringt door mensen gemaakte content en vermindert de waarde van het platform. AI-bewerkt label Pinterest gaat gebruikers helpen om sneller te zien wat AI is en wat niet. Wanneer gebruikers op een afbeelding klikken, zien ze een 'AI-bewerkt' label in de linkeronderhoek. Het bedrijf analyseert de metadata van de afbeelding om AI te herkennen. Pinterest heeft ook een eigen systeem ontwikkeld dat automatisch AI-content herkent zonder duidelijke kenmerken. "Terwijl mensen AI-gegenereerde content op Pinterest tegenkomen, geven we onze gebruikers de mogelijkheid om geïnformeerde keuzes te maken over de content die ze zien", zei Matt Madrigal, technisch directeur bij Pinterest. Minder tonen Gebruikers kunnen binnenkort in bepaalde categorieën kiezen voor de optie 'minder tonen' bij AI-pins. Deze functie komt eerst beschikbaar voor categorieën zoals schoonheid en kunst. Hier komt veel AI-content voor. De optie is te vinden in het drie-stippenmenu rechtsonder een pin. "Gen AI-content op Pinterest moet het vermogen van gebruikers versterken om hun inspiratie te ontdekken en ernaar te handelen", aldus Madrigal.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht